Για την ευλογιά των πιθήκων με αφορμή τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος στην Ελλάδα μίλησε η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη. Πρόκειται για έναν 59χρονο άνδρα, ο οποίος ταξίδεψε πρόσφατα στην Πορτογαλία και επιστρέφοντας εμφάνισε τα χαρακτηριστικά εξανθήματα αλλά και πυρετό 15 μέρες μετά. Το πρώτο τεστ που έγινε έδειξε συμβατότητα με τον ιό της ευλογιάς, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα από το εργαστήριο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Ο ασθενής νοσηλεύεται απύρετος, με μοναδικό σύμπτωμα τα χαρακτηριστικά δερματικά εξανθήματα που εμφάνισε, ενώ θα παραμείνει σε απομόνωση για 21 μέρες. Οι υγειονομικές Αρχές τέθηκαν σε συναγερμό, με τους υπευθύνους πάντως να τονίζουν πως δεν υπάρχει λόγος πανικού.

Η Ματίνα Παγώνη εξήγησε πως η μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων δεν είναι όπως του κορονοϊού.

«Το πρόβλημα υπάρχει όταν βγαίνουν τα εξανθήματα, που συνήθως εντοπίζονται στο πρόσωπο, στα χέρια και στα πόδια» ανέφερε μιλώντας στο Mega και εξήγησε πως πρόκειται για φουσκάλες με υγρό μέσα και θα κολλήσει κάποιος μόνο εάν χρησιμοποιήσει κοινά σεντόνια και πετσέτες με τον νοσούντα.

«Δεν χρειάζεται πανικός. Είναι μία νόσος που γνωρίζουμε πολλά χρόνια. Εάν χρειαστεί και η νόσος κάνει κάποια υποτροπή υπάρχουν εμβόλια που γίνονται μέχρι την 4η μέρα και να αντιμετωπιστεί» τόνισε.

Περισσότερα από 1.000 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν καταγραφεί σε 29 χώρες εκτός Αφρικής. Όλες οι περιπτώσεις είναι ήπιες ενώ δεν έχει καταγραφεί θάνατος.

Η κυρία Παγώνη μίλησε ακόμα, με αφορμή τη χθεσινή  ανακοίνωση του πρωθυπουργού για τη δωρεάν μαστογραφία σε 1,3 εκατομμύρια γυναίκες, για την αναγκαιότητα της πρόληψης.

Όπως επισήμανε οι νεότερες ηλικίες μπορούν να ξεκινήσουν με έναν υπέρηχο και από 40 ετών να ξεκινήσουν τις μαστογραφίες και να φτιάχνουν το ιστορικό τους. «Το πρόγραμμα αυτό που έχει εξαγγελθεί είναι πάρα πολύ καλό, αλλά εκτός από τον μαστό, οι προληπτικές εξετάσεις πρέπει να γίνονται και για το έντερο και το τεστ ΠΑΠ» τόνισε η πρόεδρος.