Ο Κέβιν Μαγκίνις, ένας 57χρονος από το Τενεσί των ΗΠΑ, απέκτησε μεγάλη φήμη παρουσιάζοντας μέσω του Tik Tok την αντισυμβατική «δίαιτα των Mc Donald’s», ισχυριζόμενος πως τρώγοντας αποκλειστικά μπέργκερ κατάφερε να χάσει κιλά. Για όσους πείστηκαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά του, οι ειδικοί σε θέματα διατροφής προειδοποιούν πως πρόκειται για μια «κακή ιδέα», ανεξάρτητα από την απώλεια βάρους, μια δίαιτα βασιζόμενη αποκλειστικά σε fast food μπορεί να αυξήσει σημαντικά άλλους κινδύνους για χρόνιες παθήσεις, όπως τα καρδιακά προβλήματα και ο διαβήτης τύπου 2.

«Ξέρω ότι κάποιοι από εσάς σκέφτεστε πως αυτό μπορεί να είναι τρελό, αλλά δεν πρόκειται να φάω τίποτα άλλο για τις επόμενες 100 ημέρες εκτός από McDonalds», είπε στο πρώτο του βίντεο απευθυνόμενος στους χρήστες του Tik Tok. Ο Κέβιν Μαγκίνις συγκέντρωσε χιλιάδες ακολούθους, ενώ ύστερα από 56 ημέρες ανακοίνωσε πως έχει χάσει 40 κιλά.

Το πρόγραμμα διατροφής που ακολούθησε είναι καθολικά αντίθετο με τις τυπικές διατροφικές συμβουλές που όλοι γνωρίζουν, καθώς το γρήγορο φαγητό, που αποτελεί μια από τις αγαπημένες συνήθειες για πολύ κόσμο, έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία και αναγνωρίζεται ως μια από τις χειρότερες τροφές.

Τότε γιατί το «πείραμα» του 57χρονου στέφθηκε με επιτυχία; Την απάντηση έδωσαν οι ειδικοί σε θέματα διατροφής, διευκρινίζοντας το λόγο για τον οποίο ο Κέβιν Μαγκίνις έχασε βάρος, αλλά και γιατί η «δίαιτα των Mc Donalds» αποτελεί μια «πολύ κακή ιδέα».

Σύμφωνα με το healthline, ο Μαγκίνις κατανάλωνε τρία γεύματα Mc Donald’s και ένα σνακ την ημέρα. Όμως το «μυστικό» ήταν πως τα γεύματά του ήταν μισά και αυτό τον βοήθησε να χάσει βάρος. Εξάλλου ο ίδιος σε ανάρτησή του στις 21 Φεβρουαρίου ανέφερε πως στόχος του ήταν να δείξει πως δεν έχει σημασία τι τρως αλλά το πόσο τρως. Επίσης ο 57χρονος δεν κατανάλωνε καθόλου αναψυκτικά. Μελέτη του 2020 έδειξε πως η κατανάλωση αναψυκτικών συνδεόταν με αύξηση βάρους, ανεξάρτητα μάλιστα από τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας.

Έτσι η έλλειψη θερμίδων λόγω των μισών γευμάτων έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του Μαγκίνις. «Η δίαιτά του είχε αποτέλεσμα καθώς κατάφερε να παραμείνει πιστός στην κατανάλωση μικρότερων γευμάτων», υπογραμμίζει ο Τσάρλι Σέλτζερ, γιατρός με έδρα τη Φιλαδέλφεια, ειδικός σε θέματα παχυσαρκίας, ο οποίος συμμετείχε και σε ένα από τα βίντεο του Μαγκίνις. «Αν τρώτε λιγότερες θερμίδες από όσες καίτε είναι αυτονόητο πως θα χάσετε βάρος, ανεξάρτητα από το είδος της τροφής που καταναλώνετε».

