Θυμάστε που όταν ήσαστε μικρά παιδάκια η μαμά σας σάς έλεγε να τρώτε ψάρια γιατί βοηθάνε τα μάτια; Τελικά η μανούλα είχε δίκιο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ερευνητές του Τζονς Χοπκινς στην Βαλτιμόρη, οι ηλικιωμένοι που τρώνε λιπαρά ψάρια τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα έχουν μειωμένο κίνδυνο απώλειας όρασης λόγω εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Ophthalmology, η κατανάλωση ψαριών μειώνει τον κίνδυνο της προηγμένου σταδίου εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα που εμπεριέχονται εν αφθονία στα λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος και κολιός) επηρεάζουν την ανάπτυξη και πρόοδο της εκφύλισης ωχράς κηλίδας.

Να σημειώσουμε πως, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας προκαλείται από μη φυσιολογική ανάπτυξη των αγγείων πίσω από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα ή την αποδόμηση των φωτο-ευαίσθητων κυττάρων εντός του αμφιβληστροειδή, προκαλώντας σημαντική εξασθένηση της όρασης. Η πάθηση είναι κύρια αιτία τύφλωσης στους ηλικιωμένους και δεν υπάρχει προς το παρόν ίαση, αν και ορισμένες θεραπείες μπορούν να προλάβουν ή να καθυστερήσουν την απώλεια της όρασης.