Με τη Νέα Δημοκρατία να έχει πολώσει το κλίμα σε πρωτοφανές επίπεδο, η σημερινή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη για το μείζον θέμα της Παιδείας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή έχει βαρύνουσα σημασία για το Μοσχάτο.

Όπως τονίζουν συνεργάτες του είναι η πρώτη κοινοβουλευτική μάχη του προέδρου της ΝΔ μετά την επίσημη παρουσίαση της Συμφωνίας Αλήθειας στη ΔΕΘ. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την εικόνα κατάρρευσης και κόπωσης που εκτιμούν ότι παρουσιάζει η κυβέρνηση δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μία εμφατική νίκη, σημειώνουν στο γαλάζιο επιτελείο.

Ως εκ τούτου, με μύδρους κατά της κυβέρνησης για το «φιάσκο» των αδειών και με επανάληψη ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας των βασικών σημείων της εναλλακτικής πρότασης της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει και τις βασικές παρεμβάσεις στην Παιδεία όταν το κόμμα του κληθεί να αναλάβει την εξουσία από τον λαό.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να κάνει εκτενείς αναφορές σε σειρά αναχρονιστικών ρυθμίσεων που έχει κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες μία αυριανή κυβέρνηση ΝΔ θα καταργήσει. Παράλληλα, θα πραγματοποιήσει την παρουσίαση των βασικών παρεμβάσεων της Νέας Δημοκρατίας στον τομέα της εκπαίδευσης με παράθεση συγκεκριμένων παραδειγμάτων.

Θέλοντας να αφοπλίσει τον Αλέξη Τσίπρα και τα επιχειρήματα περί προάσπισης της δημόσιας Παιδείας, συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη τονίζουν ότι ο λόγος του θα αφορά κυρίως τη δημόσια και θα αναφερθεί με φειδώ στα θέματα της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι «ο κάθε Έλληνας να θέλει και να επιλέγει το καλό δημόσιο σχολείο» αναφέρουν στο Μοσχάτο.

Αντιθέτως, ιδιαίτερα εκτενή αναφορά θα κάνει για το θέμα του άρθρου 16 και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, με τη ΝΔ από την πρώτη στιγμή να έχει ταχθεί υπέρ της αλλαγής του επίμαχου άρθρου στη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Από την ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα λείπει και το βασικό τρίπτυχο της ΝΔ για τη δημόσια εκπαίδευση: αριστεία, αξιοκρατία, αξιολόγηση, ενώ θα υπογραμμίσει και την ανάγκη αυτονόμησης των πανεπιστημίων ώστε κάθε ίδρυμα να λαμβάνει αποφάσεις με βάσεις τις ανάγκες του.

Ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ωστόσο η δέσμευση που θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την επαναφορά του νόμου Διαμαντοπούλου, με τον πρόεδρο της ΝΔ να βρίσκεται πολύ κοντά με την πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ με αφορμή εξάλλου τα ζητήματα Παιδείας. Ως εκ τούτου από την ατζέντα του κ. Μητσοτάκη δεν θα λείψουν και τα μηνύματα προσέγγισης προς το χώρο του μεταρρυθμιστικού κέντρου, με το Μοσχάτο να επιδιώκει να συσπειρώσει όλες τις ευρωπαϊκές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις σε ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στις δυνάμεις του λαϊκισμού με κορωνίδα τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.