Τι γίνεται άραγε στο μυαλό μας όταν διαβάζουμε ένα μυθιστόρημα; Στο ερώτημα αυτό, αλλά και σε πολλά άλλα θα επιχειρήσει να απαντήσει ο τιμημένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας και συγγραφέας οκτώ μυθιστορημάτων Ορχάν Παμούκ, την ερχόμενη Τρίτη (11/1) στο πλαίσιο της διάλεξης που θα δώσει στο Megaron Plus.

Ο διάσημος Τούρκος συγγραφέας στη συνάντηση του αυτή με το κοινό του Megaron Plus – που ήταν προγραμματισμένη για τον περασμένο Μάρτιο και αναβλήθηκε για σοβαρούς οικογενειακούς του λόγους – θα διαβάσει αποσπάσματα από έργα του και θα ανιχνεύσει τις περίπλοκες και ανεπαίσθητες διαδρομές που επιλέγει ο αναγνώστης της λογοτεχνίας, για να περιπλανηθεί και να μεταμορφωθεί από τις πληροφορίες και τις αποκαλύψεις της.

Άλλωστε, ο ίδιος πιστεύει ότι «ο σύγχρονος κόσμος, κατακτάει την πιο βαθιά αυτογνωσία μέσα από τη λογοτεχνία, που του προτείνει έναν αποκαλυπτικό καθρέφτη για τις αντιφάσεις, τις πλάνες και τα αδιέξοδά του».

Τη διάλεξη που περιμένουν με ενδιαφέρον οι πολυπληθείς αναγνώστες του στην Ελλάδα, θα προλογίσει ο συγγραφέας Τάκης Θεοδωρόπουλος.

«Η λογοτεχνία σήμερα πρέπει να μιλάει και να διερευνά τους μεγάλους φόβους της ανθρωπότητας», σημείωσε ο Ορχάν Παμούκ στην ομιλία του στην τελετή απονομής του Νόμπελ, τον Δεκέμβριο του 2006. «Το φόβο του αποκλεισμού, της εκμηδένισης, της απαξίωσης. Αδικία, συλλογικές ταπεινώσεις, αίσθημα καταδίωξης, εθνικιστικοί κομπασμοί, διατυπωμένοι σε μια παράλογη και πομπώδη γλώσσα, αγγίζουν μέσα μου μια σκοτεινή περιοχή. Οι εκτός δυτικού κόσμου κοινωνίες παραδίδονται σε αυτούς τους φόβους και κάνουν συχνά παράλογες πράξεις. Οι δυτικές κοινωνίες, υπερβολικά υπερήφανες για τον πλούτο τους και για την προίκα της Αναγέννησης, του Διαφωτισμού και του Μοντερνισμού, που μας έχουν προσφέρει, παραδίδονται κι αυτές, κατά καιρούς, σε μια υπερβολική αυτοπεποίθηση, που είναι εξίσου παράλογη» συνέχισε.

Με το βραβείο αυτό η Δύση αναγνώριζε στον Ορχάν Παμούκ, όχι μόνο έναν άξιο λογοτέχνη, αλλά και έναν «δραγουμάνο», έναν διερμηνέα και οδηγό για την Ανατολή, τη στιγμή που τον χρειαζόταν.