Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η μεγάλη άνοδος της θερμοκρασίας κινδυνεύει να απορυθμίσει τους μηχανισμούς που ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος σε σταθερά επίπεδα, με δυσμενείς συνέπειες, που ενδέχεται να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο. Άτομα υψηλού κινδύνου, εκτός από τα μικρά παιδιά, είναι τα παχύσαρκα άτομα, τα υποτασικά, τα άτομα που υποσιτίζονται, τα άτομα που βρίσκονται σε κακή φυσική κατάσταση, οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από χρόνια ιατρικά νοσήματα.

Τα παθολογικά σύνδρομα που προκαλεί ο καύσωνας ποικίλλουν. Μπορεί να εμφανιστεί υπόταση, απώλεια συνείδησης, κράμπες, πυρετός, ζάλη, αδυναμία, σύγχυση, αποπροσανατολισμός, ναυτία, λιποθυμία, αίσθημα ταχυκαρδίας, πονοκέφαλος, σπασμοί, εγκεφαλική δυσλειτουργία, αίμα στα ούρα. Ειδικότερα η θερμοπληξία είναι μια κατάσταση επικίνδυνη για την υγεία, κατά την οποία λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του περιβάλλοντος και της ανεπάρκειας των ομοιοστατικών του μηχανισμών, ο οργανισμός δεν μπορεί να αποβάλει την πλεονάζουσα θερμότητα.

Μέτρα πρόληψης των δυσμενών επιδράσεων του καύσωνα:

• Να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο.
• Να βρίσκεστε σε σωστά κλιματιζόμενο περιβάλλον.
• Να πίνετε πολλά νερά.
• Να αποφεύγετε τις μετακινήσεις και την επίπονη άσκηση. Οι καλύτερες ώρες για άσκηση, είναι το πρωί πριν τις 10.30 και μετά τις 18.00.
• Να κάνετε πολλά δροσερά μπάνια κατά τη διάρκεια της ημέρας.
• Να αποφεύγετε το αλκοόλ και τα βαριά φαγητά.
• Να μην αμελείτε τους περιοδικούς σωστούς ιατρικούς ελέγχους και την αγωγή που σας χορηγείται μετά από αυτούς, για να έχετε άριστη ρύθμιση των χρόνιων νοσημάτων από τα οποία πάσχετε.
Το πρόβλημα των δυσμενών συνεπειών των υψηλών θερμοκρασιών της καλοκαιρινής περιόδου επιδεινώνεται στα αστικά κέντρα από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους, η συγκέντρωση των οποίων αυξάνει σε συνθήκες καύσωνα και άπνοιας.