Μετά από τέσσερα χρόνια θητείας ως πρόεδρος της Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης επέλεξε να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στο συνέδριο που διεξήχθη στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας από τις 27 έως τις 30 Απριλίου.

Ο 30χρονος πολιτικός εξελέγη για πρώτη φορά στη θέση του επικεφαλής του YEPP το 2013, με συμμάχους κυρίως από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και τη Σκανδιναβία, καταφέρνοντας μάλιστα να επικρατήσει απέναντι στην εσωκομματική του αντίπαλό που είχε την υποστήριξη της Νεολαίας του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ και να γίνει ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία της Οργάνωσης.

«Ένας κύκλος κλείνει για μένα. Είχα την τιμή και την ευθύνη να είμαι Πρόεδρος στη μεγαλύτερη πολιτική νεολαία της Ευρώπης, στην πιο κομβική στιγμή για την ΕΕ, μεταπολεμικά, αφού είχε να αντιμετωπίσει μια πολύπλευρη αξιακή, οικονομική και προσφυγική κρίση», αναφέρει ο νεαρός πολιτικός, ο οποίος στην τετραετία της θητείας του μέσα από συνεχείς παρεμβάσεις, δυνάμωσε τη φωνή των νέων στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων.

Από το 2013, όταν βρέθηκε στο «τιμόνι» της Νεολαίας του ΕΛΚ, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, κατέθεσε πληθώρα προτάσεων. Μεταξύ άλλων, παρουσίασε πλάνο τριών σημείων για την απασχόληση των νέων, μέρος του οποίου υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εφαρμόστηκε από κυβερνήσεις σε Πορτογαλία, Ιρλανδία και Σουηδία. Παράλληλα, ανέδειξε την ανάγκη ενίσχυσης των startups με έδρα σε ευρωπαϊκές χώρες, ενώ κατέθεσε πρόταση για δημιουργία Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής που υιοθετήθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. το 2016 και εφαρμόζεται από φέτος.

Βεβαίως δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες βρέθηκε στο στόχαστρο ακόμη και της ηγεσίας του ΕΛΚ, λαμβάνοντας ανοικτά θέσεις εναντίον του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και του επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ. Είχε επιλέξει να μην ψηφίσει υπέρ του Ζόζεφ Ντολ στις εκλογές του ΕΛΚ για την ανάδειξη νέου προέδρου το 2013, «σπάζοντας» την κομματική γραμμή που είχε θέσει τότε η Νέα Δημοκρατία.

Όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, μια από τις σημαντικότερες στιγμές ήταν η καμπάνια που ανέλαβε να «τρέξει» το 2014, στο πλαίσιο της υποψηφιότητας του Ζακ-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν, όταν εκατοντάδες νέοι εθελοντές έκαναν ατελείωτα χιλιόμετρα, οδηγώντας τα μικρά πούλμαν της καμπάνιας από χώρα σε χώρα.

Η δήλωση του Γιουνκέρ αμέσως μετά την εκλογή του, άλλωστε, δεν ήταν τυχαία. «Χωρίς τη βοήθεια του YEPP πιθανότατα δε θα τα είχα καταφέρει», εξομολογήθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας τη σημασία που είχαν οι δράσεις της Νεολαίας και του ίδιου του Κυρανάκη στην τελική του επικράτηση.