Ανάλογη επιτυχία είχαν και ορισμένοι ακόμα που δοκίμασαν την αντίστοιχη «δίαιτα των Mc Donald’s». Όμως σε καμία περίπτωση αυτή η δίαιτα δεν μπορεί να λάβει την έγκριση των ειδικών. Για πολλούς και σημαντικούς λόγους. «Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να χάσετε βάρος – κάποιοι είναι υγιεινοί, άλλοι ανθυγιεινοί και άλλοι βρίσκονται στη μέση, τονίζει η Τζιλ Βάισνμπεργκερ, συγγραφέας του «Prediabetes: A Complete Guide». «Κάποιος θα έχανε βάρος λόγω περιορισμού των θερμίδων είτε έτρωγε μόνο μήλα, είτε μόνο ζελέ, είτε μόνο γεύματα McDonald’s. Δεν θα συνιστούσα σε κάποιον να χάσει βάρος τρώγοντας fast food», αναφέρει.

Εξάλλου η απώλεια βάρος από μόνη της δεν αποτελεί τον μοναδικό δείκτη καλής υγείας. Η Τζιλ Βάισνμπεργκερ υπογραμμίζει πως θα πρέπει να δούμε και την πίεση του αίματος, το σάκχαρο, τη χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια, τα ηπατικά ένζυμα και την συγκέντρωση λίπους. Επιπλέον ο τρόπος με τον οποίο κάποιος θα χάσει βάρος έχει ιδιαίτερα σημασία. «Η ταχεία απώλεια βάρος μέσω διατροφών που γίνονται μόδα ή ο ακραίος περιορισμός θερμίδων μπορεί να είναι επιβλαβής για τον οργανισμό μας, προκαλώντας σημαντική έλλειψη θρεπτικών συστατικών», υπογραμμίζει η Μπεάτα Ρίντιγκερ, διατροφολόγος με έδρα το Λος Άντζελες και κλινική σύμβουλος της Zen Nutrients.

Σχετικά με τη «δίαιτα των McDonald’s», μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση fast food, δηλαδή υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, συνδέεται όχι μόνο με την παχυσαρκία, αλλά και υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο. «Μια δίαιτα που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε γρήγορο φαγητό όπως τα McDonald’s μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2. λόγω των υψηλών επιπέδων κορεσμένων και τρανς λιπαρών, νατρίου, σακχάρων και άλλων πρόσθετων που βρίσκονται σε αυτά τα τρόφιμα», αναφέρει η Ρίντιγκερ.

Σαλάτα

Επιπλέον η απουσία φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης και οσπρίων από τη διατροφή μας είναι εξίσου προβληματική. «Οδηγεί σε έλλειψη βιταμινών, μετάλλων, ινών και θρεπτικών συστατικών που καταπολεμούν πολλές ασθένειες», σημειώνει η Τζιλ Βάισνμπεργκερ. «Η κατανάλωση μιας ποικιλίας τροφών είναι χρήσιμη γιατί διασφαλίζει ότι το σώμα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για βέλτιστη υγεία», δηλώνει στο healthline και προσθέτει: «Διαφορετικά τρόφιμα περιέχουν διαφορετικά θρεπτικά συστατικά, επομένως η κατανάλωση ποικιλίας τροφών βοηθά να διασφαλιστεί ότι το σώμα λαμβάνει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και μακροθρεπτικά συστατικά».

Σύμφωνα με τους ειδικούς μια τέτοια δίαιτα είναι η μεσογειακή, η οποία βρίσκεται και στην κορυφή των σχετικών λιστών με τις καλύτερες διατροφές. Η μεσογειακή διατροφή έχει συνδεθεί με πολλά θετικά για την υγεία, μεταξύ των οποίων η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και ο περιορισμός των καρδιακών παθήσεων. «Ένα καλύτερο πρόγραμμα διατροφής για την υγεία περιλαμβάνει την κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής με μια ποικιλία, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεΐνες και υγιή λίπη», καταλήγει η Ρίντιγκερ.