Τα ανεξέλεγκτα μηνύματα και οι άλλες δημοφιλείς μέθοδοι ψηφιακής επικοινωνίας συνδέονται με επικίνδυνες συνήθειες στους εφήβους.

Πιο επιρρεπείς στις καταχρήσεις είναι οι έφηβοι που στέλνουν καθημερινά πολλά γραπτά μηνύματα μέσω του κινητού τους.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 20 δημόσια λύκεια της περιοχής του Κλίβελαντ και σε δείγμα 4.200 μαθητών ηλικίας από 13 ως 18 ετών, οι έφηβοι που στέλνουν περισσότερα από 120 γραπτά μηνύματα μπορούν πιο εύκολα να καταλήξουν στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά.

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, τα ανεξέλεγκτα μηνύματα και οι άλλες δημοφιλείς μέθοδοι ψηφιακής επικοινωνίας συνδέονται με επικίνδυνες συνήθειες στους εφήβους. Μάλιστα συμβουλεύουν τους γονείς να αποθαρρύνουν τα παιδιά τους να χρησιμοποιούν σε τόσο μεγάλο βαθμό το κινητό τους τηλέφωνο καθώς και τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Η έρευνα βρήκε ότι τα παιδιά που στέλνουν περισσότερα από 120 μηνύματα την ημέρα έχουν 3,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν κάνει σεξ με συνομήλικό τους σε σχέση με τα παιδιά που στέλνουν λιγότερα μηνύματα.
Η ίδια κατηγορία μαθητών έχει περισσότερες πιθανότητες να πάρει μέρος σε καβγάδες, να κάνει χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών ή να πάρει φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή και χωρίς να το γνωρίζουν οι γονείς τους.

Παράλληλα, οι έφηβοι που στέλνουν πολλά μηνύματα με το κινητό τους αφιερώνουν μεγάλο μέρος του χρόνου τους στα κοινωνικά δίκτυα όπως είναι το Facebook και το Twitter). Σχεδόν ένας στους 25 μαθητές εμπίπτει και στις δύο κατηγορίες. Μεγαλύτερη έφεση στις συγκεκριμένες δραστηριότητες δείχνουν τα κορίτσια, τα παιδιά που προέρχονται από εθνοτικές ή φυλετικές μειονότητες, τα παιδιά με γονείς χωρίς ανώτερη μόρφωση, καθώς και παιδιά από μονογονεϊκές οικογένειες.

Τέλος οι ερευνητές υποστηρίζουν πως τα συμπεράσματα της έρευνας δικαιολογούν απολύτως το δικαίωμα των γονέων να παρακολουθούν την καθημερινότητα των παιδιών τους.