Ο εμβολιασμός κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι «ασφαλής και απαραίτητος για να εξαλειφθεί ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας» και η πρόσβαση όλων των κοριτσιών σε αυτόν θα πρέπει να αυξηθεί το ταχύτερο δυνατό, ιδιαίτερα στις φτωχότερες χώρες, επισημαίνουν ειδικοί σήμερα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου.

«Αβάσιμες φήμες εμποδίζουν την αύξηση του εμβολιασμού, ο οποίος είναι εντούτοις κρίσιμης σημασίας για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας», προειδοποιεί σε ανακοίνωσή της η Ελιζαμπέτε Βάιντερπας, διευθύντρια της Διεθνούς Υπηρεσίας Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC), η οποία υπάγεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Σε περίπου 570.000 ανέρχονται τα νέα κρούσματα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που διαγνώσθηκαν σε όλο τον κόσμο το 2018, σύμφωνα με στοιχεία της IARC. Κάθε χρόνο 310.000 γυναίκες πεθαίνουν από τον καρκίνο αυτόν, κυρίως στις φτωχότερες χώρες όπου τα ποσοστά εμβολιασμού κατά του HPV που προκαλεί τον καρκίνο αυτόν είναι χαμηλά.

«Είναι ο τέταρτος πιο συχνά εμφανιζόμενος καρκίνος στις γυναίκες», υπογραμμίζει η IARC.

Ο οργανισμός αυτός υπογραμμίζει, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι, αν δεν αυξηθεί σημαντικά η πρόληψη της μορφής αυτής καρκίνου, υπάρχει ο κίνδυνος να προκαλεί 460.000 θανάτους ετησίως ως το 2040.

Το βασικότερο από τα μέτρα πρόληψης είναι ο εμβολιασμός κατά του HPV, ο οποίος μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή.

Δύο από τα στελέχη του ιού, τα HPV 16 και 18, ευθύνονται για το 70% των κρουσμάτων καρκίνου και προκαρκινικών βλαβών του τραχήλου της μήτρας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο οποίος συνιστά τον εμβολιασμό των κοριτσιών ηλικίας 9 ως 14 ετών.

Ωστόσο ακόμη και στις πλούσιες χώρες, ορισμένοι που τάσσονται κατά των εμβολίων πείθουν τους γονείς να μην κάνουν το εμβόλιο στα κορίτσια τους, αφήνοντάς τα εκτεθειμένα στον κίνδυνο να προσβληθούν στο μέλλον από τον καρκίνο αυτόν, επισημαίνει η IARC.

«Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου για το 2019, η IARC εκφράζει εκ νέου την αποφασιστικότητά της να καταπολεμηθεί η νόσος αυτή και επιβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι το εμβόλιο κατά του HPV είναι αποτελεσματικό και ασφαλές», επέμεινε η Ελιζαμπέτε Βάιντερπας.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση που απευθυνόταν στον ΠΟΥ την περασμένη εβδομάδα, η GAVI, μια διεθνής οργάνωση που αγωνίζεται για ίση πρόσβαση στα εμβόλια των παιδιών που ζουν στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, καλεί επίσης να υπάρξει μεγαλύτερη υποστήριξη στα εμβόλια κατά του HPV, επισημαίνοντας ότι έχει βάλει στόχο να εμβολιάσει 40 εκατομμύρια κορίτσια στις φτωχότερες χώρες κατά του ιού αυτού ως το 2020.

Αυτό θα αποτρέψει όπως εκτιμάται 900.000 θανάτους, σύμφωνα με την GAVI.