Νέα εξέταση αίματος μπορεί ενδεχομένως να προβλέψει αν ένας φαινομενικά υγιής άνθρωπος αντιμετωπίζει κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο, ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές.

Μια παλαιότερη, λιγότερο ευαίσθητη εκδοχή του τεστ εντοπίζει συγκεκριμένη πρωτεΐνη σε μικρό ποσοστό ανθρώπων, αλλά έρευνα στη νέα έκδοση που αναπτύχθηκε από τη Roche την ανακάλυψε στο περίπου 25% των 3.500 δειγμάτων αίματος.

Άνθρωποι στους οποίους ανιχνεύτηκαν επίπεδα πρωτεΐνης, που απελευθερώνεται από τον καρδιακό μυ που έχει υποστεί βλάβη, είχαν σχεδόν επταπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή νόσο σε διάστημα 6 ετών.

Και οι δυο εξετάσεις διερευνούν την ύπαρξη πρωτεΐνης που ονομάζεται καρδιακή τροπονίνη Τ, που υποδεικνύει βλάβη στον καρδιακό μυ, αλλά το νεότερο τεστ που ονομάζεται Elecsys Troponin T είναι δέκα φορές πιο ευαίσθητο.

Ο Dr. James de Lemos, του Πανεπιστημίου Texas Southwestern στο Ντάλας, δήλωσε ότι η εξέταση είναι μεταξύ των πιο ισχυρών προγνωστικών παραγόντων θανάτου στον γενικό πληθυσμό που έχει δει μέχρι τώρα. Όπως δήλωσε, φαίνεται πως όσο υψηλότερη είναι η τροπονίνη Τ τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να παρουσιάζει κάποιος πρόβλημα στην καρδιά και τη χειρότερη έκβαση, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου.

Επί του παρόντος, τα τεστ εξετάζουν για την τροπονίνη T, που χρησιμοποιείται στα επείγοντα περιστατικά για να διαπιστωθεί αν κάποιος που παρουσιάζει πόνο στο στήθος έχει καρδιακή προσβολή.

Ο de Lemos πιστεύει ότι η νέα εξέταση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μέρος εξετάσεων ρουτίνας για να ερευνηθούν σημάδια καρδιακής βλάβης που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν ή να αναστραφούν με φάρμακα ή με αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Η ομάδα χορήγησε το standard και το περισσότερο ευαίσθητο τεστ σε 3.500 ανθρώπους μεταξύ του 2000 και 2002 και τους παρακολούθησε μέχρι το 2007.

Άνθρωποι ηλικίας 30 έως 65 ετών χωρίστηκαν σε 5 κατηγορίες με βάση τα επίπεδα τροπονίνης Τ. Η ομάδα χρησιμοποίησε εξέταση MRI για να εξετάσει τη δομή και λειτουργία της καρδιάς, καθώς και άλλες εξετάσεις για συμπτώματα καρδιακής νόσου.

Θα μπορούσαν να εντοπίσουν την καρδιακή τροπονίνη Τ στο 25% των ενηλίκων χρησιμοποιώντας τη νεότερη εξέταση αλλά σε λιγότερο από 1% με τη χρήση του standard test.

Οι άντρες είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να έχουν επίπεδα που εντοπίζονταν σε σχέση με γυναίκες, ενώ οι έγχρωμοι είχαν περισσότερες πιθανότητες από τους Ισπανικής καταγωγής ή τους λευκούς να έχουν επίπεδα πρωτεΐνης που μπορούσαν να εντοπιστούν.

Ο De Lemos δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει προς νέες χρήσεις της εξέτασης της Roche, που έχει εγκριθεί στην Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι η εξέταση θα μπορεί ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί με άλλους παράγοντες για να προβλέπει ποιοι ασθενείς αντιμετωπίζουν κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο. Επίσης εντοπίζει ανθρώπους που έχουν προβλήματα που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν σήμερα.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό «Journal of the American Medical Association».

Πηγή: iatronet.gr