H ΕΡΤ προσφέρει 4,3 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των ανθρώπων του Πολιτισμού

Σειρά δράσεων για καλλιτέχνες που αδυνατούν να εργαστούν λόγω κορονοϊού


MEDIA
12:33
19/05/2020
H ΕΡΤ προσφέρει 4,3 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των ανθρώπων του Πολιτισμού
9
loading

Όπως έκανε γνωστό μέσω σχετικής ανακοίνωσης, η ΕΡΤ προχωρά σε σειρά δράσεων για την έμπρακτη στήριξη των Ελλήνων καλλιτεχνών, που αδυνατούν να εργαστούν λόγω κορονοϊού.

Με απόφαση της διοίκησης διευθετούνται οριστικά παρελθούσες εκκρεμότητες από το 2017 και θα καταβληθούν άμεσα όλα τα πνευματικά δικαιώματα σε ηθοποιούς, συνθέτες, στιχουργούς, τραγουδοποιούς, ερμηνευτές και μουσικούς, ενώ επισπεύδονται και οι δεσμεύσεις για τη παραγωγή νέων ελληνικών κινηματογραφικών ταινιών, σε μια προσπάθεια να υπάρξει άμεση στήριξη στους ανθρώπους του πολιτισμού ενόψει του καλοκαιριού, στο οποίο εκ των πραγμάτων θα είναι λιγοστές οι παραστάσεις και οι συναυλίες.

Για τους ανθρώπους του ελληνικού τραγουδιού 1.080.000 ευρώ

Συγκεκριμένα το Δ.Σ. της ΕΡΤ αποφάσισε όχι μόνον να διευθετήσει άμεσα εκκρεμότητες προηγούμενων ετών που είχαν προκύψει -χωρίς υπαιτιότητά της- από τις συνεχείς μεταβολές στον τομέα της συλλογικής διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά και να καταβάλει τα δικαιώματα των δημιουργών και για το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Έτσι, στην «ΕΥΕΔ» και την «Αυτοδιαχείριση» που είναι οι δύο Οργανισμοί Διαχείρισης για το ελληνικό τραγούδι θα καταβληθεί συνολικά το ποσό των 1.050.000 ευρώ. Ειδικότερα δόθηκαν ήδη την προηγούμενη εβδομάδα 450.000 ευρώ για τα έτη 2017-2018, 400.000 ευρώ εγκρίθηκαν για το 2019, ενώ 200.000 ευρώ θα καταβληθούν για το πρώτο εξάμηνο του 2020. Μόνη προϋπόθεση είναι οι Οργανισμοί να συμφωνήσουν μεταξύ τους και να καταθέσουν στην ΕΡΤ σχετική τεκμηρίωση για τα δικαιώματα των τραγουδιών που έχουν ήδη μεταδοθεί από τις δημόσιες ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ΕΡΤ κατέβαλε ήδη το ποσό των 30.000 ευρώ στον GEA (Οργανισμός Συγγενικών Δικαιωμάτων) για τη μετάδοση έργων από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της, ενώ τον Ιούλιο θα επισπευσθεί και η καταβολή της αμοιβής που αφορά στη χρήση έργων από την τηλεόραση για το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Σημειώνεται ότι με απόφασή του, το Δ.Σ. παροτρύνει τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς της ΕΡΤ να αυξήσουν τις μεταδόσεις ελληνικών τραγουδιών σε σχέση με το ξένο ρεπερτόριο στο Πρώτο και το Δεύτερο Πρόγραμμα, προκειμένου να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι άνθρωποι του ελληνικού τραγουδιού.

Για τους ηθοποιούς, τους σεναριογράφους, τους σκηνοθέτες 313.500 ευρώ

Το Δ.Σ. αποφάσισε επίσης να αποδεσμευθούν άμεσα:

 • 100.000 ευρώ για τον φορέα συλλογικής διαχείρισης «Διόνυσος» που αφορά τις αμοιβές Ελλήνων ηθοποιών από τις συμμετοχές τους σε ταινίες που προβλήθηκαν στην ΕΡΤ το πρώτο τρίμηνο του 2020,
 • 124.500 ευρώ στους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων «Αθηνά» και «Ισοκράτης» για τη στήριξη των δημιουργών οπτικοακουστικών έργων και
 • 89.000 ευρώ σε δημιουργούς που δεν ανήκουν στους παραπάνω φορείς.

