Τη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης και Παρασκευής (15 και 16 Οκτωβρίου), η οποία θα είναι αφιερωμένη κυρίως σε θέματα μετανάστευσης, προετοίμασε σήμερα το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που διεξήχθη στο Λουξεμβούργο. Οι 28 υπουργοί συζήτησαν το προσχέδιο των συμπερασμάτων που συνέταξε η λουξεμβουργιανή προεδρία, εστιάζοντας στα σημεία που αφορούν τη συνεργασία της ΕΕ με τις τρίτες χώρες, την ενίσχυση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την ευρωπαϊκή απάντηση στις ροές προσφύγων.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος κατά την παρέμβασή του επεσήμανε τη σημασία του περιορισμού των δικτύων παράνομης διακίνησης ανθρώπων, καθώς και την ανάγκη να υποστηριχθούν οι όμορες της Συρίας χώρες, που δέχονται και τα μεγαλύτερα βάρη, όπως η Ιορδανία, ο Λίβανος και η Τουρκία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε επίσης, ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της συνεργασίας με την Τουρκία για το προσφυγικό ζήτημα, τονίζοντας ότι η όλη συζήτηση θα πρέπει να γίνεται σε γνώση όλων των κρατών-μελών και χωρίς να παρακάμπτονται οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια που διέπουν την προενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας. Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι ο έλεγχος των συνόρων είναι πρωταρχικά, εθνική ευθύνη και θα πρέπει τα κράτη να έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο. Συμπλήρωσε, τέλος, ότι είναι πολύ σημαντικό να ενισχυθούν και να εξαντληθούν όλες τις δυνατότητες της Frontex στο πλαίσιο της εντολής της και, για το λόγο αυτό, θα πρέπει οι εταίροι μας να συνεισφέρουν σε τεχνική και υλική βοήθεια, καθώς και σε ανθρώπινο δυναμικό.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Λίντιγκτον, τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σουηδίας Χανς Ντάλγκρεν, τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Αρλέμ Ντεζίρ και τον υπουργό Εξωτερικών της Φινλανδίας Τίμο Σόινι. Οι συναντήσεις εστιάστηκαν σε διμερή και ευρωπαϊκά ζητήματα, καθώς και στον προγραμματισμό εκατέρωθεν επισκέψεων.