Μητσοτάκης στο Bloomberg: Χάθηκαν δύο χρόνια λόγω ΣΥΡΙΖΑ

«Έχουμε την πιο ανίκανη κυβέρνηση των τελευταίων ετών»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
17:23
14/10/2016
Μητσοτάκης στο Bloomberg: Χάθηκαν δύο χρόνια λόγω ΣΥΡΙΖΑ
9
loading

Την άμεση ανάγκη για πολιτική αλλαγή τονίζει ο πρόεδρος ττης Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Όπως σημειώνει, «η Ελλάδα έχει αλλάξει πολλές κυβερνήσεις από το 2009 και έπειτα. Σήμερα, εκτιμώ ότι έχουμε την πιο ανίκανη κυβέρνηση των τελευταίων ετών».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, «δεν αποδεικνύεται δεσμευμένη στο στόχο των μεταρρυθμίσεων. Δεν έχει την ικανότητα να προσελκύσει επενδύσεις. Δεν μπορεί να μας οδηγήσει στην έξοδο από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Για αυτό το λόγο, ζητώ εκλογές. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μπορούμε να κερδίσουμε τις εκλογές. Η Ελλάδα αξίζει και θα έχει μια πολύ καλύτερη κυβέρνηση».

«Όσο πιο σύντομα διεξαχθούν εκλογές τόσο το καλύτερο για τη χώρα. Δεν μπορώ να προβλέψω πότε θα γίνουν. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται υπό πίεση. Η αίσθηση που έχω είναι ότι δεν θα αργήσουν οι εκλογές. Όποτε και εάν γίνουν, εμείς θα είμαστε έτοιμοι. Θα σχηματίσουμε μια ικανή Κυβέρνηση. Δεν γνωρίζω εάν θα συμμαχήσουμε με κάποιο κόμμα. Είναι πολύ νωρίς για να εκφράσω άποψη. Στοχεύουμε να λάβουμε όσο το δυνατόν πιο ισχυρή εντολή. Βλέπω πολίτες που δεν ανήκουν στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας να ακούν με προσοχή τον πολιτικό μας λόγο. Διακρίνω ότι σταδιακά δημιουργείται ένα ρεύμα. Αυτό που έχω τονίσει και στο παρελθόν, είναι ότι ακόμη και εάν εκλεγούμε αυτοδύναμοι, θα επιδιώξουμε να σχηματίσουμε όσο το δυνατόν πιο ευρύ κυβερνητικό σχηματισμό», συμπληρώνει ο ίδιος.

«Χάθηκαν δύο χρόνια»

«Είναι αλήθεια ότι είμαστε σε προγράμματα διάσωσης τα τελευταία έξι χρόνια. Η ελληνική κρίση ήταν βαθύτερη σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υποχρέωνε τη χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές τον Ιανουάριο του 2015, σήμερα θα είμασταν εκτός Μνημονίων. Αντί αυτού, χάσαμε ήδη δύο χρόνια. Και είναι πιθανό να χάσουμε ένα ακόμη χρόνο. Είμαστε ακόμα σε πρόγραμμα διάσωσης.

Το τρίτο Μνημόνιο ήταν αχρείαστο. Ήταν αποτέλεσμα μιας καταστροφικής διαπραγμάτευσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015. Γι’ αυτό το λόγο, πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη Κυβέρνηση δεν μπορεί να ανακτήσει την χαμένη της αξιοπιστία. Γι’ αυτό ζητούμε άμεσα πολιτική αλλαγή. Πιστεύω ότι η ελληνική οικονομία έχει τις δυνατότητες να επιδείξει μια εντυπωσιακή ανόρθωση», αναφέρει ακόμη στη συνέντευξή του.

«Μείωση των επενδύσεων, αύξηση του brain drain»

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «το 2014, οι προβλέψεις έκαναν λόγο για ανάπτυξη 3% για το 2015 και 3,5% για το 2016. Αντίθετα, είχαμε ύφεση. Αυτό είναι το τίμημα που πλήρωσε η χώρα από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Δεν βλέπω σημάδια ανάκαμψης. Βλέπω όλο και λιγότερες επενδύσεις. Βλέπω όλο και περισσότερους νέους Έλληνες να εγκαταλείπουν τη χώρα. Βλέπω ένα παραλυμένο τραπεζικό σύστημα. Και δεν βλέπω μια Κυβέρνηση ικανή να λύσει όλα αυτά τα προβλήματα. Η ανάπτυξη δεν πρόκειται να έρθει από μόνη της. Χρειάζεται μια Κυβέρνηση που να είναι στην πράξη υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Και όχι μια Κυβέρνηση που απλώς συζητά για μεταρρυθμίσεις δίχως να παράγει έργο…

Η ανεργία στην Ελλάδα είναι, περίπου, στο 24%. Δεν υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού. Είμαι βέβαιος ότι εάν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, αρκετοί νέοι που έφυγαν θα γυρίσουν στην πατρίδα τους. Υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης της αποδοτικότητας με χρήση τεχνολογικών εργαλείων. Διαθέτουμε μια σειρά από συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να εκμεταλλευτούμε».

«Χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, υψηλότερη ανάπτυξη»

«Είναι αναγκαίο να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας οικονομολόγος, που ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα μπορεί να παρουσιάσει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% και παράλληλα να επιτύχει ανάκαμψη της οικονομίας της. Για να διαπραγματευτούμε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Πρέπει να προχωρήσουμε σε δομικές μεταρρυθμίσεις. Να μας ανήκει κάθε μεταρρύθμιση», τόνισε ακόμη ο πρόεδρος της ΝΔ.

Δομικές μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους

«Εκτός από τις ιδιωτικοποιήσεις, είναι σημαντικό να προχωρήσουμε στη μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα. Υπήρξα υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης για δύο χρόνια», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκη και συμπλήρωσε: «Ξέρω ότι μπορεί να γίνει αποτελεσματικά. Ο δημόσιος τομέας μπορεί να προσφέρει πολύ καλύτερες υπηρεσίες. Μια μακροπρόθεσμη μεταρρύθμιση που πρέπει να προχωρήσει είναι η εκπαιδευτική. Είναι μια βαθιά μεταρρύθμιση, που αποδίδει καρπούς στο μέλλον…

Θεωρώ ότι χρειαζόμαστε ελάφρυνση χρέους. Το ποσοστό ελάφρυνσης του χρέους είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων. Εκτιμώ ότι το Δ.Ν.Τ. έχει υποτιμήσει τις πραγματικές δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα μπορεί να έχει μια κυβέρνηση δεσμευμένη στην πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων. Μπορούμε να εκπλήξουμε ευχάριστα. Θα αποδείξουμε ότι ο λαϊκισμός μπορεί να νικηθεί. Σκοπεύουμε να στηριχθούμε στην ουσία της πολιτικής. Δεν θα εκστομίσουμε ψεύτικες υποσχέσεις».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar Mplaky

  ΑΠΛΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΧΑΣΑΜΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΟΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΜΑΝΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΙΠΕ ΚΑΙ Ο ΑΔΩΝΙΣ ΑΛΛΟΣΤΕ

 2. avatar Χαχα

  Η φασαρία γίνεται για την καρέκλα και όχι για τον ελληνικό λαό.

 3. avatar ασπρος μπεμπαντας

  Χαθηκαν δυο χρονια απο τις ειπραξεις σου κουλη? Ξυδακι...

 4. avatar Κοκο

  Κούλη και εσύ ως τι μας έρχεσαι ώς νέος σωτήρας ήμαρτον. ..

 5. avatar vataki

  \"...την πιο ανίκανη κυβέρνηση...\", \"...παραλυμένο τραπεζικό σύστημα...\" Αυτά τα λέει στο εξωτερικό! Κάποιοι άλλοι (όνομα και μη χωριό) κατηγορούνται ότι έβγαιναν στο εξωτερικό και δυσφήμιζαν τη χώρα! \" ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ\"!

 6. avatar NIKOLAS100

  ΩΡΑΙΑ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ,,,,,,,,,,,,,,, Ε ΚΑΙ ? ΘΑ ΕΡΘΕΙΣ ΕΣΥ ΝΑ ΤΗΝ ΦΤΙΑΞΕΙΣ?/????????

  ΑΣΕ ΜΑΣ ΡΕ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗ , ΤΡΩΣ ΠΡΩΙΝΟ? ΠΟΙΟΣ ΣΤΟ ΦΤΙΑΧΝΕΙ? ΜΗΠΩΣ Η ΜΑΜΑ ΣΟΥ?
  ΑΣΕ ΜΑΣ ΡΕ ΦΙΛΕ ΚΑΙ ΣΥ

 7. avatar iojik

  Η πραγματικότητα είναι ότι χάθηκαν 42 χρόνια λόγω μεταπολίτευσης.

 8. avatar Douskas John

  Κουλη εννοείς οτι έχασες δυο χρονια μίζες . Ε? Εσυ εισαι ικανός να πάρεις μια χελώνα και να την χρεώσεις στο δημόσιο σαν leopard tank .

 9. avatar Zaxos1

  Για να μας πει αυτος ο κυριος η λιγοτερο ανικανη κυβερνηση των τελευταιων ετων στην οποια συμμετειχε και αυτος τι ητανε;;;πλακα μας κανετε ρεεεεε

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει