Πόσο συχνά τρώτε μέσα στη μέρα; Είστε από αυτούς που κάτι τσιμπολογούν ανά τρεις με τέσσερις ώρες ή ξεχνάτε να φάτε και όταν φτάνει το τέλος του 24ωρου συνειδητοποιείται ότι είχατε μόνο ένα γεύμα; Οι διατροφικές συνήθειες είναι ατομική υπόθεση και ο frontman των Coldplay Κρις Μάρτιν αποκάλυψε τη δική του, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι η επιλογή του δεν είναι και η καλύτερη δυνατή.

Σε ένα επεισόδιο του podcast του «Conan O’Brien Needs a Friend» ο Μάρτιν είπε ότι τρώει ένα γεύμα τη μέρα στις 4 το μεσημέρι και πήρε την ιδέα από τον Μπρους Σπρίνγκστιν. «Στην πραγματικότητα δεν τρώω πια βραδινό. Σταματάω να τρώω στις 4 μ.μ. και το έμαθα αυτό από τον Μπρους Σπρίνγκστιν. Είχαμε πάει για φαγητό, ήμουν σε πολλή αυστηρή δίαιτα. Αλλά έλεγα “ο Μπρους φαίνεται ακόμα πιο γυμνασμένος από εμένα” και η Πάτι (η σύζυγος του) είπε ότι τρώει μόνο ένα γεύμα την ημέρα. Έλεγα, “Λοιπόν, ορίστε. Αυτή είναι η επόμενη πρόκλησή μου”».

Πόσο κακό κάνει στην υγεία

Η Abagail Roberts, διατροφολόγος στο bulk.com, επισημαίνει ότι το διατροφολόγιο που ακολουθεί ο κάθε άνθρωπος επηρεάζεται από τη γενετική και τον τρόπο ζωής και η κατανάλωση ενός γεύματος τη μέρα δεν αποτελεί και την καλύτερη επιλογή για τους περισσότερους ανθρώπους.

«Για τον γενικό πληθυσμό η κατανάλωση ενός γεύματος τη μέρα μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία, ιδίως αν γίνεται με στόχο την απώλεια κιλών» επισημαίνει. Υποστηρίζει ότι η δίαιτα του Κρις Μάρτιν είναι μια ακραία μορφή διαλείπουσας νηστείας που ενθαρρύνει τον κόσμο να περνά μεγάλη διαστήματα χωρίς φαγητό. Αν και η διαλείπουσα νηστεία έχει αποδειχθεί ότι έχει κάποια οφέλη, η Roberts προειδοποιεί ότι ενέχει πολλούς κινδύνους καθώς ενθαρρύνει το διαρκές τσιμπολόγημα, προκαλώντας ενοχλήσεις στο στομάχι, δυσκοιλιότητα, διαταραχή του ύπνου, οδηγώντας ακόμα και σε προβλήματα ψυχικής υγείας. Μπορεί επίσης να προκαλέσει κόπωση, να εξασθενήσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να περιορίσει τη γνωστική λειτουργία.

Αν τελικά επιλέξετε το ένα γεύμα τη μέρα θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι λαμβάνετε όλα τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά και τις θερμίδες που χρειάζεται το σώμα σας για να λειτουργήσει σωστά. Ιδανικά θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, αν και δύσκολα αυτό το διατροφικό πρότυπο θα μπορούσε να είναι βιώσιμο για πολύ καιρό αναφέρει το Healthline.

Ακραίες δίαιτες και πείνα

Η διατροφοθεραπεύτρια, ειδικός στην υγεία του εντέρου και ιδρύτρια του Gutfulness Nutrition, Marilia Chamon επισημαίνει ότι ένας λόγος που δεν πρέπει κάποιος να επιλέγει μία ακραία δίαιτα είναι γιατί αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη πείνα και λιγούρες. «Αν τρώτε ένα γεύμα τη μέρα το σώμα παράγει περισσότερη γκρελίνη, γνωστή και ως “ορμόνη της πείνας”. Έτσι νιώθετε να πεινάτε συνέχεια και να έχετε πιο έντονες λιγούρες. Επίσης μπορεί από την πείνα σας να οδηγηθείτε σε επιλογή λάθος τροφίμων».

Σύμφωνα με την Chamon πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να καταναλώσουν 2.000 θερμίδες τη μέρα (που είναι η μέση συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη) εκτός αν τρώνε fast food. Χαρακτηρίζει επίσης το ένα γεύμα τη μέρα έναν «δρόμο ολισθηρό» που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε διατροφικές διαταραχές.

Το σωστό διατροφικό πρότυπο

Το πιο σωστό για τον οργανισμό, σύμφωνα με την Chamon, είναι να κατανέμονται μέσα στη μέρα 3-4 γεύματα. «Το να τρώτε τακτικά μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, να αποτρέψει την πείνα και τις λιγούρες και να διασφαλίσει ότι το σώμα σας λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει βέλτιστα. Η κατανομή των γευμάτων προσθέτει λιγότερη πίεση στο πεπτικό σας σύστημα με αποτέλεσμα να έχετε λιγότερο φούσκωμα και καλύτερη υγεία του εντέρου. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους πάσχουν από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου» λέει.

Η Roberts συμφωνεί. «Θα συνιστούσα τρία γεύματα την ημέρα, με μερικά σνακ ενδιάμεσα για να διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα δραστήρια άτομα» εξηγεί.

Τελικά, σύμφωνα με τους ειδικούς, η ιδανική διατροφή είναι αυτή που σας κάνει να νιώθετε καλύτερα. Είναι άκρως εξατομικευμένη και η Roberts συνιστά να ακούτε το σώμα σας για να προσδιορίσετε τι ακριβώς χρειάζεστε. «Το κλειδί είναι να ακούτε το σώμα σας, να τρώτε όταν πεινάτε και να σταματάτε όταν χορταίνετε, αντί να τηρείτε αυστηρά μια συγκεκριμένη συχνότητα ή ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα γευμάτων».