Η άσκηση θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική ακόμη και από τα φάρμακα για την αντιμετώπιση απειλητικών για τη ζωή ασθενειών, όπως αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα.

Σύμφωνα με αυτή οι ασθενείς είχαν καλύτερες πιθανότητες να αποφύγουν το… θάνατο, όταν οι γιατροί τους «συνταγογραφούσαν»… ελαφριάς έντασης γυμναστικές ασκήσεις αντί για φάρμακα μετά από κάποιο καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες συνέκριναν να οφέλη που παρέχει η γυμναστική με τα φάρμακα που δίνονται σε ασθενείς με καρδιακά προβλήματα, όπως οι β-αναστολείς.

Μελετώντας τα στοιχεία από 340.000 ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με καρδιακές ασθένειες, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο ή διαβήτη, τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal χαρακτηρίστηκαν «επαναστατικά», αναφέρει σε δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

Οι ερευνητές ανέλυσαν προηγούμενες μελέτες και βρήκαν ότι δεν υπήρχε αξιοσημείωτη αλλαγή στα αποτελέσματα της άσκησης και της χορήγησης φαρμάκων σε ανθρώπους που είχαν διαβήτη ή κάποια καρδιακή ασθένεια.

Σε όσους ασθενείς όμως είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, η ζυγαριά έγερνε προς την πλευρά της άσκησης, δείχνοντας ότι υπήρχαν περισσότερες πιθανότητες να αποφευχθεί ο θάνατος σε σύγκριση με τη χρήση φαρμακευτικών ουσιών.

Ο επικεφαλής της μελέτης Huseyin Naci από το Τμήμα Ιατρικής του Χάρβαρντ και το LSE Health ανέφερε ότι οι ασθενείς καταναλώνουν περισσότερα φάρμακα απ’ ό,τι ασκούνται.

Ο ερευνητής, που διεξήγαγε τη μελέτη με συναδέλφους του από το τμήμα Ιατρικής του πανεπιστημίου του Stanford, δήλωσε ακόμη: «Η άσκηση θα πρέπει να ιδωθεί ως μια εναλλακτική βιώσιμη λύση, παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή».

Σύμφωνα με τη μελέτη των επιστημόνων, η γυμναστική μπορεί να ελέγξει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε όσους ασθενείς πάσχουν από καρδιακές ασθένειες, προκειμένου να αποτραπεί η εμφάνιση διαβήτη.

Σε όσους πάσχουν από χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, τα διουρητικά φάρμακα βρέθηκε ότι ήταν πιο αποτελεσματικά σε σχέση με τη γυμναστική.

Παρότι τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν πιο εντυπωσιακά σε ό,τι αφορά τους ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο –δείχνοντας ότι η γυμναστική ήταν πιο αποτελεσματική στην πρόληψη του θανάτου, σε σχέση με τα φάρμακα- ο Dr. Naci τονίζει ότι οι ασθενείς είχαν γενικότερα καλή φυσική κατάσταση και πως πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες.

«Η άσκηση έστω και ελαφριάς μορφής είναι καλύτερη από τη… μη άσκηση και μπορεί να ενισχύσει τη δράση των φαρμάκων. Ωστόσο, οι ασθενείς θα πρέπει να συμβουλεύονται τους γιατρούς τους για το αν μπορούν ή όχι να διακόψουν τη φαρμακευτική τους αγωγή» κατέληξε.