Σε εκτενή αναφορά για το «λουκέτο» που μπήκε στην ιατροδικαστική υπηρεσία της Πάτρας προχώρησε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή. Η απόφαση αυτή του υπουργείου ήρθε στον απόηχο της υπόθεσης της δολοφονίας βρεφών από την Ειρήνη Μουρτζούκου, αλλά και μετά τα ευρήματα που ανέδειξαν σοβαρές αδυναμίες στη λειτουργία της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Κατά τη συνέντευξή του στον Alpha ο κ. Φλωρίδης στάθηκε ιδιαίτερα στις παθογένειες που διαπιστώθηκαν τόσο στην υπόθεση Μουρτζούκου όσο και σε εκείνη της Ρούλας Πισπιρίγκου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «αυτός ήταν ο λόγος που μας ανάγκασε να δούμε ριζικά την ανασυγκρότηση αυτής της υπηρεσίας. Εάν δεν κόψεις τα σάπια θα σου μολύνουν και τα υπόλοιπα».

Ο υπουργός υπενθύμισε πως για πρώτη φορά δημιουργήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης Γενική Διεύθυνση που έχει αποκλειστικό αντικείμενο τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες, καθώς έως πρόσφατα δεν υπήρχε τέτοια δομή. Επιπλέον, πρόσθεσε πως «συστήσαμε μια μόνιμη τριμελή επιτροπή από ιατροδικαστές στην οποία προεδρεύει ο επικεφαλής της συγκεκριμένης διεύθυνσης στο υπουργείο. Η επιτροπή αυτή μπορεί να επιλαμβάνεται μετά από εισαγγελική παραγγελία ή μετά από αιτήματα ατόμων σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν εκτιμήσεις από δικαστές ή εισαγγελείς ή από ανθρώπους ότι κάτι δεν πάει καλά».

Μιλώντας για τις πρόσφατες εξελίξεις, ο κ. Φλωρίδης ανέφερε ότι «μετά από αίτημα του τοπικού εισαγγελέα της Ηλείας με μια παραγγελία προς το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Αθήνας έχει επιληφθεί η τριμελής ομάδα. Η εκτίμηση είναι ότι σε κάποιες ημέρες θα εκδώσει το πόρισμα ειδικά για τον θάνατο του Παναγιωτάκη, θα δούμε τι θα πουν».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη νομοθετική παρέμβαση που έγινε από το υπουργείο για να θεσπιστούν ελάχιστα υποχρεωτικά στοιχεία τα οποία θα πρέπει να περιέχει στο εξής κάθε ιατροδικαστική έκθεση, ώστε να γίνεται αποδεκτή στα δικαστήρια. Όπως τόνισε, «τα βασικά στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνει μια ιατροδικαστική έκθεση για να γίνεται δεκτή στα δικαστήρια γιατί μέχρι σήμερα έφταναν εκθέσεις στο δικαστήριο και ο δικαστής ρωτούσε γιατί γι’ αυτό το θέμα λείπει κάτι. Τώρα κάθε ιατροδικαστική εξέταση πρέπει να περιλαμβάνει βασικά στοιχεία».

Στο θέμα της ιατροδικαστού Τσιόλα, η οποία ήταν μέχρι πρόσφατα επικεφαλής της υπηρεσίας στην Πάτρα και είχε χειριστεί την υπόθεση Πισπιρίγκου, ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε πως «είναι σε διαθεσιμότητα γιατί ερευνάται αν υπάρχουν τυχόν ποινικές ευθύνες της σε αντιθέσεις που είχε».

Όσον αφορά τους λόγους που αναφέρθηκαν για τη «δυσλειτουργία» της υπηρεσίας, οι οποίοι οδήγησαν στην αναστολή λειτουργίας της, ο κ. Φλωρίδης εξήγησε πως «είχε μείνει μόνο ένας ιατροδικαστής που συνέταξε τις τρεις εκθέσεις που έχουν σχέση με την υπόθεση Μουρτζούκου. Ενόψει του τι είχε προηγηθεί και την εξέλιξη αυτή αποφασίσαμε να θέσουμε σε αναστολή την υπηρεσία. Το αν θα μείνει σε αναστολή ο ιατροδικαστής θα πρέπει να δούμε τα στοιχεία από τις εισαγγελικές αρχές. Όπως και για την κυρία Τσιόλα είχαμε στο διατακτικό των αποφάσεων αναφορά, εμείς δεν παρεμβαίνουμε μόνοι μας».

Τέλος, όταν ρωτήθηκε για το πότε υπολογίζεται να επαναλειτουργήσει η ιατροδικαστική υπηρεσία της Πάτρας, ο κ. Φλωρίδης απάντησε: «δεν νομίζω ότι θα πάει πολύ γιατί εκκρεμεί ο διορισμός ενός νέου ιατροδικαστή με διαγωνισμό, αν δεχθεί να πάει, τις επόμενες ημέρες και να δούμε αν χρειάζονται και άλλοι», υπογραμμίζοντας ότι μέχρι τότε οι υποθέσεις που αφορούν την Πάτρα θα εξετάζονται από την Κόρινθο και αν χρειαστεί θα στείλουμε ενισχύσεις από την Αθήνα.