Η νέα έκκληση για δωρεές την οποία είχε απευθύνει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ώστε να αυξηθούν τα διαθέσιμα κεφάλαια για να χορηγηθεί βοήθεια στα θύματα της επιδημίας χολέρας στην Αϊτή δεν εισακούστηκε, καθώς μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο ανταποκρίθηκε, δήλωσαν χθες αξιωματούχοι του ΟΗΕ, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο στόχος είναι να συγκεντρωθούν 400 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε δύο χρόνια. Τον περασμένο μήνα, διαπιστώνοντας ότι έχει καταβληθεί μόλις το 2% του ποσού αυτού, ο Γκουτέρες απηύθυνε σε μια επιστολή του προς τα κράτη μέλη νέα έκκληση για δωρεές προκειμένου να προσφερθεί βοήθεια σε μια χώρα όπου πάνω από 9.000 άνθρωποι πέθαναν από χολέρα μετά το ξέσπασμα της επιδημίας το 2010.

Μόνο μία χώρα ανταποκρίθηκε — το Ηνωμένο Βασίλειο, υποσχόμενο ότι θα διαθέσει 622.000 δολάρια.

Προστέθηκε στον βραχύ κατάλογο όσων συνεισέφεραν μετά την πρώτη έκκληση: Νότια Κορέα, Γαλλία, Λιχτενστάιν, Ινδία και Χιλή. Συνολικά, το ταμείο για την προσφορά βοήθειας στην Αϊτή διαθέτει δύο εκατομμύρια δολάρια.

Ο Καναδάς και η Ιαπωνία έχουν διαθέσει από την πλευρά τους περίπου επτά εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσουν την Αϊτή.

Ο Γκουτέρες είχε δώσει προθεσμία ως την 6η Μαρτίου για την προσφορά δωρεών, τονίζοντας ότι εάν είναι ανεπαρκείς, θα αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις.

Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Στεφάν Ντουζαρίτς δήλωσε ότι η αναζήτηση χρημάτων συνεχίζεται.

«Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για τη συγκέντρωση κεφαλαίων για αυτή τη νέα προσέγγιση για την αντιμετώπιση της χολέρας στην Αϊτή», κατά τρόπο ώστε «να μειωθούν τα κρούσματα» και «να προσφερθεί βοήθεια στους Αϊτινούς που έχουν πληγεί πιο άμεσα από την ασθένεια», σημείωσε.

Ο τέως ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν είχε περιοριστεί να ζητήσει συγγνώμη από τους Αϊτινούς όταν αναλύσεις έδειξαν πως τη χολέρα έφεραν στη χώρα τους κυανόκρανοι από το Νεπάλ, οι οποίοι είχαν αναπτυχθεί εκεί μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2010.

Τα Ηνωμένα Έθνη λένε πως δεν έχουν νομική ευθύνη για την επιδημία και επικαλούνται τη διπλωματική ασυλία ώστε να αποκρούουν τις προσφυγές στη δικαιοσύνη για την επιδημία.