πό όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα πρόχειρο αναποτελεσματικό και υπό την καθοδήγηση της τρόικας νομοσχέδιο.

Πριν από λίγο ο Ανδρέας Λοβέρδος από το βήμα της ολομέλειας δήλωσε ότι «Η Βουλή είναι η Βουλή των συντεχνιών και πρέπει να αλλάξει αυτό και είναι η πρώτη φορά που επιχειρούμε να το αλλάξουμε» με αφορμή το γεγονός ότι ποτέ δεν ρωτήθηκε ο ασφαλισμένος και ο συνταξιούχος για το σύστημα υγείας.

Νωρίτερα, ο Υπουργός επανέλαβε την πρόθεσή του να προχωρήσει στις απαιτούμενες αλλαγές που χρειάζεται ο χώρος και διεμήνυσε ότι παύει πλέον το δεδομένο η χώρα να ξέρει τι να κάνει και να μην μπορεί να το κάνει λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το σύνταγμα αποκαθίσταται. Πρόσθεσε επίσης ότι οι αντιδράσεις είναι δεκτές, αλλά τέλος πια στην απαράδεκτη κατάσταση να θέλουμε ως πολιτικό σύστημα και να μην μπορούμε με το φόβο του πολιτικού κόστους που κατέστρεψε τη χώρα.

Από τη Ν.Δ. ο Κώστας Μαρκόπουλος κάλεσε εκ νέου την κυβέρνηση να αποσύρει το ν/σ και υποστήριξε ότι δεν είναι η συντεχνία των γιατρών που μάχεται τις απόψεις του υπουργού Υγείας αλλά η συντεχνία των υπουργών που βάζει τη μια κοινωνική ομάδα να μαλώνει απέναντι στην άλλη.

Η Αλέκα Παπαρήγα εκτίμησε ότι ο κ. Λοβέρδος δεν θα τα βγάλει πέρα με τα όσα προωθεί ενώ άφησε αιχμές και κατά των γιατρών κάνοντας λόγο για μια συνδικαλιστική ηγεσία ενός κλάδου που παλεύει για τα συντεχνιακά και για τους καλούς μισθούς ενός μέρους των γιατρών. «Βαδίζουν με τα ίδια όπλα που βαδίζετε και εσείς» είπε απευθυνόμενη στον υπουργό Υγείας».

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης από την πλευρά του δήλωσε ότι ο ΛΑΟΣ καταψηφίζει το νομοσχέδιο όχι γιατί δεν κινείται στη σωστή πλευρά, αλλά γιατί δεν κινείται αποτελεσματικά προς αυτή την πλευρά. Θέλαμε περισσότερο θάρρος κατέληξε ο κ. Καρατζαφέρης.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση προχωρά στις αλλαγές και στο σύστημα υγείας ακολουθώντας τις εντολές της τρόικας και διαλύει ό,τι έχει απομείνει στις παροχές πρόνοιας;

Αντιδράσεις όμως συνάντησε το νομοσχέδιο και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ με τον πρώην υφυπουργό υγείας Έκτορα Νασιώκα να υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο δεν είναι μια ολοκληρωμένη παρέμβαση αλλά όπως είπε χρειάζεται μια γενναία παρέμβαση και πρότεινε σειρά μέτρων. Κάλεσε δε, την ηγεσία του υπουργείου υγεία να βρει τόπο επαφής με τους γιατρούς γιατί εκτίμησε ότι διαφορετικά δεν θα πετύχει το σύστημα.