Έχουν περάσει 90 χρόνια από τότε που ένας βασιλιάς αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τον θρόνο του επειδή ήθελε να παντρευτεί μια διαζευγμένη γυναίκα. Αναμφισβήτητα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Όχι μόνο ο Βασιλιάς Κάρολος και Βασίλισσα Καμίλα είναι διαζευγμένοι, αλλά ο πρώην σύζυγός της παρευρέθηκε και στη στέψη, τραβώντας την προσοχή και προκαλώντας ποικίλα σχόλια από τα βρετανικά ταμπλόιντ και τους υποστηρικτές της μοναρχίας.

Η ανακοίνωση πως ο Άντριου Πάρκερ Μπόουλς θα ήταν ένας από τους σχετικά λίγους επίσημους προσκεκλημένους της στέψης εξέπληξε ακόμη και όσους παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο Παλάτι, καθώς σίγουρα δεν υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο.

Όταν πραγματοποιήθηκε η στέψη της Ελισάβετ Β, το 1953, όπως αναφέρει η New York Post, υπήρχαν μόλις 30.000 διαζευγμένοι ετησίως και σε καμία περίπτωση κανείς από αυτούς δεν έπρεπε να σχετίζεται με τους βασιλικούς κύκλους. Αυτός ήταν και ο λόγος που εμπόδισε την πριγκίπισσά Μαργαρίτα να παντρευτεί τον τολμηρό αλλά διαζευγμένο ήρωα του πολέμου Πίτερ Τάουνσεντ.

Οι θαυμαστές του Στέμματος μπορούν εύκολα να θυμηθούν το έντονο παρασκήνιο ενός δείπνου προς τιμήν του Αμερικανού προέδρου το 1961, όταν η Βασίλισσα δεν επιθυμούσε να καλέσει την αδελφή της Τζάκι Κένεντι, Λι Μπουβιέ, επειδή ήταν χωρισμένη.

Ωστόσο, όπως σχολιάζει η New York Post, ο 83χρονος Άντριου Πάρκερ Μπόουλς (σ.σ. κεντρική φωτογραφία δίπλα στην Καμίλα, από το 2006) «ξέρει να ανατρέπει κανόνες» και έχοντας παραμείνει σταθερά δίπλα στη ζωή της πρώην συζύγου Καμίλα έχει εισχωρήσει εδώ και καιρό στους βασιλικούς κύκλους και έχει αναπτύξει φιλική σχέση με τον νέο Βασιλά του Ηνωμένου Βασιλείου. Μάλιστα ο Κάρολος είχε παρευρεθεί στο γάμο της κόρης του Μπόουλς και της Καμίλα, της Λόρα, το 2006. Τα δε εγγόνια του Μπόουλς και της Καμίλα όχι μόνο παρευρέθηκαν στη στέψη, αλλά είχαν και ρόλο.

Ο Άντριου Πάρκερ Μπόουλς ήταν αξιωματικός του Ιππικού του Στρατού και έχει υπηρετήσει στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Ζιμπάμπουε. Για τις υπηρεσίες του του απονεμήθηκε και ο Έπαινος Γενναιότητας από τη Βασίλισσα. Οι έφιπποι φρουροί είναι από τις πιο διάσημες στρατιωτικές μονάδες του βρετανικού στρατού και παίζουν βασικό ρόλο στις βασιλικές τελετές.

Ωστόσο πέρα από μεγάλη δόξα η καριέρα του στον στρατό είχε και πολλές δυσκολίες και μεγάλες κρίσεις. Ο Μπόουλς ήταν ο διοικητής του Συντάγματος Ιππικού το 1982, όταν άνδρες του σώματος σκοτώθηκαν από δύο βομβιστικές επιθέσεις του ΙΡΑ. Ήταν μια από τις πιο διαβόητες επιθέσεις της τρομοκρατικής ομάδας, η οποία μάλιστα, όπως αναφέρει η New York Post, πραγματοποιήθηκε μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Αν και ο Μπόουλς είχε τη φήμη του γόη και φέρεται μάλιστα να απάτησε πρώτος την Καμίλα, οι δύο τους έχουν διατηρήσει εδώ και δεκαετίες μια εξαιρετική σχέση. Τα δημοσιεύματα μάλιστα αναφέρουν πως η σχέση της Καμίλα με τον Κάρολο, το 1986, είχε και τη συγκατάθεσή του. «Τους εξυπηρετούσε όλους», αναφέρουν με νόημα βασιλικοί σχολιαστές. Η Καμίλα και ο Μπόουλς χώρισαν τελικά το 1995 αλλά μέχρι σήμερα παραμένουν πολύ καλοί φίλοι.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Άντριου Πάρκερ Μπόουλς ήταν τόσο γνωστός για τις εξωσυζυγικές σχέσεις του, για την γοητεία του, αλλά και τη συμπεριφορά του προς το άλλο φύλο, που αποτέλεσε και έμπνευση για έναν λογοτεχνικό χαρακτήρα, τον σαγηνευτικό Rupert Campbell-Black στο «bonkbuster» μυθιστόρημα της Βρετανίδας συγγραφέα Jilly Cooper «The Riders». «Όλοι αγαπούν τον Άντριου», λέει μια γυναίκα που τον γνωρίζει καλά.