Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καπνίσματος: Πού δεν επιτρέπεται το κάπνισμα, ποια τα πρόστιμα

Αναπτύσσεται σε 4 άξονες – Οι στόχοι του


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
14:50
19/11/2019
Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καπνίσματος: Πού δεν επιτρέπεται το κάπνισμα, ποια τα πρόστιμα
19
loading

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καπνίσματος, που παρουσιάσθηκε την Τρίτη από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αναπτύσσεται σε 4 άξονες και φιλοδοξεί να συνεισφέρει στην πρόληψη κατά του καπνίσματος, την προστασία των μη-καπνιστών από το παθητικό κάπνισμα, την υποστήριξη των πολιτών στη διακοπή καπνίσματος και στην ανάπτυξη ενός νέου ρυθμιστικού και κανονιστικού πλαισίου ελέγχου και παρακολούθησης των νέων προϊόντων καπνού, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο πρώτος άξονας αφορά στην προαγωγή Υγείας και και την πρόληψη με στόχο να αποτραπεί η έναρξη του καπνίσματος ειδικά σε νέους από 15 ετών και άνω. Πρόκειται για ολοκληρωμένες παρεμβάσεις με στόχο τη διαμόρφωση και την καθιέρωση της αντικαπνιστικής κουλτούρας. Εστιάζει σε μέτρα πρόληψης κατά του καπνίσματος με τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα. Ορισμένα από αυτά, αφορούν σε εκστρατεία ενημέρωσης με στόχο τους γονείς και τις εγκύους, επιμόρφωση των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, για σύγχρονες και τεκμηριωμένες στρατηγικές πρόληψης του καπνίσματος, δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού για τους κινδύνους του καπνίσματος και ένταξή του στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Δημοτικού και του Γυμνασίου, ανάδειξη της φυσικής δραστηριότητας και κατ' επέκταση του αθλητισμού, ως σύγχρονου τρόπου ζωής και πολιτική επιβραβεύσεων και διακρίσεων καινοτόμων αντικαπνιστικών δράσεων στην κοινότητα.

Ο δεύτερος άξονας εστιάζει στην προστασία των μη-καπνιστών από το παθητικό κάπνισμα, με στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων στον γενικό πληθυσμό και ιδιαίτερα στα παιδιά, καθώς και στην καθιέρωση κουλτούρας σεβασμού προς τους μη-καπνιστές. Οι δράσεις του άξονα αυτού αφορούν κυρίως στη βελτίωση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, την πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, σύστημα υποστήριξης δικαιωμάτων μη-καπνιστών και δημιουργία μητρώου εθελοντικών οργανώσεων.

Ο τρίτος άξονας έχει να κάνει με την υποστήριξη στη διακοπή καπνίσματος, με στόχο την μείωση του αριθμού των καπνιστών. Οι δράσεις αυτές ουσιαστικά προσφέρουν ένα δίχτυ προστασίας για τους καπνιστές, που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα και περιλαμβάνουν δημιουργία Χάρτη Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος, πιστοποίηση αυτών, καθώς και δημιουργία πλατφόρμας και γραμμής επικοινωνίας για την υποστήριξη διακοπής του καπνίσματος.

Οι δράσεις του τέταρτου άξονα αφορούν στην ανάπτυξη ενός νέου ρυθμιστικού και κανονιστικού πλαισίου ελέγχου και παρακολούθησης των νέων προϊόντων καπνού.Οι διατάξεις του Ν. 4633/2019, που ψηφίσθηκε από τη Βουλή στις 16/10/2019 απαλείφουν τις εξαιρέσεις και τα «παραθυράκια», απλοποιούν τους κανόνες και διευκολύνουν τον αποτελεσματικό έλεγχο των παραβάσεων.

