Τα πρώτα καλά σημάδια για τον ελληνικό τουρισμό έρχονται από την αύξηση των παραδοσιακών αγορών που παρατηρείται εφέτος, αλλά και τη συνέχιση της αύξησης των νέων αγορών, όπως η Ρωσία, η Τουρκία, το Ισραήλ και η Ουκρανία, σημείωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος επισκέπτεται τη Μόσχα προερχόμενος από το Τελ Αβίβ και με αυριανό προορισμό το Κίεβο.

«Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν πάρει πρωτοβουλίες για να καταστεί σαφές ότι η Ελλάδα θα πρωτοστατήσει σ’ αυτήν την προσπάθεια, που κάνει η Ρωσία» στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. για την εξάλειψη ή απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης θεωρήσεων για τους Ρώσους τουρίστες, είπε ο κ. Γερουλάνος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την έκδοση πολλαπλών θεωρήσεων σε Ρώσους πολίτες εξέφρασε και η ισραηλινή πλευρά, καθώς «οι Ισραηλινοί θα ήθελαν οι Ρώσοι, οι οποίοι επισκέπτονται την Ελλάδα να μπορούν να επισκεφθούν για 2-3 ημέρες και το Ισραήλ και να επιστρέφουν στην Ελλάδα», προοπτική, που θα υποστηριχθεί από την ελληνική πλευρά, γιατί «οποιαδήποτε συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών οπωσδήποτε θα βοηθήσει κι εμάς».

Ο Ρώσος υπουργός επιβεβαίωσε «την ανησυχία της ρωσικής πλευράς για τις διαδηλώσεις στην Ελλάδα», ωστόσο ήταν εν γένει καθησυχαστικός αναφερόμενος στον αυξανόμενο αριθμό Ρώσων τουριστών, που επιλέγουν ως προορισμό των διακοπών τους την Ελλάδα, γεγονός, που επιβεβαιώνει «τους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς των δύο χωρών μας».

Μεγάλο μέρος των διαβουλεύσεων μεταξύ Γερουλάνου και Μουτκό αφορούσε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014, καθώς η ρωσική πλευρά εξέφρασε ενδιαφέρον για συνεργασία, τόσο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και σε επίπεδο τεχνογνωσίας, όσο και την ίδια τη χρονιά της διεξαγωγής, που έχει ανακηρυχθεί έτος Ελλάδας και Ρωσίας στις δύο χώρες αντιστοίχως.

Ο κ. Μουτκό εξέφρασε το μεγάλο ενδιαφέρον της ρωσικής πλευράς για επενδύσεις Ελλήνων επιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου στον ανερχόμενο αυτό τομέα της ρωσικής οικονομίας, ενώ ο κ. Γερουλάνος από την πλευρά τους σημείωσε το αντίστοιχο ελληνικό ενδιαφέρον για τον τομέα των υποδομών, ειδικότερα αεροδρόμια, μαρίνες και λιμάνια, γι’ αυτό και αποφάσισαν να πραγματοποιηθούν διαδοχικές επισκέψεις Ελλήνων επιχειρηματιών του κλάδου στη Ρωσία, «διότι η ρωσική κυβέρνηση σκοπεύει να επενδύσει πολλά σ’ αυτόν τον τομέα», καθώς και Ρώσων ενδιαφερομένων στην Ελλάδα.

Ο κ. Γερουλάνος δειπνεί αυτήν την ώρα με το Ρώσο υπουργό Πολιτισμού Αλεξάντρ Αβντέεφ, με τον οποίον σχεδίαζαν να συζητήσουν θέματα αξιοποίησης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο χωρών, με έμφαση στη Χρονιά Ελλάδας και Ρωσίας, το 2014, στην οποία και θα αφιερωθεί σειρά εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη, καθώς και στη συνεργασία στο πεδίο της κινηματογραφικής παραγωγής με επικείμενο υπόδειγμα την υπό προετοιμασία ταινία του Γιάννη Σμαραγδή «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι».