Η μετάλλαξη Δέλτα συνεχίζει να καλπάζει και απειλεί να τινάξει στον αέρα το παγκόσμιο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Η νέα μετάλλαξη, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, έχει περάσει πλέον σε τουλάχιστον 92 χώρες και θεωρείται η πιο προσαρμοστική μέχρι στιγμής μετάλλαξη του ιού που προκαλεί την Covid-19.

Η νέα μετάλλαξη στοχεύει ακόμα περισσότερο στους ευάλωτους πληθυσμούς και καραδοκεί σε εκείνα τα μέρη με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων…

Παγκόσμιος συναγερμός για τη μετάλλαξη Δέλτα: Πόσο εύκολα μεταδίδεται – Ο ρόλος των εμβολίων

Πρόσφατη έρευνα που έγινε στην Αγγλία, εκεί που η Δέλτα έχει επικρατήσει στο 99% των νέων κρουσμάτων κορονοϊού, υποδεικνύει πως η νέα μετάλλαξη είναι κατά 60% πιο μεταδοτική από την Άλφα, η οποία είχε επικρατήσει άλλοτε.

Η Δέλτα συνδέεται με ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά νοσηλείας και εμφανίζεται πιο ανθεκτική στα εμβόλια.

«Χρειάζεσαι μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμού για να προστατευτείς απέναντι σε μια μετάλλαξη που είναι πιο μεταδοτική», λέει στον Guardian ο ακαδημαϊκός Dr Stephen Griffin.

Δεύτερη έρευνα, που έγινε στην Αυστραλία αυτή τη φορά, καταλήγει στο πόσο εύκολα μεταδίδεται η Δέλτα.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι κατάφερε να μολύνει ανθρώπους που πέρασαν δίπλα από κρούσμα μέσα σε κλειστό εμπορικό κέντρο του Σίδνεϊ και παρέμειναν δίπλα του το πολύ 5-10 δευτερόλεπτα. Στο Σίδνεϊ η μάσκα δεν είναι πλέον υποχρεωτική.

Η επιστήμη δεν γνωρίζει ακόμα τι είναι αυτό που κάνει τη νέα μετάλλαξη τόσο μεταδοτική. Η καθηγήτρια Catherine Noakes θεωρεί ωστόσο πως αυτό συμβαίνει επειδή αφήνει μεγαλύτερο ιικό φορτίο στους ανθρώπους που μολύνει, κι έτσι η μετάδοση γίνεται ευκολότερα μεταξύ των ανθρώπων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί ακόμα και τους πλήρως εμβολιασμένους να προσέχουν πολύ, συνεχίζοντας να φορούν τις μάσκες τους, να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και να σέβονται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Το Ισραήλ, εκεί που το 55% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως, επανέφερε την υποχρεωτική χρήση της μάσκας για να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις της Δέλτα…