Οι βασικές αλλαγές είναι:

Πού δεν επιτρέπεται το κάπνισμα

 • Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα (τσιγάρο, πούρο, πίπα, άτμισμα, θερμαινόμενα, ναργιλές κλπ) σε κλειστό δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, στον οποίο παρέχεται εργασία.
 • Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα (τσιγάρο, πούρο, πίπα, άτμισμα, θερμαινόμενα, ναργιλές κλπ) στο εσωτερικό ΟΛΩΝ των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος. Επιτρέπεται μόνο στους εξωτερικούς χώρους. Ως εξωτερικοί χώροι θεωρούνται όσοι είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον και δεν είναι στεγασμένοι.

 • Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα (τσιγάρο, πούρο, πίπα, άτμισμα, θερμαινόμενα, ναργιλές κλπ) σε ΟΛΑ τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
 • Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα (τσιγάρο, πούρο, πίπα, άτμισμα, θερμαινόμενα, ναργιλές κλπ) στα ΙΧ και ΔΧ οχήματα, που επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.
 • Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα (τσιγάρο, πούρο, πίπα, άτμισμα, θερμαινόμενα, ναργιλές κλπ) σε Νυκτερινά Κέντρα, Κέντρα Διασκέδασης, Καζίνο, Καταστήματα Τυχερών Παιγνίων (καταργήσαμε τις αντισυνταγματικές εξαιρέσεις που υπήρχαν).
 • Τέλος, δεν επιτρέπεται το κάπνισμα σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, ιδρύματα Α' βάθμιας, Β' βάθμιας και Γ' βάθμιας εκπαίδευσης, σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους άθλησης και διασκέδασης ανηλίκων, αθλοπαιδιών, παιδότοπους, παιδικές χαρές, θεματικά πάρκα κλπ, καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο ανοικτό χώρο όταν υπάρχουν ανήλικοι (θεσπίσαμε τη διάταξη με το Ν4633/2019)

Ποιες είναι οι Αρχές και οι Ελεγκτικοί Μηχανισμοί

 • Εποπτεία: Υπουργείο Υγείας, Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας
 • Όργανα Ελέγχου:

- Ελληνική Αστυνομία

- Επόπτες Δημόσιας Υγείας Περιφερειών

- Δημοτική Αστυνομία

- Λιμενικό Σώμα

- Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ)

- Ελεγκτές του ΕΟΤ

- Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.)

- Μεικτά κλιμάκια των παραπάνω.

Ποιες είναι οι νέες κυρώσεις και τα πρόστιμα, που προβλέπονται από τη νέα ΚΥΑ

 • Φυσικά πρόσωπα:

- 200 Euro για όσους καπνίζουν σε υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων

- 200 Euro για όσους καπνίζουν σε κλειστούς χώρους νοσηλευτικών ιδρυμάτων & φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας

- 200 Euro για όσους καπνίζουν σε χώρους παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, παιδότοπων κλειστών & υπαίθριων και όλων των ιδρυμάτων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δημόσιων & ιδιωτικών,

- 100 Euro για όσους καπνίζουν στους λοιπούς κλειστούς ή στεγασμένους χώρους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους παροχής εργασίας, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς,

- 1500 Euro για όσους καπνίζουν μέσα σε οχήματα που επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών (3000 Euro για τον οδηγό)

 • Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (Εστιατόρια, Μπαρ, Κέντρα Διασκέδασης κα):

- Εμβαδόν έως 100 τ.μ.:

▪ 500Euro την 1η φορά

▪ 1.000Euro τη 2η φορά

▪ 2.000Euro την 3η φορά

▪ 4.000Euro την 4η φορά και προσωρινή σφράγισης / αναστολή της λειτουργίας για 10 ημέρες

▪ 8.000Euro την 5η φορά και οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας

- Εμβαδόν άνω των 100 τ.μ.:

▪ 2.000Euro την 1η φορά

▪ 4.000Euro τη 2η φορά

▪ 6.000Euro την 3η φορά

▪ 8.000Euro την 4η φορά και προσωρινή σφράγισης / αναστολή της λειτουργίας για 10 ημέρες

▪ 10.000Euro την 5η φορά και οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας

- Εμβαδόν άνω των 300 τ.μ.:

▪ 6.000Euro την 1η φορά

▪ 7.000Euro τη 2η φορά

▪ 8.000Euro την 3η φορά

▪ 9.000Euro την 4η φορά και προσωρινή σφράγισης / αναστολή της λειτουργίας για 10 ημέρες

▪ 10.000Euro την 5η φορά και οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας

- Από 1.001 άτομα και άνω:

▪ 10.000Euro την 1η φορά

▪ 10.000Euro την 2η φορά και προσωρινή σφράγισης / αναστολή της λειτουργίας για 10 ημέρες

▪ 10.000Euro την 3η φορά και οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας

• Υπεύθυνοι Διαχείρισης και Λειτουργίας Οργανισμών Δημοσίου, Υπηρεσιών Δημοσίου, ΔΕΚΟ κλπ

Πρόστιμο 500 ευρώ για:

 • Μη Κατάρτιση Σχεδίου Αποτροπής Καπνίσματος και ορισμό υπευθύνων
 • Μη Ανάρτηση σήμανσης και λοιπών μέτρων αποτροπής (απομάκρυνση σταχτοδοχείων)
 • Μη ανταπόκριση του υπευθύνου σε διαμαρτυρία για την πραγματοποίηση της παράβασης
 • Μη κλήση των αρμοδίων οργάνων
 • Μη συνεργασία με τους ελεγκτές.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

19
σχόλια
 1. avatar χρηστος61ο

  Τωρα η αστυνομια θα ασχολειται με τους καπνιστες και οχι με τους ληστες που εχουν οργιασει τελευταια, οποιος καπνιζει χειροπεδες και αυτοφορο η συνεχεια στον Κορυδαλλο..............

 2. avatar VINIAS

  Εδώ αλλά κράτη της Ευρώπης επιτρέπουν μέσα στα μαγαζιά τους την Μαριχουάνα άρα αφού στην Ευρώπη γίνετε αυτό (το γράφω για τους φανατικούς Ευρωπαίους )ας το επιτρέψουμε και εμείς . Αυτό το παραμύθι ότι παντού στην Ευρώπη δεν καπνίζουν ας κοπεί. Ή δεν έχουν κάποιοι ταξιδέψει ή εθελοτυφλούν. Στα περισσότερα μέρη της Ευρώπης υπάρχουν και χώροι καπνιστών. Εγώ που είμαι καπνιστής όπου και να έχω πάει έχω βρει χώρους εστιατορίων και μπαρ που καπνίζουν επομένως υπάρχει επιλογή. Και στην Τσεχία βρήκα αρκετά μέρη, και στην Πορτογαλία και στην Γερμανία. Επομένως εάν κάποιοι δεν γνωρίζουν καλό είναι να μην μιλούν για Ευρώπη.

  1. avatar @ VINIAS

   Μάλλον απευθύνεσαι σε όσους ήρθαν από τα Γκράβαρα. Ταξίδεψες στα καταγώγια των κρατών που αναφέρεις και φαντάζεσαι ότι αυτή είναι η Ευρώπη. Άντε να ρωτήσεις Έλληνες που- όχι απλά ταξιδεύουν- αλλά ζουν και δουλεύουν στις Βρυξέλλες, στο Λονδίνο, στο Παρίσι, να σου πουν αν επιτρέπεται το κάπνισμα. Και το σημαντικότερο, ρώτησέ τους ποιά είναι η άποψη των Ευρωπαίων για τους Έλληνες; Αν και μάλλον γνωρίζεις, αλλά εθελοτυφλείς. Για όλο τον πολιτισμένο κόσμο, οι Ελληνάρες είναι υποανάπτυκτα όντα και λαός τρίτης κατηγορίας. Το αστείο είναι ότι για τους Ευρωπαίους οι Έλληνες δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους Αλβανούς, Πακιστανούς, Αφγανούς. Δεν ανέχομαι λοιπόν εξαιτίας των Ελληναράδων να διασύρεται η πατρίδα μου στο εξωτερικό, ούτε να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι οι κάφροι Ελληναράδες με τους αυθεντικούς Έλληνες, τους γνήσιους απογόνους των Αρχαίων Ελλήνων. Το καταλάβαμε ότι δεν είστε Ευρωπαίοι και ότι δεν θα γίνετε ποτέ, δεν είναι ανάγκη να μας το λέτε συνέχεια!

