Για να προχωρήσουμε μπροστά, πρέπει να γυρίσουμε  χρονικά λίγο πίσω…

Έχουν περάσει  ήδη πάνω από 15 χρόνια από την εμφάνιση του LASER στα 1470nm  και ακόμα υπάρχουν γιατροί που το αναφέρουν ως το «καινούργιο laser”. Το μεγάλο πλεονέκτημα του όλο και μεγαλύτερου μήκους κύματος στα  Laser για την αντιμετώπιση των κιρσών, είναι η μεγαλύτερη απορρόφηση της ενέργειας από το φλεβικό τοίχωμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως με μικρότερη ενέργεια μπορούμε να έχουμε ισοδύναμο ή και καλύτερο αποτέλεσμα. Το μήκος κύματος των 1470nm θεωρήθηκε σταθμός καθώς είχε την μεγαλύτερη απορροφητικότητα την εποχή που σχεδιάστηκε κάνοντας αισθητή την διαφορά στο αποτέλεσμα και στη μείωση των ανεπιθύμητων ενεργειών σε σχέση με τα προηγούμενα Laser (810nm – 980nm – 1064nm -1310nm). Χρειάστηκε να περάσουν πάνω από 10 χρόνια εξέλιξης της ήδη υψηλής τεχνολογίας ώστε να είναι διαθέσιμο Laser στα 1940nm και να αρχίσουν να δημοσιεύονται οι πρώτες μελέτες. 

Η στοχευμένη τώρα απορρόφηση της ενέργειας επιτρέπει τον περιορισμό της επίδρασης της μόνο στη έκταση που εμείς επιθυμούμε

Αποφεύγουμε έτσι τη διάχυση της ενέργειας στους γύρω ιστούς, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο για τραυματισμό νεύρων, δυσχρωμία του δέρματος ή υπαισθησία (αίσθημα μουδιάσματος).

Έχει μόνο πλεονεκτήματα

Εκτός από το μήκος κύματος που αποτελεί το τεράστιο πλεονέκτημα του νέου Laser 1940nm, ο συνδυασμός του με μια σειρά από επιπλέον χαρακτηριστικά κάνουν τη θεραπεία μοναδική. Μια σειρά από ηχητικά και χρωματικά σήματα σε συνδυασμό με γραφήματα επιτρέπουν στο θεράποντα γιατρό τον εξατομικευμένο σχεδιασμό θεραπείας για κάθε ασθενή και την εκτέλεση της με μέγιστη ακρίβεια. Επιπλέον, η πολύ εύκαμπτη οπτική ίνα σε συνδυασμό με τη δυνατότητα της εύκολης ρύθμισης της ενέργειας δίνουν τη δυνατότητα για εφαρμογή της θεραπείας σε πολύ πιο επιφανειακούς φλεβικούς κλάδους, που με τα παλιά Laser μπορεί να ήταν επικίνδυνο.

Εξατομικευμένη,αποτελεσματική και  πιο ακριβής αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση των κιρσών με  το ενδοφλεβικό Laser 1940nm, είναι εντελώς εξατομικευμένη, πολύ αποτελεσματική και ασφαλής, με μεγάλη ακρίβεια και δυνατότητα λεπτότατων χειρισμών.

Τα πλεονεκτήματα όμως δεν σταματούν εδώ. Ο χρόνος απορρόφησης των φλεβών δείχνει να είναι μικρότερος σε σχέση με παλαιότερα, μειώνοντας την πιθανότητα υποτροπών, κάνοντας την θεραπεία ακόμη πιο αποτελεσματική και απλούστερη. Άλλο σημαντικό πλεονέκτημα για την ασφάλεια των ασθενών είναι το γεγονός πως η οπτική ίνα για το  LASER 1940nm είναι «μίας χρήσης και κλειδωμένη»  άρα δεν αντιγράφεται, δεν ξαναποστειρώνεται, δεν επαναχρησιμοποιείται, δεν παρακάμπτεται. 

Η εμπειρία και η απόλυτη εξειδίκευση του Αγγειοχειρουργού, είναι απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχίας.

Ευνόητο πως τόση υψηλή τεχνολογία, με τόσα επιπλέον χαρακτηριστικά και δυνατότητες, για να μπορέσει να εφαρμοστεί σε όλο το εύρος της και με ασφάλεια απαιτεί πολύ μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία από το γιατρό. Απευθύνεται σε γιατρούς με δομημένη εκπαίδευση, υψηλή εξειδίκευση και πολύ μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση των φλεβικών παθήσεων , στις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές και ειδικά στις εφαρμογές με χρήση Laser.

Πότε και που έγινε ακριβώς η πρώτη αντιμετώπιση κιρσών με laser 1940;

Η πρώτη αντιμετώπιση κιρσών με Laser 1940nm στην Ελλάδα, έγινε στις 23 Μαΐου 2022, στην κλινική ΡΕΑ, από τον αγγειοχειρουργό Αθανάσιο Σιαφάκα. Ο συγκεκριμένος αγγειοχειρουργός είναι γνωστό στην Ελλάδα και το εξωτερικό πως συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά που περιγράφηκαν παραπάνω, έχει μεγάλη και μακροχρόνια εμπειρία στη χρήση  των  προηγούμενων laser (810nm -980nm -1470nm) ενώ ασχολείται με την τεχνολογία Laser 1940nm από το 2019. Το περιστατικό επιλέχθηκε καθότι δεν ήταν «απλό» αλλά αφορούσε νεαρή γυναίκα , με ιστορικό φλεβι

κής θρόμβωσης υπό πλήρη αντιπητκική αγωγή. Η χρήση των αντιπηκτικών δεν διακόπηκε, δεν τροποποιήθηκε ούτε άλλαξε ενόψει της αντιμετώπισης των κιρσών με το Laser 1940nm. Η επέμβαση έγινε αποκλειστικά με τη χρήση τοπικής αναισθησίας και αντιμετωπίστηκε με laser και επιφανειακός κλάδος. Η θεραπεία συνδυάστηκε με τοπικές κιρσεκτομές (χωρίς ράμματα) και υπερηχογραφικά καθοδηγούμενης σκληροθεραπείας με μορφή αφρού – πάντοτε όλα υπό τοπική αναισθησία. Η ασθενής ήταν πολύ άνετη καθόλη τη διάρκεια της θεραπείας και σηκώθηκε μόνη της (χωρίς καμία βοήθεια) άμεσα για να περπατήσει.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το veincenter.gr