Θετικά τοποθετήθηκαν οι φορείς που είχαν κληθεί να διατυπώσουν τις θέσεις τους στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τη «δημοσιονομική ισορροπία», στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας τοποθετήθηκε θετικά στη μεταρρύθμιση του πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης. «Οι κύριοι στόχοι της προτεινόμενης μεταρρύθμισης είναι η διασφάλιση της δημοσιονομικής ισορροπίας και η διαφάνεια, βεβαίως, στη δημοσιονομική διαχείριση. Είναι πολύ σημαντικό ότι δίνεται η δυνατότητα στο Δημοσιονομικό Συμβούλιο να αιτείται από την ΑΑΔΕ την σύζευξη των μικρο-δεδομένων με άλλες βάσεις δεδομένων των δημοσίων φορέων του Ασφαλιστικού Συστήματος και των Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων. Το Οικονομικό Επιμελητήριο έχει εκφράσει επανειλημμένα τη γνώμη του για ανάγκη σύζευξης των βάσεων δεδομένων δημοσίων φορέων, ώστε να είναι εφικτή η κατάρτιση εμπεριστατωμένων μελετών, προτάσεων οικονομικής φορολογικής φύσεως, αλλά και βεβαίως για ερευνητικούς σκοπούς», είπε ο πρόεδρος του ΟΕΕ Κωνσταντίνος Κόλλιας και «χαιρέτισε» τη δυνατότητα που δίδεται στο Δημοσιονομικό Συμβούλιο να αξιολογεί και να ποσοτικοποιεί τον δημοσιονομικό αντίκτυπο που αναμένεται να έχουν οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στα προγράμματα των πολιτικών κομμάτων, κατόπιν αιτήματός τους, με στόχο την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών. «Και εμείς από την πλευρά μας, ως θεσμικό Συμβούλιο της Πολιτείας για τα θέματα της οικονομίας θέτουμε τον φορέα μας στη διάθεσή σας για να συνδράμουμε και εμείς με την τεχνογνωσία των μελών μας προς αυτήν την κατεύθυνση», είπε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Θεσπίζεται ένα νέο δημοσιονομικό πλαίσιο, προκειμένου να ενσωματωθούν στην εθνική έννομη τάξη οι προβλέψεις του νέου πλαισίου της ευρωπαϊκής δημοσιονομικής διακυβέρνησης, είπε η αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Μαρία Αθανασοπούλου, η οποία συμπεριέλαβε στις πλέον σημαντικές ρυθμίσεις τον κανόνα καθαρών δαπανών, διότι «παίζει μεγάλο ρόλο στη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους». Η αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφέρθηκε και στην Αρχή Δημοσιονομικού Προγραμματισμού για τη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας και την ενίσχυση της δημοσιονομικής υπευθυνότητας προς αποφυγή ενός νέου δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

«Με το σχέδιο νόμου δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στον πολυετή δημοσιονομικό σχεδιασμό. Ιδιαίτερη βαρύτητα στους νέους δημοσιονομικούς κανόνες αποδίδεται στη σταδιακή μείωση του δημοσίου χρέους, καθώς και στη θέσπιση ανώτατων ορίων δαπανών με στόχο τη διασφάλιση της δημοσιονομικής ισορροπίας τόσο σε φάσεις οικονομικής ανάπτυξης όσο και σε περιόδους ύφεσης”, είπε ο Συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Ιωάννης Τσουκαλάς και σημείωσε ότι η προσέγγιση αυτή επιδιώκει να ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών και να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο πρόκλησης μελλοντικών κρίσεων, οι οποίες ενδέχεται να προκύψουν από ανεύθυνες ή υπερβολικά επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές. “Με άλλα λόγια η κατεύθυνση του σχεδίου νόμου ευθυγραμμίζεται με τις αρχές της προληπτικής δημοσιονομικής διαχείρισης ενισχύοντας την ανθεκτικότητα της οικονομίας και την αξιοπιστία του δημοσιονομικού πλαισίου», είπε ο κ. Τσουκαλάς. Ο Συντονιστής του Γραφείου του Προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή αναφέρθηκε και στην αξιολόγηση του δημοσιονομικού αντίκτυπου των προεκλογικών προγραμμάτων, από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο: «Η τεχνοκρατική αξιολόγηση των δημοσιονομικών προγραμμάτων των κομμάτων μπορεί να διασφαλίσει την αντικειμενική αποτίμηση των προτεινόμενων πολιτικών και έτσι να προσφέρει στους πολίτες ένα χρήσιμο εργαλείο πληροφόρησης. Αυτή η δυνατότητα σύγκρισης δυνητικών μελλοντικών δημοσιονομικών επιπτώσεων εναλλακτικών πολιτικών επιλογών ενισχύει τη διαφάνεια και συμβάλλει στην ουσιαστική συμμετοχή του πολίτη στη δημόσια συζήτηση. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται η τεκμηριωμένη στάθμιση του κόστους και οφέλους συγκεκριμένων πολιτικών παρεμβάσεων δημοσιονομικού χαρακτήρα γεγονός που συντελεί στη λήψη πιο ώριμων και συνειδητών αποφάσεων από τους πολίτες».

«Η μεταφορά του ενωσιακού δικαίου, του καινούργιου πλαισίου σε εθνικό δίκαιο είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για τη δημοσιονομική πολιτική μιας χώρας», είπε η πρόεδρος του ΔΣ του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Αναστασία Μιαούλη και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «πρωτοπορεί», ανάμεσα σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Ελάχιστες έχουν κάνει την πρόοδο που εμείς έχουμε κάνει και ελάχιστες βρίσκονται στο σημείο αυτό που είμαστε εμείς, δηλαδή στην Επιτροπή την αντίστοιχη των κοινοβουλίων τους να συζητούν το συγκεκριμένο αυτό νομοσχέδιο. Μπορούμε να αισθανθούμε όλοι καλά από αυτό», είπε η κ. Μιαούλη. Η πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου αναφέρθηκε στις διατάξεις που έχουν στόχο να ενισχύσουν το Δημοσιονομικό Συμβούλιο επισημαίνοντας ότι «το καινούργιο δημοσιονομικό πλαίσιο απαιτεί αυξημένο ρόλο από τα Δημοσιονομικά Συμβούλια, σε όλη την Ευρώπη».

«Το νομοσχέδιο για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής ισορροπίας, αποτελεί μια ουσιαστική μεταρρυθμιστική παρέμβαση στη δημοσιονομική διακυβέρνηση της χώρας», είπε η υποδιευθύντρια της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών της Τράπεζα της Ελλάδος Κατερίνα Κοτσώνη και επισήμανε ότι «βασικός στόχος είναι να ενσωματώσει στο εθνικό θεσμικό πλαίσιο τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες δημοσιονομικής πολιτικής. Πρόκειται για μια παρέμβαση που ενισχύει τη δημοσιονομική αξιοπιστία και υπευθυνότητα και υιοθετεί μια προσέγγιση δημοσιονομικής πειθαρχίας που βασίζεται σε κανόνες βιωσιμότητας». Ο πολυετής δημοσιονομικός προγραμματισμός, είπε η εκπρόσωπος της ΤτΕ, βοηθάει στη σύνδεση του ετήσιου προϋπολογισμού, με τους στόχους της επόμενης τετραετίας και επιτρέπει τον καλύτερο σχεδιασμό και κατανομή των δημόσιων πόρων, ώστε οι βραχυπρόθεσμες αποφάσεις να υπηρετούν μακροπρόθεσμες προτεραιότητες της χώρας.

Σημαντική καινοτομία χαρακτήρισε, επίσης, τον κανόνα των καθαρών δαπανών, ο οποίος οριοθετεί την ετήσια αύξησή τους και λειτουργεί ως αυτόματος σταθεροποιητής. «Ο ενσωματωμένος διορθωτικός μηχανισμός, εξασφαλίζει την αντιμετώπιση τυχόν αποκλίσεων, περιορίζοντας όμως τον κίνδυνο δημοσιονομικής χαλάρωσης. Παράλληλα, το νέο πλαίσιο διασφαλίζει τις επενδύσεις και παρέχει ευελιξία σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών ή κρίσεων. Η εφαρμογή ενός λειτουργικού κανόνα δαπανών για την επιτήρηση της συμμόρφωσης, αυξάνει τη διαφάνεια και την απλοποίηση της παρακολούθησης της δημοσιονομικής προσαρμογής», είπε η εκπρόσωπος της ΤτΕ.

Πηγή: ΑΠΕ