«Πήραμε πολύ δύσκολες αποφάσεις γιατί δεν είχαμε άλλες επιλογές. Η συμφωνία του Ιουλίου, όπως εμείς τηρούμε τη συμφωνία, αυτό θέλουμε και από τους φίλους μας στο Βερολίνο. Η ελληνική οικονομία, εδώ και λίγους μήνες, βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης. Η ελληνική κρίση πρέπει να τελειώσει οριστικά. Η Ευρώπη δεν αντέχει άλλες αναταράξεις. Η συμφωνία οφείλει να τηρηθεί από όλους, γιατί ο ελληνικός λαός έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ και δικαιούται ανταμοιβή. Θα συνεχίσουμε να τηρούμε τη συμφωνία, αλλά πρέπει ταυτόχρονα ξεκινήσει η κουβέντα για την απομείωση του χρέους. Δεν υπάρχει πλέον θα δούμε», τόνισε για το θέμα του ελληνικού χρέους ο έλληνας πρωθυπουργός, στην ομιλία του για την έναρξη του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν προσερχόμαστε ως φτωχοί συγγενείς, αλλά με το κεφάλι ψηλά. Ως λαός που έκανε τις μεγαλύτερες θυσίες για να μείνει η Ευρώπη όρθια, και στην κρίση χρέους και στην προσφυγική κρίση.  Επαναλαμβάνω, σε αυτή τη μάχη δεν έχουμε δίπλα μας τις προοδευτικές δυνάμεις της Γερμανίας, αλλά και πολιτικές δυνάμεις που μάχονται για μια διαφορετική πορεία της ΕΕ. Στο φόντο της οικονομικής κρίσης, του προσφυγικού, αλλά και της κρίσης ασφαλείας, διεξάγεται μια περίπλοκη πολιτική σύγκρουση», ανέφερε ο πρωθυπουργός, στέλνοντας σαφές μήνυμα στο Βερολίνο.

Ο πρωθυπουργός οριοθέτησε τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης: θα είναι η  αντιμετώπιση της λιτότητας, η αντιμετώπιση του επικίνδυνου φαινομένου της ανόδου τη ακροδεξιάς, η αντιμετώπιση των πολιτικών αναδιπλώσεων, η  αντιμετώπιση της μετατροπής της Ευρώπης σε φρούριο, η αντιμετώπιση του προσφυγικού με όρους φιλοξενίας και η ειρηνική επίλυση των προβλημάτων στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει το ρόλο του κομπάρσου στις εξελίξεις. Θα είναι η πρωτοπόρα δύναμη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τη συγκυρία δεν την επιλέγεις εσύ. Αυτή σε επιλέγει. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε μεγάλο βαθμό τέκνο της οργής για την απαξίωση της χώρας από το πολιτικό κατεστημένο. Προφανώς και θα ήταν καλύτερα αν η πρώτη φορά Αριστερά ερχόταν σε συνθήκες όχι χρεοκοπίας, αλλά ανάπτυξης. Ωστόσο δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν ποτέ η ιστορία δεν θυμάται την Αριστερά σε τέτοιες στιγμές. Τη θυμάται στα δύσκολα».