Προβολή από το μέλλον αποτέλεσε για πολλούς η προ ημερών αντιπαράθεση των Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, με αρκετούς να θεωρούν ότι αυτή ήταν μια εικόνα των πολιτικών εξελίξεων του επόμενου διαστήματος. Βέβαια, για να τη δούμε και πάλι στη Βουλή θα περιμένουμε ακόμα, καθώς θα πρέπει να αποφασιστεί η δημιουργία κόμματος από τον Αλέξη Τσίπρα και να ακολουθήσει η ανακοίνωσή του.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι είναι οριστική η απόφαση του πρώην πρωθυπουργού να επιστρέψει και κρίνουν πως αυτή η κίνηση είναι θετική για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που τον έχει κερδίσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια και τον εξώθησε μάλιστα η στρατηγική του ήττα το 2023 στην παραίτηση μετά από 15 χρόνια στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Και, εάν στο ΣΥΡΙΖΑ και ευρύτερα στην κεντροαριστερά συζητάνε για το εάν και πότε θα επιστρέψει ο Αλέξης Τσίπρας, στο πρωθυπουργικό επιτελείο έχουν επίσης επεξεργαστεί σενάρια περί εμπλοκής εκ νέου του βασικού τους αντιπάλου τα τελευταία χρόνια. Ανώτερη κυβερνητική πηγή έλεγε στο Newbeast ότι είναι υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη η επιστροφή Τσίπρα, διότι «έχουμε πολλά να θυμίσουμε» και η προσπάθεια να φιλοτεχνηθεί ένα άλλο προφίλ δεν έχει ιδιαίτερη απήχηση στην κοινωνία.

Μάλιστα, σύμφωνα με μετρήσεις που έχει στα χέρια του το Μέγαρο Μαξίμου, ένα κόμμα από τον Αλέξη Τσίπρα δεν θα ξεφύγει από το 8 με 10%, έχοντας αρκετά αρνητικά σημεία για ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Και, όπως έλεγε κορυφαίος υπουργός, ο πρώην πρωθυπουργός θα έχει να δεχθεί τις επιθέσεις τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα τον ακολουθήσει, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, του ΜεΡΑ25, της Πλεύσης Ελευθερίας – ήδη η Ζωή Κωνσταντοπούλου τον χτυπάει συνεχώς – και φυσικά του Στέφανου Κασσελάκη μετά από όσα έγιναν με την εκδίωξή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα επόμενα βήματα

Το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζεται για μια μάχη που θεωρεί ότι γνωρίζει καλά – και αυτό δεν κρύβεται

Το προσεχές διάστημα θα ενταθεί η προσπάθεια του πρωθυπουργικού επιτελείου περί αποδόμησης του rebranding που επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας. Ήδη αυτό φάνηκε και από την επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κοινοβούλιο, και μάλιστα συνεργάτες του έλεγαν ότι στην περίπτωση του Τσίπρα δεν χρειάζεται κανείς παρά να θυμίσει τα έργα και τις ημέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Τα έργα του μιλούν από μόνα τους και αποτελούν αντικίνητρο για πολλούς να τον ακολουθήσουν. Αρκεί να τα θυμίζουμε», λένε από την κυβέρνηση.

Αυτό έγινε και προ ημερών με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών από το δημοψήφισμα του 2015, το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει το σύνθημα για επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός μίλησε για «σειρήνες του λαϊκισμού» που οδηγούσαν στο χείλος του γκρεμού, πριν από δέκα χρόνια και έκαναν τη «χώρα να εκλιπαρεί για να παραμείνει στο κοινό νόμισμα και στην ευρωπαϊκή οικογένεια», ένα τρίτο μνημόνιο, που υποθήκευσε τη δημόσια περιουσία και έκανε λόγο για «δίδαγμα, αλλά ταυτόχρονα και σπόρο συλλογικής συνειδητοποίησης».

Απέναντι σε αυτή την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση προβάλλει την πορεία της οικονομίας επί των ημερών της, όπως για παράδειγμα η μείωση 72 φόρων, τη δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας, τις αυξήσεις σε μισθούς και σε συντάξεις και μεταρρυθμίσεις, όπως το gov.gr, την ανακαίνιση των νοσοκομείων, τις αλλαγές στην παιδεία και την ισχυροποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πολιτικής Προστασίας.

Ιδιαίτερη σημασία όμως έχει η κίνηση Μητσοτάκη να απαντήσει προσωπικά στον Τσίπρα, καταλογίζοντάς του ότι «ζητά απεγνωσμένα να “ξεπλυθεί” από τον ολέθριο ρόλο του επί μία τετραετία», κάνοντας λόγο για «εξοργιστική ετεροχρονισμένη απόπειρα ενός πολιτικού να λανσάρει μία ωραιοποιημένη εικόνα του εαυτού του» και για ένα πρόσωπο που, όπως είπε, «στην αντιπολίτευση ξεστόμισε τα πιο προκλητικά ψέματα, ως πρωθυπουργός πήγε την πατρίδα του πίσω και ως αρχηγός καταδικάστηκε πέντε φορές σε εθνικές εκλογές».

«Δώρο» η επιστροφή Τσίπρα

Η επιστροφή του Τσίπρα, για πολλούς, θεωρείται βέβαιη – γι’ αυτό όλοι προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες που θεωρούν «δώρο την επιστροφή Τσίπρα», η Νέα Δημοκρατία και τα στελέχη της σε όλα τα επίπεδα θα θυμίζουν τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ, τις δεσμεύσεις περί κατάργησης των μνημονίων «με έναν νόμο και με ένα άρθρο», τις περικοπές μισθών, την υπερφορολόγηση ιδιαίτερα της μεσαίας τάξης, τη συγκυβέρνηση με την ακροδεξιά, όπως λένε στο κυβερνητικό στρατόπεδο, «τα νταούλια που παίζουν για να χορεύουν οι αγορές», μιλώντας για μια καταστροφική πολιτική.

Ιδιαίτερο όμως ενδιαφέρον έχει η απόφαση που ελήφθη στο πρωθυπουργικό επιτελείο για να προκαλείται συνεχώς από εδώ και πέρα ο Αλέξης Τσίπρας ώστε να απαντάει στον πρωθυπουργό, όχι μέσω αναρτήσεων και γραπτών δηλώσεων ή σε προστατευόμενα περιβάλλοντα, αλλά στη Βουλή.

Ουσιαστικά το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να αναστήσει το δίπολο Μητσοτάκης – Τσίπρας και να ενεργοποιήσει εκ νέου το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο ώστε να κλείσει και τις διαρροές της η Νέα Δημοκρατία, και θα έχει ενδιαφέρον ποιος θα κερδίσει από αυτή την παλιά σύγκρουση που ξαναβγαίνει στον αφρό της πολιτικής.