Η 4η Φεβρουαρίου είναι μια ημέρα πρόληψης και επαγρύπνησης, αφού έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Η επάρατη νόσος ταλαιπωρεί ιδιαίτερα την Ευρώπη, καθώς είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στις χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάθε χρόνο 2,6 εκατομμύρια άτομα διαγιγνώσκονται με τη νόσο, η οποία προκαλεί τον θάνατο 1,2 εκατομμυρίων ατόμων.

Η Ευρώπη αριθμεί το ένα τέταρτο των συνολικών κρουσμάτων καρκίνου και λιγότερο από το 10 % του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ ο συνολικός οικονομικός αντίκτυπος ανέρχεται σε 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Μάλιστα, ιδιαίτερη ανησυχητική είναι και η κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου. Παράλληλα, μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, έχει παρατηρηθεί μείωση της πρόληψης και της επίσκεψης στον γιατρό, ενώ έχουν αναπτυχθεί συνήθειες και προβλήματα που επιβαρύνουν την κατάσταση.

Tο 40% των περιπτώσεων μπορεί να προληφθεί

Παρόλα αυτά, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως το 40% των περιπτώσεων μπορεί να προληφθεί, αν εφαρμοστούν τα αναγκαία μέτρα. Ωστόσο, επί του παρόντος, μόνο το 3% των προϋπολογισμών για την υγεία δαπανάται για την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη των ασθενειών. Επομένως, το πεδίο δράσης είναι τεράστιο.

Μάλιστα, οι εκθέσεις για την κατάσταση της υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δείχνουν ότι ο καρκίνος αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες πρόωρων θανάτων. Έχει επιπτώσεις στην ατομική υγεία, αλλά και σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο.

Η νόσος ασκεί πίεση στα εθνικά υγειονομικά συστήματα, καθώς και στους κρατικούς προϋπολογισμούς και επηρεάζει την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη της οικονομίας.

Έτσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει πως χρειάζεται περισσότερο η χάραξη πολιτικής βάσει στοιχείων, ώστε να διασφαλίζεται ότι όλοι οι πολίτες της ΕΕ έχουν ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας όσον αφορά την πρόληψη, τα διαγνωστικά μέσα, τη θεραπεία και την παροχή περίθαλψης μετά τη θεραπεία του καρκίνου.