Η Yamaha Corporation ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να πουλήσει 8 εκατομμύρια από τις μετοχές που κατέχει στην Yamaha Motor Co. Αυτό σημαίνει τη μείωση του ποσοστού της κατά 2,3%.

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τη Yamaha Corporation οι μετοχές της θα μεταβιβαστούν σε ακατονόμαστες εταιρείες χρεογράφων που με τη σειρά τους θα τις διαθέσουν στην ελεύθερη αγορά.

Σύμφωνα με την τρέχουσα τιμή μετοχής της Yamaha Motor η συναλλαγή αποτιμάται σε 26 δισεκατομμύρια γιεν που μετά την απόδοση των φόρων θα μειωθούν στα 18 δισεκατομμύρια. Πάντως μην τρελαίνεστε με τα δισεκατομμύρια των γιεν. Το ποσόν μόλις που φτάνει τα 134.629.055 ευρώ (μία ημέρα πριν την εκτέλεση της συναλλαγής).

Μετά τη πώληση η Yamaha Corporation θα παραμείνει ο μεγαλύτερος μέτοχος της Yamaha Motor, αλλά το μερίδιό της θα πέσει από το 12,22% στο 9,93%.  Κατεβαίνοντας κάτω από το 10% η Corporation χάνει τον τίτλο του «μείζονος μετόχου» της Yamaha Motor.

Στη σχετική ανακοίνωση η Yamaha Corporation δηλώνει «πώς η Εταιρεία θα διατηρήσει τη σχέση συνεργασίας με τη Yamaha Motor».

«Ωστόσο για διάφορους λόγους, στους οποίους περιλαμβάνεται και η ανάγκη κεφαλαιακής επάρκειας, η Εταιρεία αποφάσισε να μειώσει τη συμμετοχή της στη Yamaha Motor και πλέον δεν περιλαμβάνεται στους μείζονες μετόχους της».

Η χρονική συγκυρία της εκποίησης αυτής συνέπεσε με την ανακοίνωση της Yamaha Corporation ότι σχεδιάζει να επαναγοράσει έως και 7 εκατομμύρια ίδιες μετοχές. Η αγορά που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο διάστημα μεταξύ 1ης Δεκεμβρίου 2017 και 31ης Μαΐου 2018 θα κοστίσει κατά εκτιμήσεις γύρω στα 25 δισ. γιεν –δηλαδή κάπου 187.093.422 ευρώ.

Εδώ να σημειωθεί πως οι τιμές μετοχής των Yamaha Corporation και Yamaha Motor Co. σημείωσαν σταθερή άνοδο τα τελευταία πέντε χρόνια. Ωστόσο τα κίνητρα και οι στόχοι των δύο αυτών παράλληλων συναλλαγών παραμένει μυστήριο.

Η Yamaha Corporation είναι ένας πολυεθνικός όμιλος που κατασκευάζει ηλεκτρονικές συσκευές, πιάνα και μηχανοκίνητα προϊόντα. Η Yamaha Motor Co. αποτελεί τον μοτοσυκλετιστικό της κλάδο που ανεξαρτητοποιήθηκε από τον Όμιλο το 1955. Μέχρι την πρόσφατη απόφαση της εκποίησης η Yamaha Corporation ήταν ο μείζων μέτοχος στην Yamaha Motor.