«Σήμερα θα γίνει η σύνοδος των πρυτάνεων και θα είμαι και εγώ παρούσα, προκειμένου να ζητήσω να κλείσει το θέμα των σχεδίων ασφαλείας στα πανεπιστήμια», ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη.
«Θα ζητήσω να κλείσουμε το θέμα των σχεδίων ασφαλείας, το οποίο έχει προβλεφθεί από τον νόμο και μάλιστα ήδη οκτώ πανεπιστήμια το έχουν κάνει», είπε η ίδια, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα».
Όπως τόνισε η υπουργός Παιδείας «στο σχολείο πάμε για να σπουδάσουμε, πάμε για να απολαύσουμε την ακαδημαϊκή ζωή, όχι για να φοβόμαστε. Αυτό το λέω σε όλα τα παιδιά τα οποία καθημερινά κάνουν έναν υπέρμετρο ζήλο και προσπάθεια για να πετύχουν και να τελειώσουν τη σχολή».
«Εγώ λέω ότι “είμαστε δίπλα σας” και στον εκπαιδευτικό και στον καθηγητή, όμως θα πρέπει να αποδοθεί η ευθύνη εκεί που πρέπει. Εμείς θα απαιτήσουμε να τελειώσουν τα σχέδια ασφαλείας».
«Να θυμίσουμε ότι 10 εκατομμύρια ευρώ το 2021 δόθηκαν στους πρυτάνεις, στα πανεπιστήμια, έτσι ώστε να διευκολυνθούν να κάνουν και τα σχέδια και να μπορέσουν να βάλουν και εξοπλισμό. Κάποιοι τα αξιοποίησαν, κάποιοι δεν τα αξιοποίησαν. Λογοδοτούν λοιπόν σήμερα αυτοί οι οποίοι δεν τα αξιοποίησαν», σημείωσε.
Σε τρεις άξονες η αντιμετώπιση των φαινομένων ανομίας
Η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι το σχέδιο για την αντιμετώπιση των φαινομένων ανομίας στα πανεπιστήμια, θα κινηθεί σε τρεις βασικούς άξονες.
Ο πρώτος άξονας είναι η «πρόληψη. Η πρόληψη σημαίνει ελεγχόμενη είσοδο, προφανώς με ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα για κάθε σχολή».
Ο δεύτερος είναι «η διευκόλυνση των ποινών, των επιπτώσεων όταν κάποιος μέσα στο πανεπιστήμιο συλλαμβάνεται και έχει την ιδιότητα του φοιτητή. Ανάλογα και αναλογικά με τη βαρύτητα αυτού του οποίου επιτελείται. Σίγουρα το ποινικό κομμάτι θα επιβαρυνθεί (…) Θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και τη διαγραφή του και με έναν τρόπο που να μην έχει τα γραφειοκρατικά εμπόδια».
Τέλος, ο τρίτος άξονας είναι ότι οι παραβάτες που θα προκαλούν φθορές, θα επιβαρύνονται και με το κόστος αποκατάστασης τους.
«Όποια πρυτανική αρχή θεωρεί ότι μπορεί να υστερεί ή να μη επιβάλλει αυτό το οποίο προβλέπει ο νόμος, θα υπάρχει συγκεκριμένη αξιολόγηση. Μέσα στο υπουργείο θα δημιουργηθεί παρατηρητήριο έτσι ώστε ανά έξι μήνες να βλέπουμε τι γίνεται με τα σχέδια ασφάλειας και βέβαια να μπορούμε να επιβάλουμε και αυτό το κομμάτι των κυρώσεων».
Η Σοφία Ζαχαράκη, επισήμανε ότι μεμονωμένα περιστατικά αμαυρώνουν την εικόνα των δημόσιων πανεπιστημίων και αυτό «είναι κρίμα γιατί γίνεται καλή δουλειά και αυτό φαίνεται από τις επιδόσεις των φοιτητών μας όταν πηγαίνουν στο εξωτερικό για μεταπτυχιακά όπου διαπρέπουν».
Τέλος, η υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι τα κονδύλια για τα δημόσια πανεπιστήμια, έχουν αυξηθεί κατά 116% από το 2019 έως και σήμερα.