«Η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην πράξη, στο πεδίο, αυτό είνια λογικό να δημιουργεί αντιδράσεις. Η ανάπτυξη του τομέα των υδρογονανθράκων της χώρας μας γίνεται υπεύθυνα, μεθοδικά και αποφασιστικά, έτσι ώστε να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ενεργειακής αυτονομίας της χώρας μας. Οι αντιδράσεις οι οποίες βασίζονται σε άκυρες και ανυπόστατες συμφωνίες και απορρίπτονται και προφανώς θα υπάρξει απάντηση από το Υπουργείο Εξωτερικών στον ΟΗΕ», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου.
Ο ίδιος, μιλώντας στην ΕΡΤ, σχολίασε την πρόσφατη ρηματική διακοίνωση της Λιβύης, που αμφισβητεί τη μέση γραμμή θαλάσσιας οριοθέτησης νοτίως της Κρήτης, λέγοντας ότι «θα υπάρξει απάντηση από το Υπουργείο Εξωτερικών στον ΟΗΕ», σημειώνοντας πως το ζήτημα της ΑΟΖ με τη Λιβύη «πρέπει να διευθετηθεί με όρους διεθνούς δικαίου».
«Ακόμα και σήμερα, στον επίσημο διαγωνισμό του λιβυκού οργανισμού πετρελαίου, τα οικόπεδα σέβονται τη μέση γραμμή. Η Λιβύη δεν θέλει να διακινδυνεύσει την επανένταξή της στην παγκόσμια αγορά υδρογονανθράκων παραβιάζοντας διεθνείς κανόνες».
«Οι διεθνείς ενεργειακοί κολοσσοί γνωρίζουν καλά πού επενδύουν. Δεν κάνουν ευκαιριακές ενέργειες». Παρέπεμψε, μάλιστα, στην αναμενόμενη επίσκεψη του Υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ στην Αθήνα, στις 6-7 Νοεμβρίου, καθώς και στη συνάντησή του με τον επικεφαλής του αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας.
«Δεν υπάρχει κόκκινη κάρτα από την Κομισιόν – Προχωράμε σε θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό»
Απαντώντας σε δημοσίευμα της εφημερίδας Αυγή περί «κόκκινης κάρτας» της Κομισιόν για καθυστερήσεις στους θαλάσσιους χάρτες, ο Σταύρος Παπασταύρου σημείωσε: «Αλήθεια είναι ότι κάτι εκρεμμεί. Αυτό που δεν είναι αλήθεια είναι ότι υπάρχει κόκκινη κάρτα. Η Κομισιόν -και σωστά- έχει εντοπίσει είναι ότι αυτό το οποίο είχαμε να κάνουμε δεν έχει ολοκληρωθεί. Για σειρά ετών δεν είχαμε κάνει καμία ενέργεια, η χώρα μας, με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ευρωπαική Ένωση, ένα ναυτικό έθνος, δεν είχε κάνει τίποτα στην οργάνωση του θαλάσσιου χώρου. Μέχρι τον Απρίλιο δεν είχε γίνει τίποτα. Πλέον έχουν ολοκληρωθεί τα τρία από τα τέσσερα απαραίτητα στάδια».
«Τον Απρίλιο υιοθετήθηκε η Εθνική Χωρική Στρατηγική για τον Θαλάσσιο Χώρο. Ορίστηκαν τέσσερις θαλάσσιες ενότητες (δύο στο Αιγαίο, μία νότια της Κρήτης και μία στο Ιόνιο). Καθορίστηκαν τα κριτήρια για τον σχεδιασμό των θαλάσσιων χωροταξικών πλαισίων».
«Αυτό που απομένει τώρα είναι η κατάρτιση των πλαισίων, κάτι που απαιτεί περιβαλλοντικές μελέτες και χρόνο. Δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη», διευκρίνισε.
Για τα θαλάσσια πάρκα: «Η βιοποικιλότητα είναι ταυτότητα του έθνους μας»
Ο Σταύρος Παπασταύρου, τόνισε ότι το σχέδιο για τα θαλάσσια πάρκα θα παρουσιαστεί εντός του καλοκαιριού.
«Η προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας είναι κομμάτι του DNA μας. Δεν πρέπει να πολιτικοποιούμε κάθε ενέργεια, αλλά να τις βλέπουμε στην ορθή τους διάσταση».
Για το ηλεκτρικό ρεύμα: «Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη μείωση της ανισότητας στις τιμές»
Αναφερόμενος στη συνεδρίαση των ευρωπαϊκών χωρών για το κόστος ενέργειας, ο Σταύρος Παπασταύρου δήλωσε ότι για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε Task Force με συμμετοχή κυβερνήσεων, ρυθμιστών και διαχειριστών.
«Καταγράφηκε η ανισότητα τιμών μεταξύ Νοτιοανατολικής και Βόρειας Ευρώπης. Πλέον υπάρχει ελπίδα ότι θα υπάρξει σύγκλιση. Στην πράξη, η αφετηριακή τιμή μπορεί να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», είπε.
«Η πολεοδομία μπαίνει τάξη μετά από 100 χρόνια»
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε ότι εντός του 2025 θα υπάρξει ενιαία κωδικοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας, καθώς και η δημιουργία 245 τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, που καλύπτουν το 80% της επικράτειας.
«Για πρώτη φορά μπαίνει τάξη στην πολεοδομική ασάφεια. Μετά από δεκαετίες αποκτούμε σχεδιασμό. Η Ελλάδα δεν είχε συνολικό πολεοδομικό σχέδιο από το 1920».
Αναφέρθηκε και σε ρυθμίσεις που απαντούν στις αποφάσεις του ΣτΕ, αλλά και σε μελλοντικές παρεμβάσεις για οικισμούς και αυθαίρετα, επισημαίνοντας: «Η ιδιοκτησία είναι σημαντική για κάθε Έλληνα και προσπαθούμε να δώσουμε σαφείς απαντήσεις εκεί που επί δεκαετίες υπήρχε ασάφεια».
Για την κλιματική κρίση: «Η Ελλάδα θέλει να προχωρήσει, με ρεαλισμό και ευελιξία»
Τέλος, για τη συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαικής Ένωσης αναφορικά με τη μείωση των εκπομπών ρύπων έως το 2040, δήλωσε: «Χάνουμε ανθρώπινες ζωές από την κλιματική κρίση».
«Η Ελλάδα θέλει να προχωρήσει στον πράσινο μετασχηματισμό, αλλά με ρεαλισμό και ασφαλιστικές δικλείδες, για να μη μείνει κανείς πίσω».