Στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο παρουσιάζεται στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης το βιβλίο «Bάσκανος οφθαλμός -Μάγοι, ξόρκια, φυλαχτά: Η μαγεία στον αρχαίο και χριστιανικό κόσμο», με θέμα τη βασκανία από την αρχαιότητα μέχρι και τα νεότερα χρόνια και την εξέλιξη της μέσα απο διαφορετικές πλευρές όπως, η θρησκεία, η μυθολογία, η καθημερινότητα και η κοινωνική ζωή.

Το βιβλίο θα προλογίσει η αρχαιολόγος Χριστίνα Μερκούρη και θα ακολουθήσει σύντομη παρουσίαση των θεματικών ενοτήτων του βιβλίου με χρήση πολυμέσων από τις αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Αρχαιολογικών Συλλογών Βασιλική Βασιλοπούλου, Δήμητρα Σταματελοπούλου και Νατάσσα Ψαρολογάκη, μέλη της επιστημονικής ομάδας εργασίας που είχε συγκροτηθεί για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων και την έκδοση.

Από το σύνολο των πτυχών της μαγείας, η επιστημονική ομάδα εργασίας επέλεξε να παρουσιαστεί η βασκανία ως ζήτημα που απασχόλησε διαχρονικά τον άνθρωπο.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την προβολή υλικού από την έκθεση «Του κόσμου τα τάματα» που διοργανώνει το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.