 3. avatar Εεεεετσι

  Κάνε τους [...]ανθρώπους Κυριάκο.

 4. avatar ΒΝ

  Θα καλοκαιριασει δε θα καλοκαιριασει? στην παραλια απαγορευεται το τσιγαρο? στις καφετεριες τις υπαιθριες, απο παντου ουρανος, θα κανουν παρατηρηση οι μη καπνιστες? να πηγαινουν μεσα αυτοι, ας εχει ζεστη, και οι καπνιστες να καθονται εξω στη δροσια. θα καθονται χωριστα οικογενειες, παρεες, παιδια. ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ!!!!!!!!!!!!!!

 5. avatar Κόψε φάτσα στη φωτό το χαζοχαρούμενο κουλό

  Θα κλείσουν από την αναδουλειά πολλά μαγαζιά με την παθολογική μανία του [...] Κούλη.
  Η λύση είναι απλή.... Ο κάθε καταστηματάρχης εστίασης να επιλέγει, αν στο κατάστημα του απαγορεύεται το κάπνισμα ή επιτρέπεται... Έτσι οι πελάτες θα ξέρουν εκ των προτέρων πού θα κατευθυνθούν. Χωρίς γκρίνιες και παρατράγουδα.

  1. avatar Την δικιά σου φάτσα δείξε μας…

   Αλλά [...], έχει ρυτιδιάσει από τον πολύ καπνό. Άραγε και το μυαλό σου έχει θολώσει κι αυτό από τον καπνό [...]; Που σε έπιασε ο πόνος μην κλείσουν τα μαγαζιά! Εδώ κλείνουν σπίτια με τους θανάτους από καρκίνο. Και μόνο που πεθαίνουν άνθρωποι από το παθητικό κάπνισμα, είναι αρκετό για να σας λιντσάρουν.

 6. avatar Στίς

  Ενοπλες δυνάμεις,σώματα ασφαλείας, επιτρέπεται το κάπνισμα;

 7. avatar Μακάρι να γίνει κάτι

  Αν και δε το πιστεύω

 8. avatar Ναι

  Ναι το τσιγαρο σας μαρανε αφηστε της [...] και τα αστεια σας αντικαπνιστες ολοι βγαλτε της χολη σας σε μας που καπνιζουμε ναι μονο εμεις θα πεθανουμε ναι μονο εμεις κανουμε κακο ναι μονο εμεις δεν σεβομαστε εσας τους υπολοιπους τωρα που θα καθομαστε εξω και σεις μεσα θα ειναι πιο ωραια ε?δεν πειραζει καθιστε μονοι σας στα μαγαζια εσεις και οι σερβιτοροι να δουμε ποσοι εισαστε.αλλα νανσας δω ρε οταν περασει ο παλιατζης με το κινητο τσαντιρ που εχει 4 στη καροτσα και κανα δυο αγκαλια και το τσιγαρο στο στομα θα του πειτε τπτ η ειναι αλλουνου δουλεια?η εσεις που το τσιγαρο σας μαρανε αλλα το τηγανισμα ειναι τροπος ζωης?δεν πειραζει πιο καλα να καπνιζω η να ατμιζω η να ναργαλιεμαι παρα να καταντησω σαν και σας...

