Αυτή είναι η ιδανική θερμοκρασία για να μεταδοθεί ο κορονοϊός

Η σχέση με τον ήλιο και την υγρασία


ΥΓΕΙΑΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
10:04
08/05/2020
Αυτή είναι η ιδανική θερμοκρασία για να μεταδοθεί ο κορονοϊός
7
loading

Άγνωστο παραμένει ακόμα αν η διασπορά του SARS-CoV-2 θα ελεγχθεί με την εφαρμογή προληπτικών παρεμβάσεων όπως συνέβη με τον αντίστοιχο κορονοϊό SARS-CoV-1 ή αν θα ακολουθήσει παρόμοια πορεία με τον ιό της γρίπης, που εμφανίζει εποχικότητα μετά την εξάπλωση του πανδημικού κύματος.

Οι καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Παρασκευής (Ιατρική Σχολή), Νίκος Θωμαΐδης (Τμήμα Χημείας) και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνόψισαν τα δεδομένα που αφορούν στην επίδραση του κλίματος (θερμοκρασία, σχετική ή απόλυτη υγρασία) στη μολυσματικότητα του SARS-CoV-2.

Προηγούμενες μελέτες αναφορικά με τρεις κορονοϊούς που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού έχουν δείξει ότι αυτοί οι ιοί παρουσιάζουν έντονη χειμερινή εποχικότητα. Παρουσιάζουν, δηλαδή, έξαρση μεταξύ Δεκεμβρίου και Απριλίου, παρόμοια με τον ιό της γρίπης σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αναφορικά με τη μολυσματικότητα του SARS-CoV-2 υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις εποχές.

Το πρότυπο της εξάπλωσης του ιού ανά την υφήλιο υποδηλώνει ότι πιθανόν οι μεταδόσεις συμβαίνουν πιο αποτελεσματικά σε χαμηλότερες θερμοκρασίες με χαμηλή υγρασία, αν και ο ιός έχει εμφανιστεί σε χώρες με ευρύ φάσμα συνθηκών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών με θερμό και υγρό κλίμα.

Σε πρόσφατη μελέτη έγινε σύγκριση σε 500 διαφορετικές τοποθεσίες με κρούσματα COVID-19 ανά την υφήλιο και εκτιμήθηκε ότι η ιδανική θερμοκρασία για τη μετάδοση του SARS-CoV-2 είναι η θερμοκρασία των 8 °C και ότι οι περισσότερες πόλεις με μεγάλο αριθμό μεταδόσεων είχαν σχετική υγρασία μεταξύ 60%-90%.

Ανάλυση των κλιματολογικών δεδομένων σε πολλές χώρες, σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων COVID-19, ανέδειξε θετική συσχέτιση του ύψους της βροχόπτωσης και της αύξησης των κρουσμάτων. Ωστόσο, πρόσφατη εργασία απέδειξε ότι η μεταδοτικότητα, ειδικά των αερολυμάτων του ιού, μειώνεται μεταξύ 70-80% RH (τιμές σχετικής υγρασίας).

Οι κλιματολογικές συνθήκες βρέθηκε να επηρεάζουν την εμφάνιση κρουσμάτων σε διάστημα περίπου 14 ημερών, δηλαδή οι συνθήκες που επικρατούν επηρεάζουν την εμφάνιση των κρουσμάτων COVID-19 μετά από 2 εβδομάδες.

Πρόσφατη δημοσιευμένη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε διαφορετικές περιοχές του Ιράν, καταδεικνύει ότι η σχετική υγρασία, η ταχύτητα του ανέμου και η ηλιακή ακτινοβολία έχουν αντιστρόφως ανάλογη συσχέτιση με την εξάπλωση του ιού.

Η σχέση με τον ήλιο και την υγρασία

Ο SARS-CoV-2 αποδυναμώνεται όταν εκτίθεται στον ήλιο, τη ζέστη και την υγρασία

Υψηλότερες θερμοκρασίες σχετίζονται με χαμηλότερο ρυθμό μεταδόσεων του COVID-19, όπως έδειξε άλλη μελέτη. Συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι υπάρχει αρνητική συσχέτιση του αριθμού κρουσμάτων COVID-19 και της θερμοκρασίας (δηλαδή όσο αυξάνεται η θερμοκρασία μειώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων).

