Την εκτίμησή του για τον ρόλο του ΟΗΕ εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσον αφορά και στην θαλάσσια ασφάλεια. «Στηρίζουμε το ναυτικό δίκαιο αλλά και τις διεθνείς συνεργασίες για να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε: «Οι απειλές για την θαλάσσια ασφάλεια είναι παγκόσμιες και επηρεάζουν όλες τις χώρες είτε έχουν ακτές είτε όχι. Η θαλάσσια ασφάλεια είναι σημαντική για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα», είπε ο πρωθυπουργός.
«Όλο και περισσότερο συναντάμε ασύμμετρες απειλές αλλά και υβριδικές απειλές και ακραίες καιρικές συνθήκες αλλά και την άνοδο της στάθμης των θαλασσών. Χρειαζόμαστε παγκόσμιες λύσεις μόνο μέσω της διεθνούς συνεργασίας θα τις αντιμετωπίσουμε».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε 6 τομείς συνεργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο
- Πρέπει να αυξηθεί η κατανόηση για οτιδήποτε έχει σχέση με τη ναυτιλία. Και αυτό απαιτεί έναν παγκόσμιο οργανισμό διαμοιρασμού πληροφοριών χρήση τεχνολογίας και ΑΙ.
- Θα πρέπει να διακόψουμε όλες τις παράνομες θαλάσσιες πρακτικές. Όπως τις παράνομες εγγραφές στον τομέα της. Ναυτιλίας, τον απαρχαιωμένο στόλο. Δεν πρέπει να έχουμε παρωπίδες.
- Να υπάρξει εκπαίδευση στον τομέα της ναυτιλίας και της ασφάλειας για να αντιμετωπίσουμε τις απειλές. Όπως η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα. Η χώρα μου έχει αποδείξει ότι ενδιαφέρεται για το θέμα και συμμετέχει στην επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ και επικεντρώνεται στο να είναι ασφαλή τα λιμάνια μας. Επίσης να αντιμετωπιστούν τα θέματα κυβερνοσφάλειας με την εκπαίδευση των ναυτικών. Ελευθερία στην χρήση υποθαλάσσιων καλωδίων και διαμοιρασμού των πληροφοριών. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο για την παροχή ενέργειας υψηλής ποιότητας και χαμηλής τιμής.
- Νομικό πλαίσιο. Έχουν γίνει προσπάθειες να συμπεριληφθούν όλες οι αλλαγές όσον αφορά στο δίκαιο της θάλασσας. Συνεργαζόμαστε για νέους κανόνες για την προστασία των θαλασσών.
- Περιβαλλοντική πρόκληση. Η Κλιματική Κρίση είναι μια από τις απειλές. Πρέπει να προστατευθεί η θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα. Πέρυσι στην Ελλάδα έγινε το 9ο συνέδριο για τους ωκεανούς.
- Δεν πρέπει να ξεχνάμε την ανάγκη για την προστασία και ασφάλεια εκατομμυρίων ναυτικών.
Και κατέληξε: «Για εμάς τους Έλληνες η θάλασσα πάντα ήταν κομμάτι της ταυτότητάς μας. Δεσμεύομαι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει φύλακας της ελεύθερης ναυσιπλοΐας».
Δείτε την παρέμβασή του: