Την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως από καρκίνο αποτελεί ο καρκίνος του πνεύμονα, ο οποίος συγκαταλέγεται και στις πρώτες δέκα αιτίες θανάτου.

Οι τρέχουσες θεραπευτικές εξελίξεις για την αντιμετώπιση της νόσου δημιουργούν κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας.

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2000, οι διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές φάνηκε ότι είχαν πλέον οδηγήσει σε μια στασιμότητα όσον αφορά στην επιβίωση των ασθενών, χωρίς ενδείξεις βελτίωσης για αρκετές δεκαετίες. Στις ημέρες μας, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι στοχεύουσες θεραπείες, η ανοσοθεραπεία, η εδραίωση του ρόλου του ογκολογικού συμβουλίου, οι σύγχρονες τεχνικές υπερεκλεκτικής ακτινοθεραπείας, τα προγράμματα πρώιμης διάγνωσης με χρήση αξονικής τομογραφίας χαμηλής δόσης είναι παρεμβάσεις που φαίνεται ότι αυξάνουν στατιστικά σημαντικά την επιβίωση των ασθενών.

Αυτά επισημαίνονται σε ανακοίνωση της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΑΠΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, η οποία σε συνεργασία με το Τμήμα Ημερήσιας Νοσηλείας διοργανώνει στις 6 Σεπτεμβρίου εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο.

Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου (εγκαταλελειμμένη πτέρυγα – χώρος εκδηλώσεων στο Πέτρινο Κτίριο), θα μιλήσουν γιατροί αλλά και ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα σχετικά με τον τρόπο που βίωσαν τη νόσο από τη διάγνωση μέχρι και τη θεραπεία,ενώ θα υπάρξει και εμβόλιμη απαγγελία ποιημάτων.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές: «Στόχος της εκδήλωσης είναι να υπάρξει όσμωση πληροφόρησης, να ενισχυθούν οι δεσμοί αλληλεγγύης και κατανόησης μεταξύ ασθενών, επαγγελματιών της υγείας και φροντιστών και να διαχυθεί το μήνυμα αισιοδοξίας που επικρατεί πλέον στην ιατρική κοινότητα σχετικά με την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα».

(φωτογραφία αρχείου)