Δεν είναι μόνο τα εικαστικά έργα του Τουζούζ Λοτρέκ στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ που κάνει τους Θεσσαλονικείς να «χορεύουν» σε ρυθμούς «καν-καν».

Στην αίσθηση των μυστηριακών παριζιάνικων καμπαρέ , των κοριτσιών της χαράς, του αψεντιού και της «άλλης» άποψης για τη ζωή και την ψυχαγωγία , μεταφέρει και το Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας σε συνεργασία με την χορευτική ομάδα «Σινεκβανόν» που συμβάλλουν και συμπράττουν με μια δική τους παραγωγή στην έκθεση του Τελλογλείου.

«Παίζοντας» με το όνομα του καλλιτέχνη (Τουλούζ) με την αγγλική εκδοχή του όρου («To lose») το ΚΘΒΕ και η ομάδα «sinequanon» οργάνωσαν μια χορευτική παράσταση που σύμφωνα με τους δημιουργούς πρόκειται για ένα «χορευτικό καμπαρέ που ενώνει τους ανθρώπους καταργώντας τους κανόνες της κοινωνικής συμβατικότητας καθώς εκεί, άνθρωποι – από μποέμ και περιθωριακούς τύπους μέχρι ευυπόληπτους πολίτες- συναντιούνται χωρίς το βάρος της ηθικής, τα σώματα αφήνονται ελεύθερα να επικοινωνήσουν μέσα από την κίνηση η οποία ενσωματώνει τις πιο μύχιες επιθυμίες τους».

Πρόκειται για μια συνάντηση του σύγχρονου χορού με το καμπαρέ, όπως αυτό αποτυπώνεται στο έργο του εικαστικού καλλιτέχνη Τουλούζ Λοτρέκ (1864-1901). Για τις ανάγκες της παράστασης, η πρεμιέρα της οποίας θα δοθεί την ερχόμενη Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010, θα συμπράξουν εννέα χορευτές, δύο μουσικοί και δέκα τρεις ηθοποιοί από το δυναμικό του ΚΘΒΕ, ενώ η belle epoque του τέλους του 19ου αιώνα θα ζωντανέψει στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου. Τα σκηνικά, τα κοστούμια και οι φωτισμοί της παράστασης είναι του Ρίτσαρντ Άντονυ.

Η σειρά χορευτικών παραστάσεων με τίτλο «to Lose Lautrec» θα δοθεί στο Βασιλικό Θέατρο από τις 24 ως τις 28 Νοεμβρίου και από την 1η ως τις 5 Δεκεμβρίου (Από Τετάρτη- Κυριακή στις 21.00). Τα εισιτήρια στοιχίζουν 20 και 15 ευρώ.

-Η ομάδα σύγχρονου χορού Sinequanon ιδρύθηκε το 1992 από πέντε απόφοιτους της Κρατικής Σχολής Χορού και έδωσε την πρώτη της παράσταση στο παλιό Θέατρο Κήπου της Θεσσαλονίκης τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς. Ο αρχικός αυτός πυρήνας μεταφέρθηκε στη Νέα Υόρκη όπου ήρθε σε επαφή με σύγχρονες τεχνικές χορού που βασίζονται στην ανατομία και τη φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος. Από το 1995 η ομάδα επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.