Τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής με αντικείμενο τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, προτείνει η Νέα Δημοκρατία. Η πρωτοβουλία της κυβερνητικής πλειοψηφίας αφορά την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος, σε συνέχεια των καταθέσεων δύο υψηλόβαθμων υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Υποδομών στον εφέτη ανακριτή, Σωτήρη Μπακαΐμη, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση των Τεμπών. Θυμίζουμε ότι ο ανακριτής, χωρίς να προβεί σε αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού, διαβίβασε τον σχετικό φάκελο στη Βουλή, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Συντάγματος, αφήνοντας στην Εθνική Αντιπροσωπεία την αρμοδιότητα να αποφανθεί για την περαιτέρω ποινική μεταχείριση του πρώην υπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Νέα Δημοκρατία κατέληξε στη συγκεκριμένη πρόταση έπειτα από προσεκτική ανάλυση της δικογραφίας. Κρίθηκε ότι δεν συντρέχουν λόγοι άσκησης κακουργηματικής δίωξης, απορρίπτοντας έτσι το ενδεχόμενο εμπλοκής του κ. Καραμανλή με σοβαρότερες κατηγορίες. Η δίωξη περιορίζεται αποκλειστικά στο πρόσωπο του πρώην υπουργού και δεν επεκτείνεται σε υφυπουργούς της ίδιας περιόδου.

Στο επίκεντρο της έρευνας θα βρεθούν ζητήματα διοικητικής διαχείρισης, όπως η επάρκεια προσωπικού στον ΟΣΕ και η χρηματοδοτική ενίσχυση του σιδηροδρομικού δικτύου. Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι δεν θα εξεταστεί η πτυχή της ασφάλειας των σιδηροδρόμων σε σχέση με την απόδοση ποινικών ευθυνών – σημείο όπου η ΝΔ διαφοροποιείται κάθετα από την πρόταση που κατέθεσε προ ημερών το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν άλλωστε ότι η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) ήταν και παραμένει ο αποκλειστικά αρμόδιος φορέας για ζητήματα ασφάλειας στις σιδηροδρομικές μεταφορές.

Εκτός κάδρου ο Χρήστος Σπίρτζης

Στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας δεν θα περιλαμβάνεται ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Χρήστος Σπίρτζης, με την αιτιολογία ότι οι ενδεχόμενες ποινικές του ευθύνες έχουν παραγραφεί, λόγω παρέλευσης του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η απόφαση για προανακριτική δεν ελήφθη χωρίς εσωτερικές ενστάσεις. Ορισμένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασαν τη θέση ότι ακόμη και η δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος μπορεί να είναι υπερβολική, δεδομένου του περιεχομένου της δικογραφίας. Ωστόσο, πολιτικά και κοινοβουλευτικά, ήταν εξ αρχής δύσκολο να παρακαμφθεί μια τέτοια διαδικασία, ιδίως από τη στιγμή που το ζήτημα έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα και πολιτική βαρύτητα.

Η προανακριτική αναμένεται να κινηθεί με βάση το μοντέλο Τριαντόπουλου, δηλαδή μέσω επιτάχυνσης των διαδικασιών, με στόχο τη γρήγορη διαβίβαση του φακέλου στο πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο. Εκεί θα ληφθεί η τελική απόφαση περί άσκησης δίωξης ή όχι. Το κυβερνών κόμμα δεσμεύεται δημόσια να σεβαστεί την κρίση του Δικαστικού Συμβουλίου, ακόμα κι αν αυτή περιλαμβάνει αναβάθμιση της κατηγορίας.

Από την πλευρά του ο Κώστας Αχ. Καραμανλής βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το Μέγαρο Μαξίμου για τον χειρισμό της υπόθεσης. Με την ανακοίνωση της πρότασης της ΝΔ, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να εκδοθεί δήλωσή του, μέσω της οποίας θα τονίζει πως τίθεται στη διάθεση της Βουλής. Ο βουλευτής και πρώην υπουργός έχει ήδη συγκροτήσει ομάδα νομικών συμβούλων με υψηλή τεχνογνωσία και προετοιμάζεται για την επόμενη φάση. Πιθανότερο είναι να τοποθετηθεί γραπτώς μέσω υπομνήματος στην προανακριτική επιτροπή (όπως έκανε και ο Τριαντόπουλος για την πολυσυζητημένη υπόθεση του μπαζώματος του σημείου του σιδηροδρομικού δυστυχήματος) ενώ θα έχει και τη δυνατότητα να απευθυνθεί στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη λήψη της τελικής απόφασης για την παραπομπή του στο Δικαστικό Συμβούλιο.