Για τη στήριξη του ελληνικού κινηματογράφου 2.919.000 ευρώ

Τέλος, στο πλαίσιο της υποχρέωσης της ΕΡΤ να καταβάλει το 1,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών της για τη χρηματοδότηση κινηματογραφικών έργων, το Δ.Σ. της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ενέκρινε πρόταση της εξειδικευμένης επιτροπής της ΕΡΤ να αποδεσμευθεί άμεσα οικονομική στήριξη ύψους 714.000 ευρώ για την παραγωγή 12 ταινιών μεγάλου μήκους (σχετική ανάρτηση ανέβηκε ήδη στη Διαύγεια), ενώ υπενθυμίζεται ότι επιπλέον 33 ταινίες που είχαν εγκριθεί το προηγούμενο διάστημα θα χρηματοδοτηθούν εντός του 2020 με το συνολικό ποσό των 2.205.000 ευρώ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar jjjiimmyyy

  καλη ορεξη...θα πεση πολυ μασα...

 2. avatar θα τα φάνε κι αυτά οι μεγαλοκαρχαρίες…οι ΄΄αριστερόστροφες΄΄ φίρμές που ελέγχουν όλους τους χώρους ΄΄πολιτισμού΄΄ και οι πραγματικά έχοντες ανάγκη, μουσικοι και λιγότερο γνωστοί καλλιτέχνες τίποτα!!!!

  με τα δικά μας λεφτά-που μας τα παίρνει με το ΄΄έτσι θέλω΄΄ η ΕΡΤ, κάνει δωράκια στο βρώμικο κατεστημένο του ΄΄πολιτισμού΄΄...

 3. avatar Ο ΕΓΩ

  Η ΕΡΤ... που βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας ...η ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΡΤ για την ακρίβεια, κάνει δωρεά σε συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων.
  Καμία λογική!
  ΥΓ: προφανέστατα δεν υπάρχει καμμια μομφή προς τους καλλιτέχνες!

 4. avatar Δημήτρης766

  Όταν λέμε δίνει λεφτά η ΕΡΤ?

 5. avatar Να μη βρει ο παππάς να θάψει

  ΕΡΤ....αναγκαία μεν αλλά πολλά πεταμένα λεφτά! Αλλά να ρωτήσω, όλοι αυτοί οι αθλητικοί συντάκτες και δημοσιογράφοι και φωτογράφοι που δεν δούλευαν για 2 μήνες.... Και δεν έκαναν και καμία δουλειά! Δεν θα έπρεπε να πάρουν κι αυτοί τα 800? Κανονικό μισθό για καμία εργασία???

 6. avatar Φ.Σ.Μ

  Εμάς μας ρώτησε η ΕΡΤ; ...δεν το κατάλαβα. ..με ξένα κόλλυβα κάνουν κηδεία αυτοί; ...ρε μαύρο ρε. .

 7. avatar 124

  Μήπως, λέω μήπως, θα έπρεπε να ερωτηθούμε και εμείς που πληρώνουμε νταβατζιλίκι το βαρέλι δίχως πάτο που λέγεται ΕΡΤ;

 8. avatar alxkin

  Πρώτα να πω ότι εδώ και μέρες το site του newsbeast έχει σοβαρό πρόβλημα και δεν ανοίγει τα λινκ δεν φορτώνει τις σελίδες κτλ κτλ αμάν πια κάντε κάτι .
  Δεύτερον από ότι διάβασα η ΕΡΤ δεν \"προσφέρει\" τίποτα γιατί τα λεφτά που δίνει στους καλλιτέχνες τα χρωστάει !!!

 9. avatar ΑΚΑΛΑ

  ΟΙ ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΚΕΦΙ ΤΟΥΣ...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει