Σημαντική κατάκτηση στις επεμβάσεις ακριβείας στη χειρουργική ρινός αποτελούν τα σύγχρονα συστήματα πλοήγησης καθώς μειώνουν τα ποσοστό επιπλοκών. Στη βόρεια Ελλάδα, η μοναδική κλινική σε δημόσιο νοσοκομείο που διαθέτει σύγχρονο σύστημα πλοήγησης είναι η Α’ Πανεπιστημιακή Ω.Ρ.Λ. Κλινική του ΑΧΕΠΑ.

Επαναστατική μέθοδο, την τελευταία δεκαετία, αποτελεί η χρήση των συνεχώς εξελισσόμενων συστημάτων πλοήγησης του χειρουργικού χεριού, επισήμανε ο καθηγητής ΩΡΛ στο ΑΠΘ, Ιωάννης Κωνσταντινίδης, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνέδριο Ρινολογίας και Φλεγμονωδών Παθήσεων Ανώτερου Αναπνευστικού. «Η μύτη και οι παραρρινικοί κόλποι γειτνιάζουν με τον οφθαλμικό κόγχο και τη βάση του κρανίου, με αποτέλεσμα, κατά τις επεμβάσεις, ο χειρουργός να έρχεται σε επαφή με σημαντικές ανατομικές δομές, όπως το οπτικό νεύρο ή η έσω καρωτίδα και καλείται να αποφύγει την βλάβη τους», σημειώνει ο κ. Κωνσταντινίδης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Εξηγώντας δε πώς εφαρμόζεται η μέθοδος αυτή αναφέρει: «Ο χειρουργός, αφού αποτυπώσει την εξατομικευμένη ανατομία με αξονική και μαγνητική τομογραφία, εισάγει τα στοιχεία σε ειδικό λογισμικό, το οποίο κατά τη διάρκεια της επέμβασης προβάλλει τα κρίσιμα ή επικίνδυνα ανατομικά στοιχεία, καθώς και την παθολογία της περιοχής σε οθόνη. Με τη βοήθεια ειδικού οδηγού, που προσαρμόζεται στο κάθε χειρουργικό εργαλείο, ο χειρουργός έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει και να προστατεύει μέσα από τον παθολογικό ιστό σημαντικές ανατομικές δομές. Ακόμα, το λογισμικό βοηθά τον χειρουργό στην προσπέλαση κάποιας περιοχής, όπως π.χ του μετωπιαίου κόλπου, προβάλλοντας στην οθόνη του υπολογιστή την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει. Με τον τρόπο αυτό, έχει τη δυνατότητα σε κάθε χειρουργικό βήμα του να αυξάνει την ακρίβεια της επέμβασης, μειώνοντας τον κίνδυνο βλαβών».