  1. avatar @@ Ναι

   Την... κατάντια σου δεν την έχεις καταλάβεις ακόμη, ρε[...]? Απαιτείς με το έτσι θέλω να καπνίζεις στα μούτρα των άλλων, να τους πνίγεις στο βήχα, να τους βρωμίζεις τα ρούχα και τα μαλλιά από τον καπνό σα να βγήκαν από τεκέ, να τους καταδικάζεις σε άσθμα, σε ΧΑΠ και σε καρκίνο και δεν το θεωρείς κατάντια αυτό? Κατάντια είναι να υπερασπίζεται κάποιος το δικαίωμά του στην υγεία? Πώς σε κατάντησαν έτσι οι γονείς σου, που δεν σε έμαθαν ούτε τους στοιχειώδεις τρόπους καλής συμπεριφοράς! Γυρίστε στα κατσικοχώρια σας, ανεβείτε στα βουνά που μεγαλώσατε και μείνετε εκεί για πάντα να καπνίζετε όσο θέλετε, μέχρι να πεθάνετε στο τέλος από το τσιγάρο! Γείτονάς μου, εξυπνάκιας σαν και σένα, διαγνώστηκε πριν από ένα χρόνο με καρκίνο του πνεύμονα και πρόσφατα έκανε μετάσταση στον εγκέφαλο! Όλη μέρα βρίζει τα τσιγάρα που κάπνιζε![...]

 9. avatar SER 30

  ΑΠΟ ΑΞΟΝΕΣ ΝΟΜΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑ ΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΑΜΠΕΛΛΕΣ ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΧΟΡΤΑΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΚΑΣΜΟΥ . ΕΙΔΙΚΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΑΙΜΟΥ ΕΥΓΕΝΙΚΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΣΑΝ ΑΝΤΙ ΤΟΥ \'\' ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ \'\' ΠΑΡΕ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΤΟ \'\' ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ \'\' ΜΗ ΠΑΘΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΟ ΠΟΥΛΑΚΙ ΜΟΥ ΤΙΠΟΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ .ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΔΕΝ ΖΟΥΜΕ ΔΕΝ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ 7 0 ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΤΟΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΕ ΣΑΣ ΤΟΥΣ ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΠΛΕΞΑΜΕ . ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΝ ΣΟΒΑΡΟ Ο ΝΟΜΟΣ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΕΔΩ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ . ΖΩΑ Ε ΖΩΑ .

 10. avatar Πολάκης

  \"Ελάτε να τα σβύσετε\".

  1. avatar ????/

   άνετα, που είσαι να τα φάς.

 11. avatar Πάρα πολύ καλή δουλειά.

  Να ευχηθούμε ολόψυχα να τρέξει ο νόμος και να αποτελέσει
  εφαλτήριο και για άλλους νόμους. Η χώρα πάσχει απο ανομία
  και καθίσταται σκλάβα του πάθους αυτού. Μακάρι ο προχωσπούδαστος
  πρωθυπουργός να ανατάξει τη χώρα. 500 χρόνια θα τον ψηφίζω.

 12. avatar Τόνο Μάσας.

  Το κάπνισμα απαγορεύεται παντού. Επιτρέπεται μόνο μέσα στα νοσοκομεία.
  Πραγματικά δεν κάνω πλάκα.
  Ήταν τόση η πρεμούρα τους για προσλήψεις, για ελέγχους και έσοδα από πρόστιμα που ξέχασαν γιατί νομοθετούσαν.

 13. avatar Αντωνιος

  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΑΝΑΣΑΝΟΥΜΕ!!!!!!!!!!!!!!ΘΑ ΠΙΝΟΥΜΕ ΚΑΦΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΒΡΩΜΑΜΕ....

  1. avatar Περίεργος.

   Για τους οδηγούς που πετούν τα τσιγάρα τους απ εξω,τι προβλέπει ο νόμος;

   1. avatar χρηστος61ο

    Οταν περπατας στον δρομο και πετας την γοπα κατω τη διαφορα εχει?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει