Για τους λάτρεις της μαύρης σοκολάτας, υπάρχει πλέον ένας ακόμη λόγος να την επιλέγουν. Νέα επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει ότι συγκεκριμένες ενώσεις που περιέχει η μαύρη σοκολάτα (οι φλαβαν-3-όλες ή απλά φλαβανόλες) συνδέονται με μείωση της αρτηριακής πίεσης και βελτίωση της λειτουργίας των αγγείων.

Το συμπέρασμα; Ένα μικρό κομμάτι μαύρης σοκολάτας την ημέρα ίσως είναι κάτι παραπάνω από απλή απόλαυση.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology, ανέλυσε δεδομένα από 145 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές. Διαπιστώθηκε ότι η τακτική κατανάλωση φλαβανόλων – των φυσικών ενώσεων που βρίσκονται στο τσάι, τα μήλα, το κακάο και τη μαύρη σοκολάτα – μπορεί να μειώσει ουσιαστικά την αρτηριακή πίεση, ειδικά σε άτομα με αυξημένες ή υψηλές τιμές.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα αποτελέσματα ήταν συγκρίσιμα με εκείνα ορισμένων φαρμάκων.

«Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να αποτελεί πηγή φλαβανόλων, ενώσεων που ενισχύουν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και μειώνουν την πίεση, αλλά είναι σημαντικό να καταναλώνεται με μέτρο και στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, όχι ως υποκατάστατό της», ανέφερε στο Newsweek ο επικεφαλής της μελέτης Christian Heiss καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Surrey και πρόσθεσε:

«Πολλές σοκολάτες του εμπορίου είναι επίσης πλούσιες σε ζάχαρη, λιπαρά και θερμίδες, κάτι που μπορεί να εξουδετερώσει τα πιθανά οφέλη αν καταναλώνονται υπερβολικά. Επιπλέον, η περιεκτικότητα σε φλαβανόλες ποικίλλει σημαντικά και σπάνια αναγράφεται καθαρά στη συσκευασία».

Για όσους έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση, ο Heiss προτείνει την κατανάλωση μικρών ποσοτήτων μαύρης σοκολάτας με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο (τουλάχιστον 70%) – ή ακόμη καλύτερα, κακάο σε σκόνη. «Μία μερίδα 20–30 γραμμαρίων την ημέρα, ή μερικά τετραγωνάκια, είναι λογική ποσότητα», ανέφερε. «Εναλλακτικά, δύο με τρεις κουταλιές της σούπας μη αλκαλοποιημένο κακάο σε γάλα μπορούν να αντικαταστήσουν έναν καφέ».

Τόνισε επίσης πως τα οφέλη παρατηρούνται κυρίως με σταθερή, μακροχρόνια κατανάλωση και όχι με μεγάλες δόσεις περιστασιακά. Αν και η μαύρη σοκολάτα μπορεί να προσφέρει κάποια βοήθεια, προφανώς και δεν αποτελεί «μαγική λύση».

Οι ειδικοί συνιστούν την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής: ισορροπημένη διατροφή, διατήρηση φυσιολογικού βάρους, αποφυγή καπνίσματος, περιορισμός αλκοόλ, τακτική άσκηση και επαρκής ύπνος.

Πέρα από τη μείωση της πίεσης, οι φλαβανόλες φάνηκε να βελτιώνουν και τη λειτουργία του ενδοθηλίου – της εσωτερικής επένδυσης των αγγείων – που παίζει κρίσιμο ρόλο στην υγεία της καρδιάς και των αγγείων. Αυτό το όφελος παρατηρήθηκε ακόμα και όταν η πίεση δεν μειωνόταν, υποδεικνύοντας μια ευρύτερη θετική επίδραση στο κυκλοφορικό σύστημα.

«Τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά για όσους αναζητούν προσιτούς τρόπους να διαχειριστούν την πίεσή τους και να στηρίξουν την καρδιοαγγειακή τους υγεία μέσω ευχάριστων διατροφικών αλλαγών. Η ενσωμάτωση μικρών ποσοτήτων από κοινά τρόφιμα όπως το τσάι, τα μήλα, η μαύρη σοκολάτα ή το κακάο σε μια καθημερινή ισορροπημένη διατροφή μπορεί να προσφέρει επαρκείς ποσότητες φλαβανολών», καταλήγει ο Heiss.