Σε μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα, με στοιχεία από περισσότερες από 30 πόλεις, βρέθηκε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας ακόμη και κατά 1°C μπορεί να προκαλέσει σημαντική μείωση στα ημερήσια επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19.

Σε πλήρη συμφωνία με τα παραπάνω συμπεράσματα, μία πολύ πρόσφατη έρευνα της αμερικανικής κυβέρνησης, που παρουσιάστηκε στα τέλη Απριλίου στον Λευκό Οίκο, υποστηρίζει ότι ο SARS-CoV-2 αποδυναμώνεται πολύ πιο γρήγορα όταν εκτίθεται στον ήλιο, τη ζέστη και την υγρασία.

Η σχέση της μεταδοτικότητας του ιού από σταγόνες με την υγρασία και τη θερμοκρασία είναι πολύπλοκη. Πρόσφατη μελέτη αποδεικνύει ότι σε εσωτερικούς χώρους, με σταθερή σχετική υγρασία 75%, η αύξηση θερμοκρασίας από 19°C σε 25°C οδήγησε σε υποδιπλασιασμό της μεταδοτικότητας του SARS-CoV-2.

Σε μία πρόσφατη ανάλυση της εξάπλωσης του ιού στην Ασία από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, βρέθηκε ότι η εξάπλωση του ιού ήταν ταχεία στο ψυχρό και ξηρό κλίμα στις επαρχίες της Κίνας, σε αντίθεση με τον πιο βραδύ ρυθμό μετάδοσης σε περιοχές με τροπικό κλίμα.

Τα παραπάνω ευρήματα υποδηλώνουν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας την άνοιξη και το καλοκαίρι οδηγεί σε μείωση των μεταδόσεων του SARS-CoV-2. Είναι πολύ πιθανό, αυτό να οφείλεται στις φυσικοχημικές αλλαγές του ιικού υλικού στα σταγονίδια διασποράς και στην αλλαγή στην ικανότητα πρόσδεσης στα κύτταρα, όπως σημειώνουν οι τρεις καθηγητές.

Οι κλιματολογικές συνθήκες θα είναι αρκετές να εμποδίσουν την εποχικότητα και την επανεμφάνιση του SARS-CoV-2;

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες και τα υψηλότερα ποσοστά υγρασίας (65-75% RH) κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα οδηγήσουν πιθανόν σε μερική μείωση της μολυσματικότητας του SARS-CoV-2. Είναι αμφίβολο ότι αυτή η μείωση θα είναι αρκετή από μόνη της για τον καθολικό έλεγχο των μεταδόσεων του ιού, τονίζουν οι καθηγητές.

Προσθέτουν, δε, ότι η πιθανή εποχικότητα του νέου κορονοϊού εξαρτάται εκτός από τις κλιματολογικές συνθήκες και από άλλους παράγοντες, όπως η ανοσία στον πληθυσμό, η διασταυρούμενη ανοσία μεταξύ SARS-CoV-2 και άλλων κορονοϊών και το εύρος των προληπτικών παρεμβάσεων. Βάση εκτιμήσεων, η επανεμφάνιση του SARS-CoV-2 κατά τους χειμερινούς μήνες αποτελεί το πιο πιθανό σενάριο.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar ξεκάλτσωτος

