Απερρίφθη στην Ολομέλεια της Βουλής, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την σύσταση ad hoc κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον «πλήρη και εξονυχιστικό έλεγχου του δημοσίου χρέους», προκειμένου -κατά την σχετική επιστολή του Αλέξη Τσίπρα, προ διμήνου- «να μάθει ο ελληνικός λαός, πώς δημιουργήθηκε αυτό και ποιο μέρος του είναι παράνομο, άκυρο και επαχθές, ώστε η Ελλάδα να αρνηθεί την αποπληρωμή του».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας, στην ομιλία του, δεν εστιάστηκε στην άρνηση πληρωμής, όσο στην ανάγκη διευκρίνισης, εάν το χρέος στο σύνολό του, ή μέρος αυτού, «έχει επιβληθεί από ιδιοτελείς διαδικασίες, χωρίς βάση νομιμότητας – διαδικασίες που πραγματικά μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και στην αμφισβήτηση τμήματός του».

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας, ενέταξε την πρόταση του κόμματος, στην ανάγκη διαπραγματεύσεων αναδιάρθρωσης του χρέους, που θα αποδειχθεί, όπως υποστήριξε, αναπόφευκτη στο μέλλον.

Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και το ΛΑΟΣ, εναντιώθηκαν στην ιδέα, θεωρώντας πως καλλιεργεί αυταπάτες αποφυγής των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας, αν δεν στοχεύει και στην εξυπηρέτηση ιδιοτελών μικροπολιτικών συμφερόντων – ενώ το ΚΚΕ δήλωσε πως «δεν θα σταθούμε εμπόδιο στο να στηθεί μια τέτοια Επιτροπή», αν και ενέταξε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, στις «προσπάθειες της αστικής τάξης, να συγκαλύψει τις πραγματικές αιτίες της επιδείνωσης της θέσης των εργαζομένων».

Κατά τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, Στάθη Κουτμερίδη, «η πρόταση αγνοεί πλήρως τις διεθνείς οικονομικές συμβάσεις και τους διεθνείς κανόνες. Αγνοεί τη βαρύτητα που έχει για το κύρος της χώρας μας και του έθνους, η έγερση υποχρεώσεων που αναλαμβάνει με τη σφραγίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αγνοεί πλήρως τη δημόσια διαπόμπευση και τη γενική κατακραυγή της χώρας μας, αλλά και όλων των Ελλήνων πολιτών, εισάγει μεθόδους και ήθη στο παγκόσμιο δημοσιονομικό σύστημα, που ανήκουν σε τριτοκοσμικές χώρες και μεσαιωνικές εποχές».

Παράλληλα, ο κ. Κουτμερίδης, αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας, παρέπεμψαν σε μελλοντική επιφόρτιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, «να διερευνήσει και να αναλύσει τον τρόπο αντιμετώπισης του δημοσίου χρέους, με την βοήθεια επιστημόνων υψηλού κύρους». Σε κάθε περίπτωση πάντως, «θεωρίες περί χρεοκοπίας, φυγής από το ευρώ, στάσεων πληρωμών και αναγκαστικής απομείωσης των υποχρεώσεων και καταστροφολογίας, δεν οδηγούν πουθενά, παρά στην απόλυτη περιθωριοποίηση της χώρας από τις αγορές κεφαλαίων».

Αρνητικός υπήρξε και ο εισηγητής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τασούλας: Η Νέα Δημοκρατία, υπενθύμισε, έχει ταχθεί υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για τον έλεγχο του χρέους. Η άρνηση της αποπληρωμής του ωστόσο, είναι απλώς «μία απόπειρα επιβεβαίωσης κάποιων προειλημμένων και προκατασκευασμένων δογματικών απόψεων».

«Καταθέτουμε προτάσεις εξόδου από την κρίση και πρέπει τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Οφείλουμε να βγάλουμε τη χώρα απ’ την κρίση και όχι να επιβεβαιώσουμε πως υπάρχει ένα κυρίαρχο σύστημα που πρέπει να τιμωρηθεί – και να πούμε διεθνώς ότι ένα μέρος του χρέους είναι παράνομο και δεν πρέπει να το πληρώσουμε. Μπορεί να είναι συμπαθέστατη η πρόταση, αλλά εκπέμπει λάθος μήνυμα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό» υποστήριξε ο κ. Τασούλας.

Πλέον κοντινή στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε η τοποθέτηση του Χρήστου Ζώη (ΝΔ), ο οποίος θεώρησε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την εκδοχή ανέγερσης αξιώσεων περί «επαχθούς χρέους» από διάφορες χώρες. «Μια τέτοια συζήτηση αυτή τη στιγμή, είναι καταστροφική, αλλά δεν μπορεί κανείς να απαγορεύσει σε οποιονδήποτε να κινείται με τον δικό του ρομαντισμό, ο οποίος είναι χρήσιμος στην πολιτική. Στο μέλλον θα συναντηθούμε σ’ αυτό το επίπεδο. Καλό είναι αυτή την ώρα να συναντηθούμε για τη σωτηρία της χώρας…».

Για τον Νίκο Καραθανασόπουλο (ΚΚΕ), η όλη συζήτηση, «εντάσσεται στους συνολικότερους σχεδιασμούς της αστικής τάξης, να συγκαλύψει τις αιτίες και τον βαθμό της συνεχούς κλιμακούμενης δραματικής επιδείνωσης της θέσης των εργαζομένων, αλλά και ταυτόχρονα να εκτονώσει ανώδυνα τη λαϊκή δυσαρέσκεια η οποία καθημερινά διογκώνεται». Σ’ αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, αξιοποιούνται όλες οι συνιστώσες του αστικού πολιτικού συστήματος, στις οποίες συγκαταλέγεται και το «οπορτουνιστικό ρεύμα» του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η λογική της διερεύνησης κατά πόσο υπάρχει χρέος επαχθές και παράνομο, είναι αποπροσανατολιστική λογική. Το υπόλοιπο χρέος, είναι νόμιμο; Εμείς λέμε πως δεν είναι, ούτε νόμιμο, ούτε παράνομο, ούτε επαχθές, αλλά αντιλαϊκό και δεν πρέπει ο λαός να το αναγνωρίσει», ανέφερε ο κ. Καραθανασόπουλος. Το ΚΚΕ δεν θα σταθεί εμπόδιο στην ενδεχόμενη σύσταση μιας τέτοιας Επιτροπής, «χωρίς όμως αυταπάτες ότι μπορεί να δώσει λύση», ανέφερε ο εισηγητής του.

Ο Μάκης Βορίδης (ΛΑΟΣ), έκρινε πως δεν έχει νόημα να αμφισβητήσει κανείς τμήμα του χρέους, καθώς δεν είναι συνδεδεμένο με συγκεκριμένες συμβάσεις, που θα μπορούσαν να θεωρηθούν παράνομες. «Αν πάλι εννοείτε, πως πράγματι υπήρξαν συμβάσεις με καταχρηστικούς όρους, όπου τα τιμήματα ήταν δυσανάλογα, βεβαίως να ελεγχθούν. Αυτό είναι η πρόταση του ΛΑΟΣ».

Αντίθετα, κατά τον κ. Βορίδη, ο ΣΥΡΙΖΑ εισηγείται την «καταστροφική επιλογή της επιστροφής στη δραχμή, που θα ξαναγυρίσει την Ελλάδα στην δεκαετία του ’50, μόνο και μόνο για να μην περικόψουμε τις δαπάνες του Δημοσίου».

Αργότερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Άδωνις Γεωργιάδης, επετέθη κατά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «αφού αποφασίσατε να εκπροσωπήσετε επί χρόνια στη Βουλή τους κουκουλοφόρους, αποφασίσατε να εκπροσωπήσετε και τους απατεώνες . Γιατί μονάχα ένας απατεώνας μπορεί να λέει στα σοβαρά το «δεν θα πληρώσω το χρέος μου» – και οι έντιμοι άνθρωποι τον πάνε στα δικαστήρια. Το «δεν πληρώνω» είναι ηθικώς κολάσιμη πράξη, αλλά και εθνικώς επιζήμια. Γιατί λογικό είναι εκείνοι που τους έφαγες τα λεφτά να σε μισούνε».