«Οι ταινίες δεν ανήκουν σε μένα, ανήκουν στην πατρίδα», ανέφερε ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, μιλώντας στην πρεμιέρα της εκπομπής της ΕΡΤ «Στο Κέντρο» και τον Γιώργο Κουβαρά, με αφορμή και την επιτυχία που σημειώνουν οι κινηματογραφικές του δουλειές στην πλατφόρμα του Netflix.

«Είναι θαύμα ότι βρίσκω χρηματοδότηση για τις ταινίες», είπε ακόμη, επισημαίνοντας τις δυσκολίες που συναντά κανείς ασκώντας την κινηματογραφική τέχνη.

Ο ίδιος παρατήρησε, ανάμεσα σε άλλα: «Οι κριτικές θα μπορούσαν να γράφονται δύο εβδομάδες μετά τις πρεμιέρες» ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει εθνική κινηματογραφία».

«Με τον Καποδίστρια θέλω να πιστεύω πως, αν τον κάνω, κλείνω σαν σκηνοθέτης. Κλείνω. Έχω βρει το καστ και μου λείπουν λίγα χρήματα, δεν μπορώ να πω όμως περισσότερα. Όλους τους ηθοποιούς τους έχουμε βρει και θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα. Δεν μπορώ να σας πω ποιος ηθοποιός θα υποδυθεί τον Καποδίστρια και θέλω να με συγχωρέσετε γι’ αυτό. Τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο. Προς ώρας λείπουν κάποια χρήματα αλλά υπάρχουν καλοί Έλληνες, οι οποίοι θα βοηθήσουν και υπάρχει και μια κυβέρνηση η οποία πρέπει να πω πως αυτή τη στιγμή είναι μια τύχη το ότι ο επικεφαλής, που είναι ο πρώτος πολίτης της χώρας, δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι μέγας θαυμαστής του Καποδίστρια. Ο Καποδίστριας είναι εντελώς άγνωστος. Κατάφεραν αυτοί που τον δολοφόνησαν, που κυβέρνησαν μετά, και οι μέσα και οι έξω, να πουν ένα μεγάλο ψέμα για τον Καποδίστρια. Την αλήθεια του Καποδίστρια είμαι βέβαιος ότι θα την αναδείξει αυτή η ταινία» ανέφερε ο σκηνοθέτης σχετικά με τη νέα του ταινία.

«Έχασα τα φτερά μου μετά τον θάνατο της συζύγου μου και τον θάνατο του Βαγγέλη Παπαθανασίου» πρόσθεσε ακόμη ο Γιάννης Σμαραγδής.