Συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι στις 12 το υπουργικό συμβούλιο όπου μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει αναλυτικά τις δράσεις και υποχρεώσεις της νέας κυβέρνησης, όπως αυτές προκύπτουν από το δεύτερο οικονομικό πρόγραμμα.

Μεταξύ άλλων, όπως έχει ήδη διαρρεύσει το οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού θα αναφερθεί στη μείωση 12% κατά μέσο όρο στα «ειδικά μισθολόγια» του δημοσίου τομέα η οποία θα πρέπει να νομοθετηθεί άμεσα και θα πρέπει να εφαρμοστεί από 1ης Ιουλίου του 2012, στην περαιτέρω μείωση στις φαρμακευτικές και λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων και στον επαναπροσδιορισμό στις χρηματικές παροχές πρόνοιας.

Στον εξορθολογισμό του αριθμού των συμβάσεων µε ιδιώτες ιατρούς, έτσι ώστε να µειωθεί η αναλογία ιατρών-ασθενών κοντά στον, πολύ χαµηλότερο, µέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη θέσπιση της φορολογικής μεταρρύθμισης η οποία αποσκοπεί στην απλοποίηση του φορολογικού συστήµατος, στην εξάλειψη των απαλλαγών και των προνοµιακών καθεστώτων.

Στην αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας προκειµένου αυτές να ευθυγραµµιστούν µε τις τιµές της αγοράς. Δεν πρόκειται για καινούρια μέτρα, αλλά για μέτρα τα οποία έχουν υπογραφεί από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ενόψει της δεύτερης δανειακής σύμβασης (υπάρχουν και άλλα που αφορούν την υγεία, την επιχειρηματικότητα, τη λειτουργία των οικονομικών υπηρεσιών του κράτους κ.ο.κ.) και εδώ ακριβώς βρίσκεται η πολιτική σημασία της υπενθύμισης από την πλευρά του Μαξίμου.

Το μήνυμα Παπαδήμου στέλνεται προφανώς σε συνεννόηση με την τρόικα προς τους πολιτικούς αρχηγούς αλλά και το εκλογικό σώμα πέντε ημέρες πριν τις κρίσιμες εκλογές της Κυριακής. Προφανώς τρόικα και Μαξίμου θεωρούν ότι η προεκλογική συζήτηση έχει παρεκκλίνει της πορείας της κατά γράμμα υλοποίησης του μνημονίου και ανησυχούν ότι η κυβέρνηση που θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με νωπή τη λαϊκή εντολή ενδεχομένως δεν αναγνωρίσει πράγματα που έχουν συμφωνηθεί στο παρελθόν.

Έχει δε σημασία ότι οι διαρροές αυτές από το οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού προέκυψαν παράλληλα με πληροφορίες που διοχετεύουν συνεργάτες του κ. Παπαδήμου ότι ο ίδιος σκοπεύει να γυρίσει στο ακαδημαϊκό του έργο μετά τις 6 Μαΐου αλλά «για κάποιους μήνες ακόμη θα βρίσκεται στην Ελλάδα» και ενώ τόσο ο Α. Σαμαράς όσο και ο Ευαγ. Βενιζέλος μιλούν υπέρ της ανάγκης η ετυμηγορία του ελληνικού λαού την Κυριακή να αναδείξει μία πολιτική κυβέρνηση και ένα πολιτικό πρόσωπο για πρωθυπουργό.

Φαίνεται ότι η τρόικα αλλά και το Μαξίμου παρακολουθώντας την προεκλογική συζήτηση στην Ελλάδα, αλλά και τη συζήτηση που άνοιξε περί χαλάρωσης του δημοσιονομικού συμφώνου σε όλη την Ευρώπη με την αφορμή της νίκης του Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία, έκρινε ότι έπρεπε να επισημανθούν με έμφαση, με χαρακτήρα προειδοποιητικό και από το υψηλότερο πολιτικό βάθρο, δηλαδή το ίδιο το Μαξίμου οι μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας.