Η οικονομία, το προσφυγικό, αλλά και το μέλλον της Ευρώπης ήταν τα θέματα που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των μαθητών της Γερμανικής Σχολής Αθηνών που επισκέφτηκαν σήμερα από κοινού οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Γερμανίας, Νίκος Κοτζιάς και Φράνκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, με τους οποίους είχαν μία ανοιχτή συζήτηση. Μαθητές, που ο κ. Στάϊνμάγερ χαρακτήρισε «θετικούς πρεσβευτές» και «μέλλον» των ελληνογερμανικών σχέσεων, οι οποίοι υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό, αλλά και περιέργεια τους δύο υπουργούς και τους ξενάγησαν στο χώρο της Σχολής τους.

Στη συζήτηση η οποία έγινε στα γερμανικά ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στην οικονομία και ιδιαίτερα σε «ένα από τα πραγματικά προβλήματα, το μέλλον της νεολαίας». Με δεδομένη την αιμορραγία που παρατηρείται στην ελληνική κοινωνία από την μετανάστευση, η οποία βάση μελέτης, ανέρχεται σε 230.000 νέους Έλληνες υψηλών προσόντων, εκτός φυσικά από το ανυπολόγιστο κόστος της απώλειας ανθρώπινου κεφαλαίου, το οποίο μελλοντικά θα αναλάμβανε τις ευθύνες της χώρας, όπως εξήγησε, ο κ. Κοτζιάς «χρειάζεται ανάπτυξη και προοπτική για τους νέους». «Για να μπορέσουν οι νέοι και πάλι να ονειρευτούν» πρόσθεσε για να λάβει το πιο θερμό χειροκρότημα της αίθουσας.

Στους μαθητές μίλησε επίσης και για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας και τάχθηκε υπέρ μίας «λύσης win-win», όπως αυτή που εξασφαλίστηκε από τους Αμερικανούς, τους Βρετανούς και τους Γάλλους για τη Γερμανία με τη Συνθήκη του Λονδίνου του 1953, η οποία απετέλεσε και τη βάση για την μετέπειτα ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας. Απευθυνόμενος στον Γερμανό ομόλογό του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «όλα αυτά τα χρόνια της συνεργασίας με τον Φράνκ Βάλτερ καταφέραμε από μία κατάσταση γεμάτη εντάσεις να φτάσουμε σε ένα επίπεδο κατανόησης ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία».

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση για τις αντιρρήσεις που εκφράζει η γερμανική κυβέρνηση στην απομείωση του ελληνικού χρέους, υποστήριξε ότι «ζούμε σε έναν κόσμο που οι απαντήσεις συχνά δεν είναι τόσο απλές, όσο τις διατυπώνουν ορισμένοι δημοσίως». Ο κ. Ομπάμα, ο οποίος τάσσεται υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, «βρίσκεται σε μία άλλη κατάσταση από αυτή, στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη. Δεν είναι αυτός που καλείται να αποφασίσει για τη χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα». Η Γερμανία επιθυμεί την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, για τον επιπρόσθετο λόγο ότι μία αποχώρησή του «θα έδινε την εντύπωση ότι το ΔΝΤ εγκαταλείπει την Ελλάδα».

Στο θέμα της προσφυγικής κρίσης, ο κ. Σταϊνμάγερ παραδέχθηκε ότι «πολλές χώρες δεν βλέπουν ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει ένα τόσο μεγάλο βάρος». Παράλληλα, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι «πέρυσι έγινε ολόκληρη συζήτηση στην Ευρώπη για το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού, σαν να ήταν αυτό που θα έλυνε το πρόβλημα». Κανείς δεν ασχολήθηκε επί της ουσίας με τις αιτίες της προσφυγικής κρίσης.

«Η προσφυγική κρίση, παρόλο που αποτελεί ένα τρομακτικό πρόβλημα, έφερε κοντά την Ελλάδα και τη Γερμανία», επεσήμανε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα και η Γερμανία «μοιράζονται ως κοινή αξία τον ανθρωπισμό». Τόσο η Ελλάδα, όσο και η Γερμανία δεν ευθύνονται για τις αιτίες της προσφυγικής κρίσης, όπως συμβαίνει με άλλες, τρίτες χώρες, έχουν όμως επωμιστεί σημαντικό μέρος του προβλήματος. Κατά τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, «κανείς στην Ευρώπη δεν ασχολείται με τη ρίζα του προβλήματος, τον πόλεμο. Γίνεται συζήτηση για τη μετανάστευση, αλλά δεν υπάρχει κανένα κίνημα πολιτών που να ζητεί το τέλος του πολέμου».

Aτενίζοντας το μέλλον της ΕΕ, ο κ. Σταϊνμάγερ τόνισε ότι «μέσω της Ευρώπης μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα απ’ ό,τι το κάθε κράτος μόνο του». Όπως ο ίδιος εξηγεί στο βιβλίο του «Η Ευρώπη είναι η λύση», μολονότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει προβλήματα σε τομείς όπως η μετανάστευση, η ασφάλεια, η οικονομία και η απασχόληση, θα πρέπει να αναλογιστούμε τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες από τις οποίες ξεκίνησαν οι πατέρες και οι μητέρες του ευρωπαϊκού οράματος. Βιβλίο το οποίο εγκωμίασε ο κ. Κοτζιάς συστήνοντάς το στους μαθητές καθώς «είναι εύκολο στην ανάγνωση, κατανοητό και γεμάτο γνώσεις», όπως είπε.