  kfathka !!!
  το να ελεγξεις την αντοχη και μολυσματικοτητα ενος στελεχους μεταβάλλοντας συνθηκες περιβαλλοντος πχ υγρασια σχετικη και απολυτη, θερμοκρασια ,υπεριωδη ακτινοβολια, υλικο αποθεσης του ιου ,και ευκολο για ενα μεγαλο ιολογικο εργαστηριο ειναι και δεν επιδεχεται αμφισβητησης
  αλλο αυτο κιαλλο η δυναμικη διασπορας του ιου σε πληθυσμο μη ανοσο
  στη δευτερη περιπτωση κυρ μπουμπηδες εκτος απο την συμπεριφορα του ιου στο περιβαλλον τον μεγιστο ρολο παιζει η πυκνοτητα του πληθυσμου ο συγχρωτισμος
  ετσι μπουμπηδες σε θερμοκρασια 8 βαθμων και χαμηλη υγρασια που θεωρειτε ιδανικη η διασπορα θαναι μηδενικη αν ειναι ενας εδω κιενας στις κουκουβάουνες
  το αντιθετο
  σε ζεστη 35 C και υγρασια 70% οπως πχ σενα λεωφορειο της γραμμης που δεν εχετε μπει ποτε παροτι ο ιος δεν βρισκεται στο ιδανικο του περιβαλλον λογω συγχρωτισμου η μεταδοτικοτητα - διασπορα του θαναι μεγιστη
  υγ : απο καιρο τοχα καταλαβει οτι και εξωγηινοι ζουν αναμεσά μας και οτι μας ψεκαζουν !!
  Σ ο υ ρ γ ε λ α !

 2. avatar ΠΡΟΣΟΧΉ

  Τώρα πού έγινε άρση των μέτρων κινηθείτε ελεύθερα. Δεν υπάρχει κανένας φόβος από τον ιό από την στιγμή που πήραν πίσω τα μέτρα. Απλώς θέλουν να έχουν τον κόσμο ακόμα κάτω από το φόβο για να μην ασχολούμαστε με όλα αυτά που έχουν συμφωνήσει με τους δανειστές. Όλοι έξω χωρίς φόβο, με πάθος αγκαλιαστητε μεταξύ σας όλοι ας γίνουμε ένα. Ας γεμίσουμε πάλι τις πλατείες με τις φωνές των παιδιών μας ας γεμίσουμε τις παραλίες τώρα που έχουμε τις πιο ωραίες ημέρες. Οι δημοσιογράφοι πήραν 29 εκατομμύρια για να σπέρνουν τον φόβο στον ελληνικό λαό μην τους κάνετε το χατίρι, μην γίνεστε τα πιόνια τούς. Αύριο Σάββατο όλοι έξω θα ήμαστε δεν θα τους κάνουμε την χάρη να μας έχουν σε ανοιχτές φυλακές.....

 3. avatar :-) :-(

  Ο-ηλιος-ειναι-τοτε-θεραπευτης-αγαπαμε-το-καλοκαιρι-αλλα-ακομα-απο-σε-αποσταση.

 4. avatar ΑΡΑ

  ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΟΥΤΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ Ο ΜΟΥΦΟΙΟΣ. ΚΑΛΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝΕ

  1. avatar Άρα, έχεις να αντιγράψεις τιμωρία πενήντα φορές

   Τον Μάρτιο μήνα που ήταν ένας παλιομήνας, μήπως μπορείς να θυμηθείς τι θερμοκρασίες είχαμε;;;; Αν δεν θυμάσαι, υπάρχει και το διαδίκτυο να τις αναζητήσεις. Α, και είπαμε, περιμένω απάντηση. Ειδάλλως να έρθεις με τον κηδεμόνα σου να σου βάλουμε τιμωρία να τις αντιγράψεις πενήντα φορές. Θεέ μου, τι ανοησία κυκλοφορεί εκεί έξω....

  2. avatar Άννα A

   Διάβασε κάνα Μίκι μαους και αυτό αμφιβάλω αν θα το καταλάβεις μου θες να διαβάσεις και έρευνα τρομάρα σου....

 5. avatar Πολεμηστης του πληκτρολογιου (o original που του’κλεψε ο τσυριζα το nickname)

  Απο -10 εως +45 βαθμους και υγρασια 5-95%. Ευνοικοτεη εποχη για την μεταδωση του ειναι απο τελη καλοκαιριου εως αρχες καλοκαιριου αλλα το καλοκαιρι μεταδιδεται ευκολα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει