Το μήνυμα ότι η Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει περαιτέρω την προσπάθειά της για την επίτευξη κυρίως ποιοτικών στόχων και όχι μόνον απορροφητικότητας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος 2014-2020, αξιοποιώντας την αυξημένη συγχρηματοδότηση από την Ε.Ε., έστειλε η αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -αποτελούμενη από όλες τις πολιτικές ομάδες- που βρίσκεται στην Ελλάδα προκειμένου να ελέγξει την υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων έργων.

Μείναμε ικανοποιημένοι από τις συναντήσεις και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα στις προσπάθειές της, δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, Ίσκρα Μιχαήλοβα, τονίζοντας ότι πιο αποτελεσματική και εποικοδομητική δουλειά στηρίζει την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Σημασία έχει, όχι μόνον να απορροφούμε τα χρήματα-δεδομένου ότι στο πρόγραμμα 2007-2013 η Ελλάδα ήρθε πρώτη σε απορροφητικότητα- αλλά να πιάνουν τόπο για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την καινοτομία, την απασχόληση, το κοινωνικό κράτος, την παιδεία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΚ και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, προσθέτοντας ότι «η απόφαση της Επιτροπής να δοθούν πιο νωρίς, πιο πολλά χρήματα στην Ελλάδα, βοηθάει την ελληνική οικονομία να ξεφύγει από την πολύχρονη κρίση και ήδη έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα».

Η αντιπροσωπεία των ευρωβουλευτών που χτες επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Ο κ. Παπαδημούλης τόνισε ότι «το έργο ξεκόλλησε και απεμπλάκη από τις αργοπορίες του παρελθόντος και η πρόβλεψη των ειδικών είναι ότι θα τελειώσει στο τέλος του 2020». Υπογράμμισε δε, «ότι πρέπει οι πάντες να τρέξουν ώστε το έργο όντως να τελειώσει στο τέλος του 2020, όταν τελειώνει και το τρέχον ΕΣΠΑ, γιατί η Κομισιόν, δια του εκπροσώπου της, μας ξεκαθάρισε ότι επιθυμία της είναι το μετρό να τελειώσει σ’ αυτό το χρονοδιάγραμμα, γιατί δεν υπάρχει περιθώριο να μετατεθεί στο επόμενο πολυετές πρόγραμμα».

Ο κ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε και στη συνάντηση της Επιτροπής, σήμερα, με την εδική ομάδα που έχει συγκροτηθεί -με κοινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των ελληνικών αρχών- η οποία λογοδοτεί στην Επιτροπή και είναι αρμόδια για την τεχνική συνεργασία ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την ελληνική Διοίκηση. Αυτή η συνεργασία, τόνισε, έχει ενισχυθεί και έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς και στηρίζεται στην ανταλλαγή εμπειρίας, γνώσεων και καλών πρακτικών, που για μας στην Επιτροπή Περιφερειών, έχει σημασία να φέρνουν αποτέλεσμα, μειώνοντας ανισότητες. «Ζούμε», είπε χαρακτηριστικά, «σε μια περίοδο που έχουμε αύξηση των ανισοτήτων και περιφερειακών και κοινωνικών, στην Ευρώπη και μας ενδιαφέρει στην πολιτική συνοχής στο περιφερειακό επίπεδο, να καταγράφονται οι καλές πρακτικές και να ενισχύονται από την ανταλλαγή εμπειριών».