Πολλά κοινωνικά θέματα θίχτηκαν στη συζήτηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον ηθοποιό Γιώργο Καπουτζίδη στο συνέδριο «The Upfront Initiative 2024». Για τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης και την επίθεση σε δυο τρανς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Η ισότητα στον πολιτικό γάμο δεν μας οδηγεί αυτόματα σε έναν καλύτερο κόσμο, αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα. Υπάρχει οργή και βία στις νεαρότερες ηλικίες και εκδηλώνεται σε όσους δηλώνουν διαφορετικοί.

Μακάρι να υπήρχε μια λύση σε όλο αυτό. Πρέπει να σκαλίσουμε πιο βαθιά και να καταλάβουμε τι είναι αυτό που προκαλεί αυτού του είδους τις αντιδράσεις και γιατί η ψήφιση ενός νόμου να προκαλεί τέτοιες αντιδράσεις. Και τι είναι αυτό, που κάνει κάποιους τόσο αρνητικούς σε όσα θεωρούν διαφορετικά. Θα ξεκινήσει από το σπίτι, από το σχολείο και την αντιμετώπιση του bullying».

Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Αισθανθήκαμε σοκ με όσα είδαμε. Θέλει δουλειά, για να το κατανοήσουμε και να το αντιμετωπίσουμε. Η λύση δεν είναι η καταστολή».

Όσον αφορά την πρωτοβουλία της συμπερίληψης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τους διοργανωτές: «Είναι επιλογή που δεν είναι απλά ηθικά σωστή. Η συμπερίληψη σημαίνει περισσότερες γυναίκες.

Ο ίδιος, μάλιστα, τόνισε ότι προσπαθεί στο υπουργικό συμβούλιο να έχει περισσότερες γυναίκες, ενώ παραδέχθηκε ότι έχουμε χαμηλότερη συμμετοχή γυναικών αλλά και χαμηλή ενσωμάτωση μεταναστών στην απασχόληση και δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη στη χώρα, αν δεν στηρίξουμε το εργατικό δυναμικό.

Όσον αφορά τα άτομα με αναπηρία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Η Πολιτεία πρέπει να νομοθετεί για όλους. Ο κίνδυνος είναι η τυραννία της πλειοψηφίας. Γι’ αυτό και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπαίνουν σε δημοψηφιστικές πολιτικές. Για τα άτομα με αναπηρία έχουμε κάνει πολλά πράγματα, επειδή αντιληφθήκαμε ότι χρειάζονται οριζόντιες πολιτικές. Στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα ανακοινώσουμε κι άλλες».

Μάλιστα, έκανε αναφορά και στη μητέρα του, λέγοντας: «Θέλω να αναφερθώ και σε κάτι προσωπικό: Η μητέρα μου ήταν άτομο με αναπηρία. Δεν κρύφτηκε ποτέ. Μίλησε ανοιχτά. Είχε αναφέρει ανοιχτά μέχρι και θέματα ψυχικής υγείας. Δεν είναι ταμπού. Πραγματικά, βγάζω το καπέλο μου στον αρχηγό της Εθνικής, τον Τάσο Μπακασέτα, που βγαίνει ανοιχτά και μιλά για την κατάθλιψη. Έτσι βοηθά και άλλους να μιλήσουν για το πρόβλημα».

Σχετικά με τον ρόλο της Αστυνομίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι ένας οργανισμός που δεν αλλάζει εύκολα, αλλά πρόσθεσε ότι πλέον υπάρχουν γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας αλλά και το panic button.

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο πιλοτικό πρόγραμμα για τα δωρεάν προϊόντα για την έμμηνο ρύση στα ελληνικά σχολεία της δυτικής Αθήνας και της δυτικής Θεσσαλονίκης.