Μια άλλη πανδημία που θα μπορούσε να προκαλέσει την «ασθένεια Χ» μπορεί να βρίσκεται κοντά και το θέμα είναι «πότε και όχι αν» θα εμφανιστεί, σύμφωνα με Βρετανό επιστήμονα.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας-Επιδημιολογίας του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, Μαρκ Γουλχάουζ, τονίζει πως είναι δύσκολο να πούμε πότε μια τέτοια ασθένεια μπορεί να κάνει την εμφάνισή της και ο ακριβής μηχανισμός δεν μπορεί να προβλεφθεί.

Ο ειδικός στην επιδημιολογία μολυσματικών ασθενειών σημειώνει πως μια πανδημική γρίπη βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις ανησυχίες, αλλά συμπληρώνει πως υπάρχει ένα ευρύ φάσμα άλλων ιών που πρέπει να προσέχουμε.

Ο Γουλχάουζ, σύμφωνα με τη Daily Mail, μίλησε για το πώς ο ίδιος και συνάδελφοί του έπεισαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προσθέσουν την αποκαλούμενη «ασθένεια Χ» στη λίστα με τις ασθένειες που αποτελούν προτεραιότητα πριν από κάποια χρόνια.

«Πιστεύαμε ότι η επόμενη πανδημία που θα εμφανιζόταν θα ήταν ένας ιός που δεν γνωρίζουμε καν ακόμη – ειλικρινά πιστεύαμε ότι ήταν το πιο πιθανό σενάριο», είπε και πρόσθεσε ότι σε μια συνάντηση με ειδικούς συζητήθηκε τι θα μπορούσε να είναι η ασθένεια αυτή και μια πιθανότητα που προέκυψε ήταν ένας νέος κορονοϊός που θα συνδεόταν με τον Mers ή τον Sars.

«Εννοώ, δεν μπορούσε να είναι πιο ακριβές από αυτό. Αυτός ο νέος ιός συνδέεται τόσο στενά με τον Sars».

Όταν ρωτήθηκε αν η επόμενη ασθένεια μπορεί να βρίσκεται ενδεχομένως κοντά, ο καθηγητής απάντησε: «φυσικά». «Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη φράση πότε, όχι αν», τόνισε.

«Δεν μπορούμε να πούμε το πότε, φυσικά. Ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο ένας ιός εμφανίζεται είναι πάντα εξαιρετικά απρόβλεπτος».

Σύμφωνα με τον Γουλχάουζ, κάθε χρόνο ή δύο οι επιστήμονες ανακαλύπτουν έναν ή δύο ιούς που μεταφέρονται στον άνθρωπο.