Κοσμοϊστορικές αλλαγές και ανακατατάξεις συντελούνται στο χώρο της μόδας, καθώς η βιομηχανία των ειδών πολυτελείας αναδύεται αλώβητη από τη λαίλαπα της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Ιστορικοί οίκοι μόδας αλλάζουν χέρια. Θρύλοι της haute couture εγκαταλείπουν την ενεργό δράση και καταγράφονται μαζικές μετακινήσεις διευθυντών δημιουργικού στα πιο διάσημα ατελιέ του κόσμου.

Στις 3 Μαΐου ανακοινώθηκε η πώληση του 60% των μετοχών του οίκου Γκοτιέ στον ισπανικό όμιλο Puig Beauty & Fashion. Ο οίκος Hermes, πούλησε στην ισπανική φίρμα το σύνολο των μετοχών του (45%), ενώ ι ίδιος ο Γκοτιέ πούλησε το 15% (από το 55% που κατέχει).

Η Puig κατέβαλε 24 εκατομμύρια δολάρια και ανέλαβε να εξοφλήσει χρέη ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ. Στις 7 Μαΐου ο Πιέρ Καρντέν ανακοίνωσε ότι πουλά την αυτοκρατορία του, αξίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, καθώς ο ίδιος είναι 88 ετών και θα ήθελε να δει την επιχείρησή του να συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της.

Την ίδια ώρα, οι κύκλοι της μόδας έχουν μείνει άφωνοι από την ανοδική πορεία του οίκου Αλεξάντερ Μακ Κουίν, με αφορμή την έκθεση με τις δημιουργίες του στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, αλλά και την τεράστια επιτυχία της άλλοτε προστατευόμενης του και νυν διευθύντριας δημιουργικού Σάρα Μπέρτον, η οποία σχεδίασε το νυφικό της Κάθριν Μίντλεντον και ομολογουμένως εντυπωσίασε.

Οι προβλέψεις πάντως για τον κλάδο των ειδών πολυτελείας είναι ευοίωνες, μετά τη δύσκολη περίοδο του 2008-2009, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.

Σύμφωνα με έκθεση της Bain & Co, φέτος οι πωλήσεις τους αναμένεται να σημειώσουν αύξηση της τάξης του 8%, αγγίζοντας τα 185 δισεκατομμύρια ευρώ. Εκτός από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, την ανάκαμψη αναμένεται να βοηθήσει και η διψήφια αύξηση των πωλήσεών τους σε Ρωσία και Κίνα.

Αυτό σημαίνει ότι μετά και την αύξηση του 12% το 2010, οι πωλήσεις τους θα επανέλθουν στα συνήθη επίπεδά τους.