«Το αποτέλεσμα των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών έρχεται σε συνέχεια του αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών ενισχύοντας και επιβεβαιώνοντας την πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας που αποκτά χαρακτηριστικά ιδεολογικής ηγεμονία» αναφέρει ο συντονιστής της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Διονύσης Τεμπονέρας με άρθρο του σήμερα στην «Εφημερίδα των συντακτών».

Επί της ουσίας απαντά στην αποτίμηση που έκανε η Κουμουνδούρου το βράδυ της Κυριακής μετά το πέρας των αυτοδιοικητικών εκλογών που μιλούσε για αρχή του τέλους της κυβέρνησης Μητσοτάκη που υπέστη την πρώτη ήττα. Ο κ. Τεμπονέρας δεν φαίνεται να έχει την ίδια άποψη. Όπως γράφει, «ο ΣΥΡΙΖΑ αποτυγχάνει πια σε όλα τα επίπεδα. Ο αρχηγισμός, μια ηγετική μη νομιμοποιημένη ελίτ που επικάθεται σε όλη την κομματική βάση, η ρευστοποίηση του κόμματος, η απουσία στρατηγικού σχεδίου, η άρνηση αυτοκριτικής, εκθέτουν τον σχηματισμό σε πολλαπλούς κινδύνους», προειδοποιώντας πως «το ενδεχόμενο πολιτικής κατάρρευσης είναι εμφανές».

Παράλληλα, απαντώντας εμμέσως στην τοποθέτηση του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανου Κασσελάκη από το βήμα του ΣΕΒ, ο κ. Τεμπονέρας υποστηρίζει «τα συμφέροντα που θέλουμε να φέρουμε στο προσκήνιο και για αυτό δεν μπορούμε να είμαστε «με όλους» ή με το «κεφάλαιο». Είμαστε με τους εκμεταλλευόμενους, με τα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα μιας κοινωνίας που δεν διαρθρώνεται πλέον εδώ και δεκαετίες ταξικά, υπό την παραδοσιακή σκοπιά που είχε η Αριστερά τα τελευταία 60 χρόνια». Ζητά δε τον «άμεσο και σαφή προσδιορισμό του «οδικού χάρτη» για την διεξαγωγή ενός συνεδρίου, που θα κοιτά «μπροστά και όχι πίσω, έξω και όχι μέσα».

Κατά τον κ. Τεμπονέρα, «ο νέος ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υπάρξει μόνο ως αριστερό «μαζικό» κόμμα, διαφορετικά θα αποτελέσει αργά η γρήγορα, ένα ακόμα βραχίονα διαχείρισης, που το σύστημα θα επιτύχει τελικά, να ενσωματώσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συναγωνιστεί την «Δεξιά» σαν πολιτικός φορέας διαχείρισης της υφιστάμενης οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας. Οφείλει να προχωρήσει σε ριζοσπαστικές, δομικές αλλαγές στην οικονομία, στο κράτος, στους θεσμούς. Μπορεί και πρέπει να εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο προοδευτικό, δημοκρατικό φορέα της Αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της οικολογίας, με σταθερή κοινωνική διασύνδεση και επιρροή. Οι προτεινόμενες λύσεις σήμερα, άμεσα ή έμμεσα οδηγούν είτε σε μια διάχυση του κόμματος σε «εκσυγχρονιστικά» αρχηγοκεντρικά πρότυπα, είτε σε ένα κόμμα διαμαρτυρίας, αντίστασης και περιχαράκωσης. Καμία τέτοια προοπτική δεν μπορεί να ευνοήσει τον ελληνικό λαό».