Σαφές στίγμα υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων για να περάσει το νέο κυβερνητικό σχήμα τον κάβο της δεύτερης αξιολόγησης και να στραφεί πλέον στην υλοποίηση του αφηγήματος για ανάπτυξη έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας με τις επιλογές του ανασχηματισμού. Το μήνυμα που επιδιώκει να περάσει ο πρωθυπουργός δεν είναι άλλο από την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων παρά τυχόν κόστος στη σχέση με το κόμμα, με την παράλληλη ενίσχυση της κυβέρνησης με «ψημένους» 40άρηδες που δίνουν «φρεσκάδα» στο κυβερνητικό επιτελείο. Παράλληλα, η πρώτη ανάγνωση του ανασχηματισμού δείχνει πως διαψεύδονται τα σενάρια για «προεκλογικό χαρακτήρα», δεδομένου ότι οι επιλογές δείχνουν προσήλωση στο πλάνο εξάντλησης της τετραετίας με στόχο να γίνει ταμείο στο τέλος.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Χαρακτηριστικό είναι πως κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν πως η λογική του ανασχηματισμού «σηματοδοτεί την πρόθεση της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στο κρίσιμο εξάμηνο με έμφαση την αξιολόγηση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την απασχόληση».

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν από το Μαξίμου στην ένταξη της οικονομίας σε φάση ανάκαμψης, με τον διεθνούς κύρους ακαδημαϊκό, Δημήτρη Παπαδημητρίου να αναλαμβάνει κομβικό ρόλο με τον πήχη να βρίσκεται ιδιαίτερα ψηλά, ενώ στο πλευρό του θα έχει τους Αλέξη Χαρίτση και Στέργιο Πιτσιόρλα που στο παρελθόν έχει προκαλέσει τριγμούς με την Κουμουνδούρου ως επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ.

Στην Ηρώδου Αττικού στέκονται ιδιαίτερα στα φρέσκα πρόσωπα των 30 και των 40 ετών, τα οποία μπαίνουν σε κομβικα πόστα του κυβερνητικού σχήματος. Πέραν του στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, Δημήτρη Τζανακόπουλου που αναλαμβάνει χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου ως υπουργός Επικρατείας, ιδιαίτερη μνεία γίνεται στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρη Λιάκο, που έχει σηκώσει – και θα συνεχίσει – μεγάλο βάρος στις διαπραγματεύσεις και τον συντονισμό του προγράμματος, τον Γιώργο Βασιλειάδη, ο οποίος από τη γγ Καταπολέμησης της Διαφθοράς πάει σε «ειδική αποστολή» στο Αθλητισμού με τη σημειολογία να είναι εμφανής, την 30χρονη Έφη Αχτσιόγλου, η οποία ως δεξί χέρι του Γιώργου Κατρούγκαλου μπαίνει μπροστά στην εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία της δεύτερης διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά και τον Αλέξη Χαρίτση ο οποίος επιβραβεύεται για τις αποδόσεις του στο κινητήριο μοχλό των κοινοτικών κονδυλίων.

Την ίδια ώρα στις εκπλήξεις του ανασχηματισμού είναι η απουσία του Νίκου Φίλη, ο οποίος σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αρνήθηκε πρόταση για άλλο χαρτοφυλάκιο που του έγινε από τον πρωθυπουργό. Ωστόσο «όποιος φεύγει, δεν σημαίνει ότι δεν τα πάει και καλά» σημείωναν κυβερνητικές πηγές. «Σε κάθε περίπτωση επισημαίνουμε ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν αλλάζει στα θέματα παιδείας» σημειώνουν οι ίδιες πηγές συμπληρώνοντας ότι έγινε ένας ανασχηματισμός που ελάχιστοι υπουργοί παρέμειναν στη θέση τους.

Η έξοδος του μέχρι χθες υπουργού Παιδείας, ο οποίος είχε βγει εξαιρετικά ενισχυμένος από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στη σκιά της κόντρας με την Εκκλησία, δείχνει πως επί της ουσίας άλλαξε τις ισορροπίες για τον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος θεωρούνταν αμφίβολος ένεκα της κόντρας για τις αποκρατικοποιήσεις. Και τούτο διότι απουσία και των δύο, οι οποίοι έχουν βρεθεί κοντά στους 53, που πλέον εκπροσωπούνται από τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Θεανώ Φωτίου και Αλέξη Χαρίτση, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να προκαλέσει τριγμούς με την Κουμουνδούρου.

Επιπλέον, ένα ακόμα στοιχείο του ανασχηματισμού, είναι η αποφυγή της προαναγγελθείσας διεύρυνσης. Οι επιλογές δείχνουν πως μπήκε σε δεύτερη μοίρα, καθώς πέραν του Χρήστου Σπίρτζη που είναι στον στενό πυρήνα του Μαξίμου και του Παναγιώτη Κουρουμπλή που ανέλαβε το Ναυτιλίας με το πρόσθετο χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών, δεν επιχειρήθηκε το αναμενόμενο άνοιγμα σε όμορους πολιτικούς χώρους. Τουναντίον, εκτός κυβερνητικού σχήματος βρέθηκαν οι πασοκογενείς, Μάρκος Μπόλαρης και Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ τελικά δεν χτύπησε το τηλέφωνο του Φώτη Κουβέλη και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.

Πέραν αυτών, στο φλέγον θέμα των τηλεοπτικών αδειών, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την πλήρη στήριξή του στον Νίκο Παππά, ο οποίος μεν δεν παραμένει Επικρατείας, αλλά ανέλαβε το νευραλγικό νέο χαρτοφυλάκιο Ψηφιακής Πολιτικής, διατηρώντας παράλληλα και τις αρμοδιότητες των ΜΜΕ.

Μεγάλο στοίχημα θεωρείται η μεταπήδηση της Όλγας Γεροβασίλη από το υπόγειο του Μαξίμου στο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, καθώς εκεί χτυπά η καρδιά της Δημόσιας Διοίκησης με όλα τα καλά αλλά και τις στρεβλώσεις που ζητούν επί δεκαετίες διόρθωση. Από εκεί εξάλλου περνά και ο εξαγγελθείς στόχος της κυβέρνησης για παραγωγική ανασυγκρότηση, αφού δεν μπορεί να επιτευχθεί εάν πρώτα δεν σημειωθεί διοικητική, με το μείζον διακύβευμα να είναι η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.

Σύμφωνα με το Μαξίμου στους άμεσους στόχους είναι και η καθημερινότητα του πολίτη όπου συντονιστικό ρόλο θα έχει ο Αλέκος Φλαμπουράρης και επιπροσθέτως θα έχει ιδιαίτερο ρόλο στα ζητήματα συντονισμού ζητημάτων ανάπτυξης και στον τομέα των μεγάλων έργων.

Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης θα έχει τον στρατηγικό σχεδιασμό και τον συντονισμό της κυβέρνησης.

Τέλος, ο πρωθυπουργός επέλεξε να «επιβραβεύσει» βουλευτές με έντονη δραστηριότητα όπως ο Σωκράτης Φάμελλος που έχει αποδώσει τα μέγιστα ως πρόεδρος της εξεταστικής για τα θαλασσοδάνεια, ο προερχόμενος από τα Δωδεκάνησα Νεκτάριος Σαντορινιός, η Κατερίνα Παπανάτσιου και ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης.

Εν τω μεταξύ νέα «ήθη» φέρνει το καινούργιο κυβερνητικό σχήμα, με τον Αλέξη Τσίπρα να εισάγει και το… θεσμό του πρωινού καφέ με τους στενότερους συνεργάτες του. Έτσι, σχεδόν καθημερινά θα τίθεται επί τάπητος ο συντονισμός του κυβερνητικού έργου σε σύσκεψη με τη συμμετοχή της Όλγας Γεροβασίλη και των κυρίων Δημήτρη Τζανακόπουλου, Αλέκου Φλαμπουράρη, Χριστόφορου Βερναρδακη, Νίκου Παππά, Πάνου Σκουρλέτη και Δημήτρη Λιάκου.