Ο υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας της Ισπανίας Λουίς Ντε Γκίντος, διαβεβαίωσε ότι ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννης Βαρουφάκης πάντα είχε επιχειρήματα «καλά δομημένα», μολονότι ορισμένες ιδέες τους δεν συμβάδιζαν.

Σε δηλώσεις μετά τα εγκαίνια του σεμιναρίου «Τα κέρδη της ανταγωνιστικότητας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση» που οργανώθηκε από το Bruegel, ο ντε Γκίντος δεν θέλησε να σχολιάσει την συνέντευξη του Βαρουφάκη στην οποία επιβεβαίωσε ότι προτιμούσε τον Ισπανό Υπουργό έναντι του Γερούν Ντάισελμπλουμ για την προεδρία του Eurogroup.

O Υπουργός αρκέστηκε να διαβεβαιώσει ότι πάντα είχε καλή σχέση με τον Έλληνα πρώην Υπουργό, όμοια με αυτήν που διατηρεί τώρα με τον διάδοχό του και με τους υπόλοιπους συναδέλφους του στην ΕΕ.

Επιπλέον, υπενθύμισε ότι ο Βαρουφάκης καθόταν στα αριστερά του στις συνεδριάσεις του Eurogroup, κάτι που τους επέτρεπε να σχολιάζουν διαφορετικές οικονομικές πτυχές κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων.

Ερωτηθείς αν η Ισπανία επέλεξε τη λιτότητα από φόβο για τους Podemos, όπως υποστήριξε ο Βαρουφάκης, ο Ντε Γκίντος είπε ότι η Κυβέρνηση έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει για να βγάλει τη χώρα από τη δεύτερη ύφεση και να την κάνει να επιστρέψει στην ανάπτυξη και την απασχόληση.

Πράγματι, άδραξε την ευκαιρία να υπερασπιστεί εκ νέου τις ισπανικές μεταρρυθμίσεις που είναι αυτές που έβγαλαν την Ισπανία από την ύφεση και έκαναν τη χώρα να πάψει να είναι το βασικό πρόβλημα στη ζώνη του euro.

Σύμφωνα με τον Ισπανό υπουργό Οικονομικών, σήμερα το βασικό πρόβλημα είναι η Ελλάδα, μολονότι έχει εμπιστοσύνη ότι σίγουρα αυτό το θέμα πάρει το δρόμο του τις επόμενες μέρες και τους επόμενους μήνες.  Η Ισπανία, αντίθετα, έχει μετατραπεί στην πιο αναπτυσσόμενη οικονομία της Ευρωζώνης με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 4%.

«Η επανάσταση της ισπανικής οικονομίας είναι ιδιαίτερα θετική και αυτό μας δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε», είπε ο de Guindos, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι θα πρέπει να ξεπεραστούν πολλές ανισορροπίες και ευπάθειες για να ανακτηθούν οι προ-κρίσης μέρες ευημερίας.

Απαντώντας για τις ομοιότητες που θα μπορούσαν να βρεθούν μεταξύ Ελλάδας και Καταλονίας ο de Guindos απέφυγε τις συγκρίσεις και είπε ότι το καλύτερο από άποψη ευημερίας για την Καταλονία είναι να συνεχίσει να είναι μέρος της Ισπανίας.