Έκκληση στο λαό της Χίου και τους φορείς του νησιού να βοηθήσουν στην εφαρμογή λύσεων που θα οδηγήσουν σε αποσυμφόρηση του νησιού από πρόσφυγες και μετανάστες και την εκτόνωση της έντασης που υπάρχει, έκανε σήμερα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην Αθήνα για εκπροσώπους Μέσων Ενημέρωσης της Χίου.

«Ζητάμε από το λαό της Χίου να επιδείξει την υπομονή, αλληλεγγύη και εγκράτεια που επέδειξε το προηγούμενο διάστημα και να βοηθήσει στη διαχείριση της μετανάστευσης. Είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε θετική πρόταση που δεν αμφισβητεί τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας», παρατήρησε ο υπουργός.

Όπως εξήγησε ο κ. Μουζάλας, η πρόταση της κυβέρνησης είναι η αποσυμφόρηση του νησιού σε δύο τομείς: αποσυμφόρηση του πληθυσμού των προσφύγων και μεταναστών, «με το να έρθουν στην ενδοχώρα οι αιτούντες άσυλο που έχει κριθεί ότι το αίτημα ασύλου τους μπορεί να εξεταστεί στην Ελλάδα, με βάση τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας» και αποσυμφόρηση της έντασης «που θα επιτευχθεί με καλύτερη αστυνόμευση».

Στην πρώτη κατεύθυνση, τον τελευταίο ενάμιση μήνα έχουν μεταφερθεί 2.000 άτομα από το νησί προς την ενδοχώρα, ενώ στις δομές παραμένουν άλλοι 2.000 άνθρωποι. Όσον αφορά την εκτόνωση της έντασης, έχει προταθεί η διάλυση της Σούδας, που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο, και η δημιουργία νέου κέντρου φιλοξενίας δίπλα από τον ΧΑΔΑ, χωρητικότητας 1.000 ατόμων, σε χώρο που υπέδειξε ο δήμαρχος Χίου. Σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 3.150.000 ευρώ για τη δημιουργία του νέου κέντρου. Το να αλλάξει η χωροθέτηση του κέντρου φιλοξενίας, καθώς υπάρχουν αντιδράσεις, σημαίνει «ότι θα χαθούν τα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», διευκρίνισε. «Ο νέος χώρος προοπτικά θα είναι ο μοναδικός στο νησί εφόσον οι συνθήκες δεν αλλάξουν», συνέχισε ο κ. Μουζάλας και πρόσθεσε ότι πρόθεση του υπουργείου είναι η ΒΙΑΛ να παραμείνει μόνο ως κέντρο καταγραφής.

Επίσης, το υπουργείο προσανατολίζεται να λειτουργεί το Μερσινίδι ως κλειστό κέντρο και να υπάρξει βελτίωση της αστυνόμευσης για τον περιορισμό των παραβατικών ατόμων. «Συναντήσαμε αντιδράσεις. Χωρίς κλειστό κέντρο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η παραβατικότητα και να λειτουργήσει σωστά το άσυλο. Το Μερσινίδι όμως λειτουργούσε ως κλειστό κέντρο για επτά χρόνια. Ξαφνικά άρχισε να γίνεται χαμός για να μην ξαναλειτουργήσει. Ζητάμε να μας προταθεί άλλο μέρος για να φτιάξουμε ένα κλειστό κέντρο», τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. «Δεν θέλουμε να εφαρμόσουμε τις προτάσεις μας με τα ΜΑΤ και τη βία, θέλουμε να τις εφαρμόσουμε με τη βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας», συμπλήρωσε.

Εξάλλου, ως τα μέσα Δεκεμβρίου θα ενισχυθεί η υπηρεσία ασύλου στο νησί και οι υπάλληλοι θα φτάσουν τους 40.

«Η ασφάλεια δεν επιτυγχάνεται μόνο με ρητορική και παρά τις πραγματικές συνθήκες. Επιτυγχάνεται με τη βοήθεια αστυνομικών οργάνων, αλλά είναι προϊόν και γενικότερων συναινέσεων», τόνισε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας. «Απαιτείται ένας χώρος κράτησης για να κρατούνται οι παραβατικοί και αυτοί που έχουν αρνητική απόφαση ασύλου μέχρι να επιστραφούν. Αυτό εμποδίστηκε από μια απόφαση των εκκλησιαστικών αρχών στο νησί. Καλώ όλους να βοηθήσουν για να υπάρξουν λύσεις απομάκρυνσης προσφύγων από το νησί, μεταφοράς σύμφωνα με τη Συμφωνία και δημιουργία κλίματος ηρεμίας που απαιτούν οι κάτοικοι του νησιού», παρατήρησε ο κ. Τόσκας. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η αστυνομική επιτήρηση «έχει προβλήματα στη ΒΙΑΛ. Κάνουμε ό,τι μπορούμε και υπήρξε βελτίωση τον τελευταίο καιρό».

Σχετικά με τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ο Γιάννης Μουζάλας υπογράμμισε ότι «είναι η καλύτερη συμφωνία που μπορέσαμε να πάρουμε. Ήταν μια δύσκολη συμφωνία αλλά και έτσι είναι ευεργετική για την Ελλάδα και τους πρόσφυγες. Αν δεν υπήρχε η Συμφωνία, στη Χίο οι βάρκες θα μετέφεραν κάθε μέρα 1.000 ή 2.000 πρόσφυγες. Έχει όμως δυσκολίες και αυτές τις υφίσταται ο τοπικός πληθυσμός σε όλα τα νησιά».

«Αυτοί που λένε να φύγουν οι πρόσφυγες από το νησί, αποκρύπτουν ότι την άλλη μέρα θα έρθουν καινούριοι γιατί θα καταπέσει η Συμφωνία», πρόσθεσε.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Τζοβάνι Λέπρι, εξήγησε ότι ο διεθνής οργανισμός έχει τρεις άξονες παρέμβασης στο νησί: τη χρηματοδότηση εναλλακτικών χώρων στέγασης των ευάλωτων αιτούντων άσυλο, τη διευκόλυνση στον εντοπισμό και τη μεταφορά των αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα («από τον Σεπτέμβριο και μετά είμαστε σε θέση να μεταφέρουμε 40-50 άτομα την εβδομάδα», διευκρίνισε) και τη συνεργασία στη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας στο χώρο που έχει υποδειχθεί στον ΧΑΔΑ. «Η Ύπατη Αρμοστεία έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση, έχουμε τις μελέτες έτοιμες και περιμένουμε να μας δοθεί το πράσινο φως για να ξεκινήσουμε τα έργα», κατέληξε.